Ingezonden persbericht
Geachte redactie,
Bijgaand ontvangt u de nieuwjaarstoespraak van PvdA-lijsttrekker Jan
Hamming, uitgesproken 10 januari in Tilburg.
Tot de belangrijke punten in deze speech behoren:
1. instelling woonlastenplafond en een woonlastenfonds ; uit
woonlastenstenonderzoek blijkt dat 6500 Tilburgse minima meer dan 36%
van hun inkomen kwijt zijn aan woonlasten, daarmee kom je in een
armoedespiraal;
2. alle aandacht om weer duizenden nieuwe arbeidsplaatsen te scheppen.
3. in een nieuw college wil de PvdA de portefeuille Sociale Zaken en
Werkgelegenheid
4. uit het onderzoek De aantrekkelijke stad blijkt dat Tilburg in de
afgelopen tien jaar gestegen is naar de 4e plaats van steden die
aantrekkelijker geworden zijn.
met vriendelijke groeten,
Hans Leeuwenkamp
06-14332555
Nieuwjaarstoespraak Jan Hamming :
Partijgenoten, vrienden en bekenden.
Dames en heren, leden en gasten van de PvdA. Een bijzonder welkom voor de nieuwe partijen in Tilburg, de Christen Unie, Partij voor Tilburg en Trots op Tilburg.
Vier jaar geleden stond ik hier ook bij de start van de campagne.
We hebben toen veel beloofd. En sindsdien hebben we ook heel veel waargemaakt. Dat zijn twee dingen die samenhangen. Beloven en waarmaken. Politiek is meer dan een draaiend huis op een rotonde! In de politiek draait het om iets anders. Het gaat erom dat je betrouwbaar bent. En aan betrouwbaarheid, aan vertrouwen, moet je bouwen. Door te laten zien dat je doet wat je zegt.
We haalden de vorige keer vier zetels extra. Voor het eerst in de geschiedenis van Tilburg werden we de grootste partij. En we hadden alle vertrouwen dat we als grootste partij, er iets prachtigs van konden maken. Dat is grotendeels gelukt maar uiteraard hebben we ook tegenslagen moeten incasseren.
De afgelopen jaren bestonden immers niet alleen uit hoogtepunten. Politiek was 2009 een roerig jaar, en ik kan u zeggen dat mij dit niet in de koude kleren is gaan zitten. Soms was het emotioneel zwaar, en het vrat in elk geval energie.
In de dagelijkse praktijk weten we ons omringd door talloze mensen, die met hart en ziel zich inzetten voor de Tilburgers en hun stad. Dat doen ze uit idealisme en uit betrokkenheid. Niet om er zelf beter van te worden, maar om het verschil te maken voor andere mensen die dat nodig hebben of die daar gevoelig voor zijn.
Het zijn die mensen die me op de been houden. En die de warmte geven die we nodig hebben tussen al die sneeuwjachten en weeralarmen van de Tilburgse politiek. We doen het voor de mensen! En ik beschouw het als een groot voorrecht dat ik dit werk samen met jullie mag doen. Daar betrek ik mijn energie van, en dat kost helemaal niets! Daar kan die leverancier van Frans Bauer nog een puntje aan zuigen... .
Als je wat verder uitzoomt, en door je oogharen kijkt naar de resultaten op de langere termijn, zeg de afgelopen 10 jaar; dan zul je zien dat er structureel veel veranderd en verbeterd is. Er is een lange trend van betere inkomens, betere buurten, betere scholen en betere sport. Uiteraard hebben wij dat als PvdA niet alleen gedaan. We zochten de verbinding, politiek zo goed als sociaal. We trokken jarenlang samen op met CDA en Groen Links in een brede coalitie en daarna met de VVD en SP erbij.
Betekent dit dat het niet uitmaakt op welke partij je stemt? Natuurlijk niet.
De mensen kunnen straks op 3 maart wel degelijk kiezen. Want op dit moment in de geschiedenis van Tilburg staan we voor een fundamentele keuze. Op een kruispunt van de samenleving. Kiezen we voor de ketelmuziek en het wantrouwen? De rancune en het afgeven op de ander? Kiezen we voor politiek gedoe, negativiteit en het uitsluiten van groepen mensen?
Of kiezen we voor stabiliteit en betrouwbaarheid. Voor investeren in mensen en bouwen aan coalities. Kiezen we voor wij en zij of kiezen we voor samen. Kiezen we voor het realiseren van resultaten en het verbinden van mensen. Kiezen we voor een tweedeling of voor de boel bij mekaar houden.
Maar deze boodschap zullen we wel in de rest van de stad moeten uitdragen. Van Armhoef tot de Reeshof, van t Goirke tot Stokhasselt en van de Blaak tot Udenhout. Onze boodschap en onze inzet zullen we letterlijk moeten delen. het een sterke boodschap. Ik ben als lijsttrekker buitengewoon trots op wat we bereikt hebben.
