Ingezonden persbericht
Directe beleggingen in Europees vastgoed stijgen in 2010 met 20% naar E 85 miljard
Volgens European Capital Markets Outlook - 2010 van Jones Lang LaSalle
Amsterdam, 8 januari 2010 - Jones Lang LaSalle verwacht dat 2010 voor beleggers een uitdagend jaar wordt. Volgens een vandaag uitgebracht rapport, Capital Markets Outlook 2010 - Uneven Terrain, wordt het lastig voor beleggers om objecten aan te kopen, de waarde ervan te bepalen en om te komen tot juiste prijsvorming. Zowel beleggers als banken hebben nog altijd te maken de nasleep van de financiële crisis, terwijl herfinanciering een belangrijke uitdaging vormt.
Eric de Clecq Zubli, Managing Director Jones Lang LaSalle Nederland: "Europese beleggingsvolumes blijven in 2010 achter op het langjarige gemiddelde, maar toch verwachten wij een stijging van 20% ten opzichte van 2009. Hierdoor komt de Europese beleggingsmarkt uit op het niveau van 2002, met een transactievolume van circa E 85 miljard. Ondanks het feit dat verhuurmarkten het afgelopen jaar zwak waren en dat ook dit jaar blijven, krijgen we te maken met een groeiende "wall of equity" die zich zeer selectief zal richten op de vastgoedsector. Dit kapitaal zal met name gericht zijn op goedverhuurde, prime beleggingen. Echter, door een gebrek aan geschikte beleggingsproducten, wat een neerwaartse druk uitoefent op prime aanvangsrendementen, zoals in het Verenigd Koninkrijk in de tweede helft van 2009 reeds bleek."
De Clercq Zubli vervolgt: "De markt wordt in 2010 gekenmerkt door onevenwichtigheid van het herstel. Economische ontwikkelingen, beschikbaarheid van krediet en de vraag vanuit vastgoedgebruikers geven naar verwachting tegenstrijdige signalen af, zoals het stabiliseren van aanvangsrendementen op markten waarin huren dalende zijn. Het sentiment is momenteel echter onmiskenbaar positiever, ondanks de aanzienlijke problemen binnen de sector. De redenen hiervoor zijn meer helderheid en zekerheid over de toekomst, en een duidelijk herstel in de bredere economie. Er is bovendien sprake van een opleving uit het dal van vorig jaar, die zowel voortkomt uit opluchting als hoop."
Ruben Langbroek, Head of Research bij Jones Lang LaSalle Nederland voegt hieraan toe: "In 2010 zullen de prime vastgoedmarkten in Frankrijk en Duitsland een grotere liquiditeit vertonen dan in 2009. Doordat de prijsstelling in de belangrijkste markten, zoals Londen en Parijs, te scherp wordt, kijken partijen bovendien meer naar andere markten binnen Europa. Wij verwachten dat de markten in Scandinavië en in Midden-Europa hierdoor aantrekken, vanwege beschikbaarheid van geschikt beleggingsproduct en verbeterende markt-fundamentals. Ook de interesse voor de Nederlandse beleggingsmarkt neemt verder toe. Het totale beleggingsvolume op de Nederlandse vastgoedmarkt bedroeg in 2009 ronde de E 5 miljard, en wij verwachten voor 2010 een stijging van 10 tot 15%. Momenteel zijn het voornamelijk particuliere beleggers en Duitse investeerders die op de Nederlandse beleggingsmarkt actief zijn als koper. Het beleggingsvolume van E 5 miljard betekent desalniettemin een afname van 45% ten opzichte van 2008."
Jones Lang LaSalle Nederland was betrokken bij 20% van het beleggingsvolume, waarmee de sterke positie van de beleggingsadviseur bevestigd wordt. Volgens de internationale adviseur hebben banken momenteel meer duidelijkheid ten aanzien van hun vastgoedstrategie dan aan het begin van 2009.
De Clercq Zubli zegt hierover: "Wij denken dat de situatie op de Europese vermogensmarkten in 2010 zal verbeteren. Een duidelijkere strategie betekent dat banken gebruik gaan maken van de mogelijkheid om verkoopbare objecten op de markt te brengen. Het aantal gedwongen verkopen neemt daarmee toe. Hoewel dit proces al is begonnen, verwachten we in 2010 een grotere stroom van door banken gecontroleerde objecten die in heel Europa op de markt worden gebracht."
Langbroek tot slot: "Herfinanciering blijft moeilijk en de slechts marginaal verbeterende beschikbaarheid van krediet zullen drukken op beleggingsvolumes. Toch zijn partijen met eigen vermogen in toenemende mate in staat aankopen te doen. Door de groeiende competitie en het gebrek aan beleggingsmogelijkheden, moeten partijen creatief en gecommitteerd zijn om deals te kunnen doen."