NVB Bouwondernemers & Ontwikkelaars

NVB Thermometer Bedrijfsruimten: rekening houden met flinke productiedaling

Kansen in aanpak van oude bedrijventerreinen

Voorburg, 11 januari 2010

De Nederlandse bedrijfsruimtemarkt profiteert ondanks een redelijk 2009 voorlopig nog niet van het huidig economisch herstel. Het aantal opgeleverde vierkante meters nieuwe bedrijfsruimten neemt de komende tijd in plaats daarvan zelfs met zestig procent af. En daarmee is de bedrijfsruimtemarkt in één klap terug op de niveaus van dertig jaar geleden. Nieuwe kansen voor de sector liggen vooral bij renovatie, herbestemming en herstructurering van oude bedrijventerreinen en bedrijfsgebouwen. Alleen moet dan wel een oplossing voor de vaak hoge kosten van deze opgaven worden gevonden.

Dit concludeert NVB Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemingen naar aanleiding van de Thermometer Bedrijfsruimtemarkt. In deze jaarlijkse uitgave houden STOGO onderzoek+advies, Faculteit Geowetenschappen Universiteit Utrecht en NVB de bedrijfsruimtemarkt tegen het licht. Uit de rapportage blijkt dat de bouw van bedrijfsruimten de crisis in 2009 nog goed heeft weten te trotseren. In totaal leverde de sector zo'n 5,2 miljoen vierkante meter op, slechts tien procent minder dan in 2008. Alles bij elkaar zette de bouwsector op de bedrijfsruimtemarkt in 2009 zo'n 3,4 miljard euro om.

Daarentegen wacht de bouwsector dit en volgend jaar zeer zwakke productiejaren. De NVB Thermometer ziet de bouwproductie met liefst 60 procent dalen ten opzichte van 2008 naar ongeveer 2,3 miljoen vierkante meter in 2011. En daarmee komt de bedrijfsruimtemarkt terug op de niveaus van zo'n dertig jaar geleden, toen er jaarlijks ook circa twee miljoen vierkante meters werden opgeleverd. Dit zal voor veel bouwbedrijven tot gevolg hebben dat de echte pijn van de crisis dus nog moet komen. Voor menig bedrijf wordt het dan ook vooral een tijd van overleven. De nieuwbouwproductie van bedrijfsruimten reageert altijd met een vertraging van anderhalf tot drie jaar op de economische ontwikkelingen. Door dit vertragingseffect profiteert de productie van bedrijfsruimten ook niet meteen van het eerste de beste beetje economisch herstel. De Thermometer Bedrijfsruimtemarkt voorziet tot halverwege 2011 dan ook geen wezenlijk herstel, van de bouw in deze sector.

Desondanks liggen er voor de sector best nog wel mogelijkheden, deze liggen vooral in de renovatie, herbestemming en herstructurering van oude bedrijventerreinen en gebouwen. Vooral omdat steeds meer bedrijventerreinen en bedrijfsgebouwen aan het verpauperen zijn en het besef groeit dat dit maatschappelijk ongewenst is. Tegelijkertijd is herstructurering van dergelijke terreinen financieel gezien geen gemakkelijke opgave. In het advies van de Commissie Noordanus werd er bijvoorbeeld nog van uitgegaan dat het opknappen van oude terreinen, de zogenaamde `brownfields', mogelijk was door een verhoging van de grondprijs van nieuwe terreinen, de zogenaamde `greenfields'. Echter, in de afgelopen jaren zijn de gronduitgifteprijzen voor kavels bedrijfsmatig vastgoed op deze `greenfields' al zo hard opgelopen dat nóg hogere prijzen het voor ontwikkelaars nagenoeg onmogelijk maken om projecten financieel rond te krijgen. Kortom, hier moet, aldus de opstellers van de Thermometer, snel een oplossing voor gevonden worden.

---