Gemeente De Marne



Installatierede burgemeester Wiersma

Dames en heren, geachte leden van de raad, burgers van De Marne, commissaris van de Koningin mijnheer van den Berg, mijnheer de loco-burgemeester, leden van het college, familie, vrienden, bekenden.

Ik ervaar het als een eer en als een groot voorrecht dat ik burgemeester mag zijn van de gemeente De Marne. Daarom dank natuurlijk aan hare Majesteit de Koningin die met haar handtekening mijn benoeming heeft bekrachtigd. Maar vooral dank aan allen die de afgelopen tijd bij de procedure betrokken zijn geweest. In het bijzonder wil ik mijn dank uitspreken aan de gemeenteraad voor het in mij gestelde vertrouwen. Vertrouwen is een groot goed, het is de basis voor een goede samenwerking de komende jaren. In vertrouwen samen met u, samen met de inwoners werken aan de toekomst van De Marne. Ik heb er veel zin in.

Heel veel mensen hebben mij de afgelopen tijd gefeliciteerd met mijn benoeming en wat mij daarbij opviel is dat zoveel mensen naast de felicitaties, mogelijk zelfs soms met enige afgunst, tegen mij zeiden dat De Marne zon prachtige gemeente is. En dat is natuurlijk ook zo. Het bevestigt mijn eigen beeld van De Marne en waarom ik zo graag hier in deze gemeente burgemeester wil zijn.

Zoals zoveel mensen uit de omgeving gaan wij, Tiny en ik, vaak naar het Lauwersmeergebied. Wij wandelen dan meestal een stuk langs de dijk bij Westpolder. Lekker rustig en een heerlijke plek om te wandelen. Aan de ene kant het altijd weer fascinerende uitzicht over de Wadden en de kwelders en aan de andere kant het prachtige Hogeland, het mooie afwisselende landschap met de karakteristieke dorpen, de wierden en de dijken. Het zijn de ingrediënten die de gemeente De Marne zo uniek en zo bijzonder maken. Tijdens de bezoeken die ik aan de gemeente heb gebracht de afgelopen maanden, is dat beeld alleen nog maar versterkt. Een fantastische gemeente die voor haar eigen inwoners, maar ook voor bezoekers heel veel te bieden heeft.

Het is voor mij geen wonder dat de inwoners een sterke betrokkenheid voelen met hun gemeente, met hun omgeving, met hun dorp. De inwoners van De Marne zijn natuurlijk niet allemaal gelijk, maar hebben in ieder geval één ding met elkaar gemeen: Ze waarderen hun omgeving en zijn trots op het dorp waarin ze wonen.
Dat zal niet altijd hardop gezegd worden, want we blijven ook gewoon nuchtere Groningers nietwaar. Oftewel, doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg.
Een prima no-nonsense mentaliteit, waar ik mij uitstekend bij thuis voel. Maar beste mensen, laten we het licht vooral niet onder de korenmaat steken. Als het aan mij ligt, laten we zien en laten we weten hoe mooi het hier is!

De zondag na de bekendmaking van mijn voordracht zijn Tiny en ik , samen met onze kinderen en hun partners ook wezen wandelen langs de dijk. Met zn zessen dus en kennelijk zagen we er toch enigszins als toeristen uit, want we werden daar aangesproken door iemand die zijn vakantiehuisje wel aan ons wilde verhuren.
Met een kleurige folder werd het dijkhuisje Klein Bromo ons daar aangeprezen.
Direct en zonder omhaal van veel woorden. Ik vertelde mijnheer Sijpkens (want die was het) dat we uit Grijpskerk kwamen en bovendien over niet al te lange tijd in De Marne zouden komen wonen. Toen ik in de loop van het korte en overigens prettige gesprek, aangaf ik dat ik de beoogde nieuwe burgemeester van zijn gemeente was, meldde hij me als reactie direct dat we elkaar dan nog wel regelmatig zouden treffen tijdens het overleg over het kwelderherstel én dat hij van de VVD was.

Beste mensen, ik mag dat wel. Nu weet ik wel dat niet iedereen in De Marne zoals mijnheer Sijpkens is, maar gewoon in enkele volzinnen zeggen wat er aan de hand is en wat je er van vindt, staat mij bijzonder aan.

