Gemeente Lingewaal


Gezondheidscentrum Asperen weer stap dichterbij

De ontwikkeling van een gezondheidscentrum in Asperen is een stap dichterbij gekomen. De gemeente, de huisartsenpraktijk en de fysiotherapiepraktijk uit Asperen, de Stichting Thuiszorg en Maatschappelijk werk Rivierenland (STMR) en woningbouwcorporatie KleurrijkWonen hebben in november 2009 een gezamenlijk Plan van Aanpak opgesteld. De vijf partijen willen dat het gezondheidscentrum gebouwd wordt op de plaats van de gymzaal, nabij het dorpshuis. In de periode tot 1 mei 2010 gaan de partijen aan de slag om uit te werken aan welke eisen het gebouw moet voldoen.

Enkele jaren geleden is een initiatief ontwikkeld voor een gezondheidscentrum. Bovendien hebben de huisartsenpraktijk, de fysiotherapiepraktijk en STMR begin 2009 afgesproken om inhoudelijk te gaan samenwerken. Het idee van een gezondheidscentrum past goed binnen de gemeentelijke plannen voor woonservicezones, die ook genoemd worden in het leefbaarheidsonderzoek dat in 2009 werd uitgevoerd. De gemeente wil in elke kern zoân zone inrichten. Het zorgproduct is dan dicht bij huis, waardoor onder andere ouderen en mensen met een beperking zo lang mogelijk zelfstandig in hun eigen omgeving kunnen blijven wonen. Het Asperense project dient als voorbeeld voor de andere nog te ontwikkelen woonservicezones.

Levendigheid
Het gezondheidscentrum in Asperen kan ook de levendigheid in de kern vergroten. Door de ligging bij het dorpshuis wordt deze omgeving een plek waar mensen elkaar ontmoeten. De combinatie van functies van zorg en welzijn heeft als voordeel dat er dan voorzieningen mogelijk zijn die alleen niet levensvatbaar zouden zijn. Naast de vaste gebruikers kan het gezondheidscentrum ook onderdak gaan bieden aan bijvoorbeeld logopedie, een diëtiste, het maatschappelijk werk, het Wmo-loket, het centrum voor Jeugd en Gezin of een psycholoog. Deze mogelijkheden worden allemaal nog onderzocht.

Regie
Na een zoektocht naar een goede locatie en een goede vorm van samenwerking slaan de partners nu de handen ineen. De gemeente neemt de regie van het proces op zich tot het moment dat de vastgoedontwikkelaar bekend is en het programma van eisen er ligt. Daarna is het de bedoeling dat de vastgoedontwikkelaar deze regierol overneemt en zal worden vastgesteld wat ieders rol in dit project zal zijn.

Wensen, eisen en mogelijkheden
De komende maanden worden benut om na te gaan welke wensen de vaste gebruikers van het gezondheidscentrum hebben en wat dit betekent voor het gebouw. Ook worden er afspraken gemaakt over een verdeling van de kosten. De gemeente zal haar visie verder uitwerken. Zij gaat bovendien de benodigde juridische stappen voorbereiden, zoals een wijziging op het bestemmingsplan. Zij zal alvast de eerste plannen maken voor de stedenbouwkundige inrichting van het gebied en de inpassing in de wijk. De gymzaal staat, met het oog op deze voornemens, al enige tijd leeg en vormt dus geen beletsel.

Intentieovereenkomst
Op 18 januari 2010 ondertekenen de vijf partijen officieel een intentieovereenkomst. Daarmee zetten zij symbolisch gezamenlijk de schouders onder het proces dat de organisatie en goede voortgang van de ketenzorg waarborgt.