Marktwerking inburgering positief voor inburgeraars en gemeenten
07/01/2010 16:38
Boaborea
Persbericht
Marktwerking inburgering positief voor inburgeraars en gemeenten
Tilburg, 7 januari 2010. Gemeenten en inburgeraars tevredenzijn over de effecten van de marktwerking, zo concludeerde CapGemini vorig jaar na uitgebreid onderzoek. De prijs-kwaliteit verhouding is verbeterd en er is meer maatwerk mogelijk. Dat de vakbond AOb, spreekbuis van ROC-docenten marktwerking terug wil draaien is dan ook een emotioneel, maar niet objectief te onderbouwen pleidooi.
Vakbond AOb is van mening dat de marktwerking in inburgering zou moeten worden teruggedraaid. Gemeenten en inburgeraars zijn echter tevreden over de effecten van de marktwerking. Er is uitgebreid onderzoek gedaan in opdracht van het ministerie van VROM door CapGemini onder honderden gemeenten en instellingen naar invoering van marktwerking per 1 januari 2007. De resultaten zijn positief te noemen. De gemeenten zien dat de marktwerking veel voordelen heeft opgeleverd. Het gaat dan niet alleen om lagere prijzen of de betere prijs-kwaliteitverhouding, maar ook om voordelen die de inburgeraars zelf ervaren zoals bijvoorbeeld kinderopvang, avond- en weekendcursussen, op elk moment kunnen beginnen en werk met cursus combineren (de duale trajecten).
Het gaat bij inburgeringscursussen om het opleiden van mensen zodat ze het inburgeringsexamen kunnen halen. Dat dit in sommige gevallen kan worden bereikt met kortere cursussen of andere klassengroottes dan voor 1 januari 2007 het geval was, is geenszins relevant. Het is in het belang van de gemeente, die het overgrote deel van de cursussen inkoopt, dat de cursussen renderen (slagingspercentage hoog is) en dat de prijs-kwaliteitverhouding goed is. Uit het onderzoek van CapGemini blijkt dat ook dat het geval is. Er is dus vooral vooruitgang geboekt door de marktwerking, zowel voor de inburgeraars als voor de gemeenten. De problemen met aanbestedingen en geringe instroom van inburgeraars bij de invoering van de wet hebben alle partijen parten gespeeld, private partijen en ROC's, maar zijn nu opgelost.
Volgens AOb zorgen de betere arbeidsvoorwaarden er voor dat de ROC's niet kunnen concurreren met private partijen en dat daardoor banen op de tocht staan. Dat blijkt niet uit het onderzoek van CapGemini. Overigens hebben de ROC's om te anticiperen op de marktwerking en mogelijke problemen met tarieven of formatie op te lossen vanuit de overheid 122 miljoen aan transitiebudget gekregen.
Privatisering heeft voor inburgeraars, gemeenten en de BV Nederland voordelen opgeleverd. Terugdraaien van privatisering zou geen betere kwaliteit, flexibliteit of maatwerk voor de inburgeraars en de gemeenten opleveren. Het zou enkel hogere kosten opleveren voor minder kwaliteit, maatwerk, flexibiliteit, met het terugkeren van het monopolie als resultaat. Terwijl juist vanwege de nadelen van dat monopolie marktwerking is ingevoerd, met als gevolg dus vooral positief resultaat. Vanuit de ROC's en de medewerkers gezien is de weerstand begrijpelijk, maar vanuit inburgeraars, gemeenten en de BV Nederland gezien is er sprake van vooruitgang.