Niet voor niets staan de volgende zinnen in ons Grunns Laid:

Doar woont de dege degelkhaaid,
De wille, vast as stoal,
Doar vuilt het haart, wat tonge sprekt,
In richt- en slichte toal.

Helder, transparant, open, eerlijk, in alle vertrouwen en met veel creativiteit en inzet. Het zijn sleutelwoorden voor de manier waarop we samen aan het werk moeten met de ontwikkelingen die er zijn. De mogelijke krimp van de bevolking en de daarmee veranderende bevolkingsopbouw, de lastige financiële positie van de gemeente, de verdere uitwerking en invulling van de samenwerking met andere gemeenten,
de bouw van het winkelcentrum in Leens, de uitvoering van de diverse gebiedsontwikkelingsprojecten, de versterking van de toeristische en recreatieve attractiviteit. En zo zijn er nog meer onderwerpen te noemen. Ze vergen een actieve aanpak, waarbij uitdagingen niet uit de weg worden gegaan en waarbij kansen gegrepen worden.

In de door u opgestelde profielschets staat dat de relatie tussen de gemeente en de inwoners voorop staat en daarmee samenhangend de belangen van de inwoners.
Het lijkt zon gemeenzin, en dat is het ook als het bij alleen maar het opschrijven of uitspreken van zon zin blijft. Het lijkt zo gewoon, zo vanzelfsprekend deze ambitie, maar ik denk dat het een flinke inspanning en een actieve en open houding vraagt om hier op een goede manier invulling aan te geven. Een heldere communicatie kan daar aan bijdragen, niet alleen om de inwoners te informeren, maar ook om te ontdekken wat nou precies de belangen van de inwoners zijn en om te ontdekken wat de inwoners daarbij van de gemeente verwachten.

Wil de raad haar volksvertegenwoordigende functie goed uit kunnen oefenen, dan is kennis van wat speelt in de gemeentelijke samenleving van groot belang. Enerzijds moeten de verschillende opvattingen en meningen die er bij de inwoners leven, gekend zijn bij de raad. Anderzijds, moet de raad zich ervan bewust zijn dat de inwoners kijken en luisteren naar de discussies in de raad en dat deze daarmee van invloed zijn op de beeld- en meningsvorming van die inwoners.

Naast een goed geïnformeerde raad, wil ik wil mij als voorzitter sterk maken voor een raad die een goed en inhoudelijk debat kan voeren. In november heb ik hier in dit huis een raadsinformatieavond over het thema Krimp mogen bijwonen en in december heb ik op een meer informele manier met u, leden van de raad, kennis mogen maken. Daaruit is mij gebleken dat ook u hecht aan dat goede debat, waarbij de wederzijdse argumenten op een respectvolle manier met elkaar gewisseld kunnen worden.

De contacten die ik met de leden van het college heb gehad geven mij alle vertrouwen dat we als team goed samen zullen werken. Als goede collegas ben je voor elkaar een klankbord, zodanig dat je elkaar met raad en daad terzijde kunt staan. Ik hecht sterk aan deze collegialiteit binnen het college en zal me als voorzitter inzetten voor een samenwerking waarbij optimaal geprofiteerd wordt van elkaars kracht en kwaliteiten.

Dames en heren, ik ga graag met mensen om. Ik ben altijd geïnteresseerd in wat mensen beweegt en wat hen bezig houdt. Vanuit die basishouding wil ik er zijn voor de inwoners van De Marne. Ik wil zoveel mogelijk bereikbaar zijn voor een ieder die om wat voor reden dan ook, contact met mij wenst. Als er conflicten, problemen of vragen zijn, dan is het goed om een gesprek met elkaar te hebben. Daardoor ontstaat wederzijds begrip en, niet altijd, maar vaak zal blijken dat in goede samenspraak oplossingen gevonden kunnen worden.

Zelf zal ik actief contacten met de burgers van De Marne gaan zoeken. Graag wil ik snel kennis maken en een goed contact opbouwen met de inwoners, met de verschillende dorpen, met de verenigingen van dorpsbelangen en met de verschillende bedrijven en instellingen.

