Verbod op zoutstrooien in gebied mineraalwater Spa
08/01/2010 17:20
SPADEL nv
Zout vervangen door zand om kwaliteit Spa-water te garanderen
De vasthoudende koudegolf en de buitengewone sneeuwhinder in ons land veroorzaken een toenemende vraag aan strooizout waardoor sommige gemeenten bijna door hun voorraad zout zijn. Het nieuwe winteroffensief dat voor de deur staat dreigt de verkeerssituatie nog te verergeren. In deze context is het interessant er aan te herinneren dat er in ons land plaatsen zijn waar het gebruik van strooizout strikt verboden is. De strikte maatregelen ter bescherming van de waterbronnen van het natuurlijk mineraalwater SPA houden bijvoorbeeld een totaal verbod in van het gebruik van strooizout in de alimentatiezone van de bronnen. Spadel heeft een tiental jaren geleden al beslist om strooizout, dat het bronnenpatrimonium en de plaatselijke omgeving kan aantasten, te vervangen door zand.
Reeds in 1967 sloot de groep Spadel met het Bestuur Natuur en Bossen van het Waalse Gewest een partnership, waardoor de bosbouw sindsdien bijzondere aandacht krijgt. Vandaag is het Veengebied van Malchamps (waar de bronnen ontspringen voor de mineraalwaters Spa Reine, Spa Barisart en Spa Marie-Henriette) volledig beschermd. Naaldbomen vertegenwoordigen er minder dan 45% van de boomsoorten over de gehele zone, strooizout werd vervangen door zand en de parkeerzones zijn afgedicht. Elke industriële- en landbouwactiviteit is er uiteraard verboden en bijgevolg afwezig. Respect voor het milieu is ongetwijfeld de duurzame garantie voor de kwaliteit van de mineraalwaters die op de markt worden gebracht.
De passie van Spadel: het beschermen van de natuurlijke bronnen en van de water-voorzieningsgebieden teneinde de originele zuiverheid en de unieke kwaliteit van de natuurlijke mineraalwaters te garanderen. Bij Spadel is dit een eeuwenoude bekommernis (sinds 1772). Een voorbeeld hiervan is, reeds in 1889, de vorming van een eerste unieke beschermingszone. Die beschermde zone breidde zich mettertijd kwalitatief en kwantitatief uit en beslaat vandaag 13.177 ha. Het is vandaag één van de grootste beschermde waterwinningsgebieden in Europa. Enkel dankzij een strikte bescherming van het water en van zijn omgeving is Spa kunnen uitgroeien tot "de parel van de Ardennen". Het is vooral voor hun unieke beschermingsmaatregelen van de waterbronnen dat de mineraalwaters Spa in 2009 de 1ste Europese Prijs Kwaliteit hebben gewonnen te midden zowat 2.000 watermerken in Europa.
Over Spadel
De Groep Spadel produceert en commercialiseert natuurlijke mineraalwaters en limonades en is marktleider in België en Nederland. De belangrijkste merken van de Groep zijn: SPA, BRU, WATTWILLER en BRECON CARREG. Spadel heeft in 2008 een geconsolideerd omzetcijfer gerealiseerd van 207,5 miljoen ¤ en stelt 735 mensen tewerk. De Groep bezit vier productie-eenheden waarvan twee in België (Spa Monopole en Bru-Chevron), één in Frankrijk (Les Grandes Sources de Wattwiller) en één in Wales (Brecon).
Voor bijkomende persinformatie:
SPADEL : Jean-Benoît Schrans
Tel. 02/702.38.40 - GSM 0497/511.575
E-mail: jb.schrans@spawater.com
Voor eventuele hyperlinks en bijlagen:
Zie het origineel