Stichting foodwatch is de nieuwe waakhond voor voedsel in Nederland


AMSTERDAM, 20100108 -- Na zeven succesvolle jaren in Duitsland komt foodwatch nu ook naar Nederland. Stichting foodwatch is een onafhankelijke non-profit consumentenorganisatie, die aandacht vraagt voor de werkwijze en informatievoorziening in de levensmiddelenindustrie. Vaak is onduidelijk wat de precieze samenstelling is van een product. foodwatch vindt dat de consument het recht heeft te weten wat er in zijn eten zit. Ook moeten wetgevers consumenten beschermen tegen schadelijke stoffen in producten. Samen met de consument strijdt foodwatch vanaf nu in Nederland voor eerlijke en transparante informatie over voeding. Mensen moeten zelf kunnen kiezen wat zij willen eten, deze keuze is niet aan de industrie.

foodwatch gaat verder dan de bestaande instellingen. Bart van Opzeeland, directeur van foodwatch Nederland, zegt hierover: "Wij komen op voor het recht van consumenten op veilige en eerlijke voeding." foodwatch is onafhankelijk en neemt geen blad voor de mond. Daarom is foodwatch in staat producenten transparant te laten communiceren over hun producten en maatregelen af te dwingen bij de overheid. Zo stelt Van Opzeeland: "Consumenten eisen duidelijkheid en foodwatch gaat daarbij helpen".

foodwatch is in 2002 opgericht in Duitsland en is daar zeer succesvol. Bezorgde consumenten stuurden in Duitsland mails aan de levensmiddelenindustrie met het verzoek te stoppen met kwalijke praktijken. Een toenemend aantal donateurs steunt foodwatch in haar strijd. Een succesvolle campagne richtte zich op de aanwezigheid van het kankerverwekkende acrylamide in chips. Sinds foodwatch dit publiekelijk aan de kaak heeft gesteld, zijn de concentraties acrylamide in Duitse chips drastisch verminderd.

foodwatch wil dat de consument eerlijke en transparante informatie over zijn dagelijkse eten krijgt. Wat je eet, moet je als consument zelf kunnen bepalen.