7.600 extra mensen aan het werk. Juist in onderwijs, zorg en cultuur. Tilburg is de afgelopen tien jaar de snelste sociaal-econmische stijger van Nederland. 30 scholen nieuwgebouwd en vele verbouwd en ook onze aanpak van de wijken is bijzonder succesvol verlopen, zowel dor wijken te vernieuwen als mensen in de wijken te helpen en steunen. Als je kijkt naar het gemiddelde inkomen en opleidingsnivo per inwoner, dan stond Tilburg vroeger op de laagste plaats in de statistieken. Nu behoren we tot de middenmoot. Als het gaat om popconcerten nemen we een eervolle vierde plaats in. Op het gebied van de sport scoren we ook hoog; Tilburg staat op een eervolle elfde plaats. De structuur is verbeterd. Nu hebben de zwakste wijken de beste voorzieningen, zoals Cruyff-courts en MFA's. De achterstand wordt weggewerkt. Kijk het zelf maar na in de Atlas van de Steden.
Uit het onderzoek "De aantrekkelijke stad" blijkt dat Tilburg de afgelopen tien jaar is gestegen naar de vierde plaats. Wat maakt een stad aantrekkelijk? Dit wordt bepaald door het aanbod van cultuur, sport, bereikbaarheid, werkgelegenheid en zo nog meer. Dat is één van de redenen dat we willen investeren in culturele voorzieningen. Het gaat niet alleen om die voorzieningen zelf, maar ook om wat ze uitstralen. Om wat ze bijdragen aan de bekendheid van de stad. Jongeren en hoogopgeleiden komen naar Tilburg omdat hier wat te doen is. En Tilburgers van jong tot oud komen door kunst en cultuur op ideeën waardoor ze zichzelf beter kunnen ontplooien. Verheffing. Leven is meer dan werken en geld verdienen. En cultuurvoorzieningen leveren nog altijd meer geld op dan ze kosten. Als we de publiciteit voor het draaiend huis op de Hasseltrotonde hadden moeten kopen, waren we ongeveer anderhalf miljoen kwijt geweest. Het kan geen kwaad daar nog eens op te wijzen. Maar cultuur is meer: het is ook de mooiste nieuwe muziekschool van Nederland die net in gebruik genomen is waardoor duizenden kinderen goed muziekonderwijs kunnen krijgen, het is ook het nieuwe Museum van Naastenliefde van Peerke Donders wat verleden en toekomst met elkaar verbindt. Net zoals het prachtige Vincents tekenlokaal en het vernieuwde textielmuseum. Omdat we trots zijn op het verleden en het verbinden met de toekomst. Laten we blijven focussen op de kracht van de stad, de stad van een hele brede culturele sector, die in Tilburg de verbinding legt met vele lagen van de bevolking.
Qua veiligheid hebben we grote slagen gemaakt. We zijn er nog lang niet, maar er wordt zo goed aan gewerkt dat zelfs de zeer ervaren interim-burgemeester Ivo Opstelten zin voorganger Ruud Vreeman de loftrompet toezwaait. Dat is fijn maar het gaat mij er dus om dat dit een verschil maakt voor de Tilburgers zelf. Díe moeten zich veilig voelen in hun huis, in hun wijk en in het centrum als ze uitgaan. En dat betekent dat wat de PvdA betreft de komende jaren veiligheid een van onze drie topprioriteiten moet blijven. Samen met Tilburgers investeren in veiligheid, zoals het uitbeiden van buurpreventie en als gemeente zelf blijven investeren in extra veiligheidsmaatregelen. Daarbij hebben we de harde hand nooit geschuwd. Daar zijn we glashelder over. De geitenwollen sokken hebben we afgeschud, en dat staat helemaal los van de Q-koorts.
We kijken aan het begin van het nieuwe jaar uiteraard ook vooruit. De economische crisis lijkt het dieptepunt gepasseerd, maar de mensen merken nu pas de effecten. werk, werk en nog eens werk is van essentieel belang voor iedereen. Het maakt niet uit of je een hypotheek hebt of een uitkering: werk is de beste oplossing voor een hele hoop problemen. Zeker nu moet Tilburg het succesvolle werkgelegenheidsbeleid van de afgelopen jaren versterkt doorzetten. Onze inzet is de komende jaren daarmee 5.000 extra mensen aan het werk te helpen.
In het dagelijks leven voelen gewone werknemers het hardst de crisis aan den lijve. Zij worden geconfronteerd met ontslagen en werkloosheid. Neem bijvoorbeeld de fabriek van Campina die dicht moest. Wat betekent dit concreet? Dat mensen die eerst aan de lopende band werkten, nu op straat staan met weinig perspectief. Juist de zwakkeren in de samenleving zijn de dupe. Deze week sprak ik pastoor Ed Van den Berge en ook hij merkt en ziet het: de armoede neemt hand over hand toe als gevolg van de crisis. De onderkant krijgt het zwaar voor de kiezen. Daarom is het zeker nu belangrijk om de armoede extra te bestrijden.
