Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Geachte Voorzitter,

Hierbij stuur ik u de antwoorden op de vragen van het lid Van Velzen (SP) over misleiding diervriendelijke foie gras.

1
Hoe beoordeelt u het bericht dat eendenlever die als diervriendelijke foie gras wordt verkocht, in werkelijkheid vaak afkomstig is van eenden die onder dwang gevoederd zijn?')
Als dit juist is, dan vind ik dat geen goede zaak.
2 en 3
Deelt u de mening dat hotels en restaurants die in Nederland 'diervriendelijke foie gras' serveren, hun klanten verkeerd voorlichten omdat deze levers doorgaans van gedwangvoederde, kreupele of verwaarloosde eenden afkomstig zijn. Zo ja, bent u bereid stappen te ondernemen en de handel in foie gras in Nederland te verbieden? Zo nee, bent u bereid een verplichte etikettering in te stellen met wettelijke borging? Zo nee, hoe kunt u consumenten garanderen dat ze weten wat ze eten?
Bent u bereid de eendenleverproducent "Nice to Meat", die eendenlever afneemt van de Spaanse boerderij Selectos de Castilla, aan te spreken op het feit dat zij pretendeert diervriendelijke eendenlever te produceren terwijl dat in werkelijkheid niet zo is? Zo nee, hoe verhoudt zich dat tot artikel 4 van de Richtlijn nr. 98/58/ EG die lidstaten verplicht erop toe te zien dat dieren worden gefokt en gehouden met een toereikende hoeveelheid gezond en voor de soort en de leeftijd geschikt voer, zodat zij in goede gezondheid blijven en aan hun voedingsbehoeften voldaan wordt, en dat het toegevoegde voer en drinken en de wijze van toediening de dieren geen onnodig lijden of letsel toe mogen brengen? Het bericht, waarnaar u verwijst, meldt dat er bepaalde hotels en restaurants in Nederland zijn die deze 'diervriendelijke foie gras' afnemen van een bepaalde levensmiddelenleverancier.
Directie Voedsel, Dier en
Consument
Cluster Landbouwhuisdieren
Datum
8 januari 2010
Onze referentie
VDC 09.2770
Pagina 2 van 2
Ik kan niet beoordelen of deze hotels en restaurants voldoende op de hoogte waren van de omstandigheden waarin de eenden zijn gehouden en of zij daarmee hun klanten verkeerd hebben voorgelicht. Ik ga ervan uit dat deze restaurants en hotels op basis van het bericht hun leverancier om opheldering vragen en naar aanleiding daarvan eventueel benodigde maatregelen nemen. Ik heb opheldering gevraagd aan de desbetreffende levensmiddelenleverancier. De levensmiddelenleverancier heeft aangegeven dat zij momenteel de omstandigheden onderzoekt waaronder de eenden worden gehouden op de Spaanse boerderijen, waarvan de voedingsleverancier de eendenlevers afneemt. Verder heeft de levensmiddelenleverancier richting haar klanten (professionele horeca) gecommuniceerd dat zij de claim van diervriendelijke eendenlevers hebben aangepast. Op basis hiervan acht ik een handelsverbod of etiketteringsplicht niet aan de orde. Ik verwijs hiervoor tevens naar de antwoorden op eerdere Kamervragen van u over foie gras (Aanhangsel Handelingen II 2008/2009, nr. 3277).
4
Bestaat er werkelijk diervriendelijke eendenlever? De productie van eendenlever vindt niet plaats in Nederland. Ik kan niet beoordelen of in andere landen eendenlever wordt geproduceerd, waarbij de eenden op een diervriendelijke wijze worden gehouden. 5
Wat is de stand van zaken met betrekking tot de motie van Velzen²), die de regering verzoekt de productie van ganzen- en eendenlever op de Europese agenda te zetten en aan te dringen op een Europees verbod op deze productiewijze? Kunt u daarbij ingaan op de stappen die zijn gezet na uw brief aan de Kamer van november 2008?³)
Zoals aangegeven in mijn brief aan uw Kamer van 12 november 2008 (Kamerstukken II 2008/2009, 28 286, nr. 246) is hierover met de Commissie gesproken. De Commissie heeft aangegeven dat zij de zorg begrijpt, maar dat zij weinig mogelijkheden ziet om deze praktijk aan te pakken. De Commissie geeft prioriteit aan de herziening van een aantal bestaande welzijnsrichtlijnen en het verder uitvoeren van het EU-Actieplan voor Dierenwelzijn. Niettemin heb ik recent de Nederlandse wens nogmaals in een brief aan de Commissaris onder de aandacht gebracht.
DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,

G. Verburg
') Tros Radar, 7 december 2009
²) Kamerstuk 31 200 XIV, nr. 105
³) Kamerstuk 28 286, nr. 246