Ik zal u ook af en toe aanspreken en op straat of in de winkel een praatje met u maken, ik zal eens een jeugdhonk binnenlopen en met enige regelmaat een sportwedstrijd bezoeken of naar een toneel of muziekuitvoering gaan. U kunt rekenen op mijn betrokkenheid en u zult mij zeker tegenkomen. Spreekt u vooral ook mij aan, want ik kan het niet alleen. We zullen samen moeten werken aan de toekomst van de gemeente.

Toegankelijk, betrokken, behulpzaam en begrijpend zijn kwaliteiten die u vraagt van de burgemeester. Vanuit de meerwaarde van samenwerking op zoek naar kansen en mogelijkheden. Ik wil daar graag aan voldoen en mij op die manier krachtig inzetten voor de belangen van de gemeente en haar inwoners.

De belangen van de inwoners, ik gaf dat eerder aan, het is belangrijk om daar een goed beeld van te hebben. En dat is niet eenvoudig, want dé inwoner van De Marne bestaat natuurlijk niet. Ieder heeft zo zijn eigen ideeën, voorkeuren, motieven en beleving. Toch is het nodig om te ontdekken welke ambities en ideeën er leven bij de inwoners, bij instellingen en bedrijven. En is het nodig om aan te geven of en hoe die ambities en ideeën vertaald kunnen worden naar concrete activiteiten en daarmee in concrete resultaten.

Want, uit onderzoek is gebleken dat de kracht van gemeenten door de inwoners vooral afgemeten en beoordeeld wordt door de concrete activiteiten die de gemeente uitvoert en de manier waarop zij daarover communiceert. Ideeën en ambities zijn goed en planvorming is absoluut nodig. Maar belangrijk daarbij is dat duidelijke prioriteiten worden gesteld en dat duidelijk wordt gecommuniceerd wat wel en wat niet haalbaar is. Dromen mag, maar vanuit realisme en nuchterheid zal naar concrete resultaten moeten worden toegewerkt.

In de huidige tijd waarin de gemeentelijke financiën sterk onder druk staan, zullen keuzes gemaakt moeten worden die lastig zijn. We zullen door de zure appel heen moeten bijten zijn de woorden van wethouder Menne van Dijk. De keuzes die gemaakt gaan worden zullen ook aan de burgers gecommuniceerd en uitgelegd moeten worden.

Ik vind het ook belangrijk om aandacht te hebben voor de ambtelijke organisatie.
Het realiseren van een adequaat toegeruste organisatie tegelijk met het realiseren van de bezuinigingstaakstellingen vraagt veel van de medewerkers en levert mogelijk spanning op. Ik wil daar oog voor hebben en wil op een verantwoorde manier omgaan met de belangen van de medewerkers. Het uitvoeren van taken en het willen omzetten van ambities in resultaten zal in ieder geval in goed evenwicht moeten zijn met de capaciteit van de organisatie.

De afgelopen tijd heb ik kennis op kunnen doen van een heel aantal zaken. Door zelf stukken te lezen natuurlijk. Maar vooral ook door gesprekken met collegeleden, met de loco-secretaris, met de griffier, en met u. Ik wil u allen voor de goede contacten die er reeds waren, hartelijk danken. In het bijzonder een woord van dank aan mijn voorganger mevrouw Stam, die er tijd en energie in heeft gestoken om mij goed voorgesorteerd aan de klus te laten beginnen, zonder daarbij al te nadrukkelijk te willen sturen. Joan, bedankt voor de goede gesprekken die we met elkaar hebben gehad.

De komende tijd zal ik mij verder gaan inwerken en zal ik nader kennismaken met u, met de inwoners, met de bedrijven en instellingen, met de ambtelijke organisatie en met de collega bestuurders van andere overheden. Ik zie er naar uit om te ontdekken welke activiteiten er zoal zijn, welke ambities, wensen en ideeën er leven. Ik zie uit naar een constructieve en vruchtbare samenwerking met u allen.

Dames en heren, De Marne is een prachtige gemeente. Dat is niet zomaar zo of vanzelf zo gekomen, dat komt niet alléén door het prachtige landschap. Dat komt vooral door de inzet van mensen. Inwoners die zich hebben ingezet voor hun dorp en hun omgeving. En die inwoners zijn er nu ook. Die kracht van mensen, die kracht van de samenleving zit diep geworteld in De Marne. Uitgaan van die eigen kracht.

Fantastisch, beste mensen, ik heb er zin in.

Leens, 07 januari 2010.