Uit een recent woonlasten-onderzoek in Tilburg blijkt dat 6.500 minima, 36% van hun inkomen kwijt zijn aan woonlasten. Daardoor blijft er naar verhouding maar heel weinig over voor eten, drinken, sociale contacten enzovoorts. En hoewel je in Nederland niet verhongert, raak je wel in een neerwaartse spiraal. Een te laag inkomen leidt tot sociaal isolement en roept weer nieuwe sociale problemen op. Daarom wil de PvdA nu een woonlastenplafond invoeren via een gemeentelijk fonds. Hier staan we overigens niet alleen in; in Utrecht kent men een vergelijkbare constructie die goed werkt.
We hebben 15,3 miljoen euro extra in armoedebeleid gestopt, ondermeer via de Meedoen-regeling. Daar komt nu wat ons betreft het woonlastenfonds bovenop. Om dat beleid veilig te stellen wil de PvdA, als de kiezer de PvdA steunt in ieder geval de portefeuille Sociale Zaken en Werkgelegenheid de komende 4 jaar in een nieuw college. We hebben ook daar een traditie in als Partij van de Arbeid: het hoort bij ons. Wat ons betreft geldtzeker nu ; ook in crisistijd gaan mensen voor stenen. Zeker de mensen die nu de klappen moeten opvangen.
(Het kan niemand ontgaan zijn dat we begonnen zijn met de verkiezingscampagne. Dat is logisch: als je ver wil springen, moet je vroeg beginnen. Met de posters op straat waren we iets te vroeg. Dat maakt voor de start van de campagne niet uit. Inmiddels hangen er in Tilburg bijna 1.000 posters achter ramen van sympathisanten. Posters die we zelf hebben verspreid.
We hebben nog 52 dagen te gaan voor de verkiezingen. We staan voor een grote opdracht een marathon van 52 dagen dag en nacht hard werken.
We staan voor de grootste uitdaging om 50.000 Tilburgers in die komende 52 dagen voor de verkiezingen persoonlijk te spreken en de hand te schudden. Dat red ik natuurlijk niet alleen. Dat betekent dat ik jullie allemaal oproep om mee te doen en kleur te bekennen. Ga mee langs de deuren als in een marathon, doe met me mee, continu, overdag en 's avonds, snachts. Spreek de mensen aan. Ga op de koffie, bel aan bij deuren. Vraag heb wat ze bezighoudt, praat met ze over onze idealen en resultaten. We hebben jullie steun hard nodig. We gaan de campagne voeren zoals we de afgelopen 10 jaar hebben gewerkt, er op af, altijd aanspreekbaar, altijd dichtbij mensen, altijd open voor kritiek, altijd mensen overtuigen van onze idealen. Altijd gericht op samen.
Wij zullen ons altijd richten op de positieve krachten in de samenleving, die willen we versterken. Wij gaan uit van kansen en talenten. Mensen positief bejegenen staat niet gelijk aan slapheid! Positieve aandacht werkt. Ik heb een mooi voorbeeld; van Mark Lammers, de coach van het Nederlands vrouwenhockey team.
In zijn team zat een vrouw met een slechte backhand. Wat doe je dan als trainer? Hij liet haar keihard trainen op die backhand. Elke dag weer oefenen met die backhand. Twee jaar lang, dag in dag uit. En guess what: het werkte niet.
Toen besloten ze het over een andere boeg te gooien. De trainer ging focussen op waar de hockeyvrouw wél goed in was: de forehand. Deze aanpak bleek succesvol en ze veroverde een plek in het basisteam. En nu komt het mooiste: deze vrouw scoorde in de finale van de Olympische Spelen. Met, o ironie, haar backhand. De forehand gaf haar als het ware het extra zelfvertrouwen en het steuntje in de rug dat ze nodig had. Ze won goud!
Zo zie ik het ook in het openbaar bestuur. Investeer in talenten. Coach mensen door uit te gaan van hun eigen kracht. Stimuleer positieve krachten in de samenleving, roep het goede in elkaar op. Dat werkt en als je het andersom doet, als je blijft katten en afgeven en afzeiken, dan jaag je mensen uiteindelijk tegen je in het harnas.
Daarom wil ik jullie voorstellen aan 5 positieve krachten in onze stad, 5mensen die mij hebben geïnspireerd bij mijn werk, die betekenisvol zijn voor andere mensen in de stad. Ben Kuipers, Canan Yorulmaz, Annelies van Zeben, Dorien Koster en Mussa Ba.
Investeren in talenten. Dat kan voor werk zorgen, voor nieuwe initiatieven en voor energie. Wij kunnen die energie opwekken met ons enthousiaste en positieve kijk op de wereld. Dat zorgt ervoor dat wij ook bij crises onze koppen niet laten hangen, maar doorgaan en blijven investeren. Immers, het gaat niet om ons als bestuurders, fractieleden, het gaat om de mensen in de stad: om jullie. Bedankt!