Den Haag, 7 januari 2010
Vragen van de leden Heerts en Kuiken (beiden PvdA) aan de ministers van Justitie en van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
over criminele jeugdbendes en gewelddadige overvallen.
* Kent u het bericht "92 criminele jeugdbendes actief in Nederland"(Persbericht RTL/
* Zijn er aanwijzingen dat van een of meer van de in de regio Amsterdam-Amstelland aanwezige criminele jeugdgroepen leden betrokken zijn bij de reeks van recente gewelddadige overvallen in deze regio? Zo nee, van welke aard zijn de criminele gedragingen van deze groepen dan wel?
* Waaruit blijkt dat leden van een criminele jeugdgroep op het criminele pad zijn geraakt? Betreft dit louter op basis van aanwijzingen of verdenkingen of is er al sprake van veroordelingen?
* Is de informatie die gevonden is over de criminele jeugdbendes geschikt om te dienen voor een strafrechtelijk onderzoek dan wel vervolging? Zo ja, wordt deze informatie dan ook op die manier gebruikt? Zo, nee hoe kan het dan dat er wel inzicht is in het criminele karakter van een dergelijke groep, maar dat er met dat inzicht niets concreets in een strafonderzoek kan worden gedaan?
* Deelt u de mening van burgemeester Cohen om van criminelen alles af te nemen "als ze er niet op eerlijke wijze aangekomen zijn"? Is het juist dat op basis van de pluk-ze wetgeving het gehele vermogen van een veroordeelde crimineel vatbaar is voor verhaal, zelf al zijn de desbetreffende vermogensbestanddelen wel op eerlijke wijze verkregen? Zo ja, welke praktische problemen staan dit in de weg? Zo nee, welke vermogensbestanddelen zijn dan niet vatbaar voor ontneming op basis van artikel 36e Sr?
* Op welke wijze buiten de strafrechtelijke "pluk ze"-aanpak kunnen van criminelen bezittingen worden afgenomen?
* Spelen veiligheidshuizen in het algemeen en in de regio Amsterdam-Amstelland in het bijzonder een concrete rol in de aanpak van criminele jeugdbendes? Zo ja, welke rol? Zo nee, waarom niet?