Ministerie van Buitenlandse Zaken

beantwoording vragen van het lid Verdonk over Hezbollah

Kamerbrief inzake beantwoording vragen van het lid Verdonk over Hezbollah

Kamerbrief | 8 januari 2010

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Verdonk over Hezbollah. Deze vragen werden ingezonden op 9 december 2009 met kenmerk 2009Z23980.

De Minister van Buitenlandse Zaken,

Drs. M.J.M. Verhagen

Antwoorden van de heer Verhagen, Minister van Buitenlandse Zaken op vragen van het lid Verdonk over Hezbollah.

Vraag 1

Bent u bekend met het bericht "US will not cooperate with Hezbollah ministers in Lebanon"?

Antwoord

Ja.

Vraag 2

Hoe beoordeelt u het dat Hezbollah deel uit maakt van de nieuwe Libanese regering?

Antwoord

Libanon kent een pluriform politiek landschap dat tot uiting komt in de huidige regeringssamenstelling. De verkiezingen van 7 juni jl. zijn ordelijk en vreedzaam verlopen, zo concludeerde de waarnemingsmissie van de EU, en de winst ging naar de pro-westerse "14 maart beweging". Met de door hem op 9 november gepresenteerde regering, is de leider van deze beweging en nieuwe Premier, Saad Hariri (zoon van de vermoorde oud-premier Rafiq Hariri) geslaagd in de opdracht een regering van nationale eenheid te formeren.

Dat de uitkomst van deze democratische verkiezingen ook met zich meebrengt dat in deze nieuwe regering twee ministers zitting zullen nemen die lid zijn van Hezbollah, geeft aan dat deze groepering de politieke steun geniet van een substantieel deel van de bevolking. Of de participatie van Hezbollah op termijn tot positieve ontwikkelingen zal leiden, zoals het afzweren van geweld en het nakomen van verplichtingen op grond van resoluties van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties (VNVR) valt te bezien. Ik zal de nieuwe regering hier wel op aanspreken.

Vraag 3

Deelt u de mening dat het ongewenst zou zijn wanneer Nederland zou samenwerken en contact onderhouden met Hezbollah ministers uit de nieuwe Libanese regering? Zo nee, waarom niet? Welke instructies geeft u in deze aan de Nederlandse ambassadeur in Libanon?

Antwoord

Zolang Hezbollah niet ontwapent en niet aangeeft geweld af te zullen zweren, zal Nederland geen contact onderhouden met deze organisatie. Door de Nederlandse ambassade zal contact met deze ministers zoveel als mogelijk worden gemeden, maar de praktijk wijst uit dat in sommige gevallen contact onvermijdelijk is.

Vraag 4

Wat doen Nederland en de EU eraan om Hezbollah eindelijk ontwapend te krijgen, welke resultaten heeft UNIFIL in deze tot op heden geboekt? Wordt het extremisme in het Midden-Oosten niet almaar sterker?

Antwoord

Nederland en de EU sluiten zich aan bij verklaringen en geven zelf verklaringen af met als boodschap dat enkel de Libanese autoriteiten over wapens zouden moeten beschikken zoals ook vermeld in VNVR-resolutie 1701 en overeengekomen in 2006 in Doha. De Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties heeft de nieuwe regering opgeroepen de internationale verplichtingen van Libanon na te komen. In de pas afgelegde en aangenomen regeringsverklaring is neergelegd dat Libanon zich committeert aan de verplichtingen voortvloeiende uit eerdergenoemde resolutie. Ik verwacht dan ook dat de nieuwe regering dit onderwerp voortvarend ter hand zal nemen.

Vraag 5

Erkent u de noodzaak om Hezbollah ontwapend te krijgen?

Antwoord

Ja.

Vraag 6

Deelt u de mening dat het onvoorstelbaar is dat, in het licht van het Libanese tijdelijk lidmaatschap van de VN Veiligheidsraad vanaf 2010, een organisatie als Hezbollah, welke in diverse landen als een terroristische organisatie wordt beschouwd, waaronder in Nederland, dan de facto lid is geworden van de VN Veiligheidsraad? Zo nee, waarom niet? Wat betekent het een en ander voor de veiligheid van de wereld?

Antwoord

Nee, want niet Hezbollah, maar de Permanent Vertegenwoordiger van Libanon zal zitting nemen in de VN Veiligheidsraad.

Pagina 3 van 3