Greenpeace

Greenpeace actievoerders in Kopenhagen eindelijk vrijgelaten

06 januari 2010

Kopenhagen, Denemarken -- De Deense autoriteiten hebben na drie weken voorarrest vier Greenpeace actievoerders eindelijk vrijgelaten. Het gaat om de Nederlandse Joris Thijssen en drie anderen met Noorse, Spaanse en Zwitserse nationaliteit. Het viertal moet zich voor de rechter verantwoorden voor een spandoekactie tijdens de klimaatconferentie in Kopenhagen. Op de rode loper bij het staatsdiner met regeringsleiders op 17 december ontrolde Greenpeace een spandoek met de tekst: "Politicians Talk, Leaders Act". Zo riepen zij op ludieke wijze de regeringsleiders op tot een eerlijk, ambitieus en bindend klimaatakkoord te komen.

De actievoerders worden verdacht van het zich voordoen als politieagent, het betreden van verboden gebied en valsheid in geschrifte. Zij zullen naar Kopenhagen terugkeren om zich op morele en juridische gronden voor de rechter te verdedigen. Greenpeace vindt het lange voorarrest van de Deense autoriteiten buiten alle proporties. "De onnodige gevangenisschap was in feite een straf zonder proces", zegt Greenpeace-directeur Liesbeth van Tongeren. Amnesty International en enkele mensenrechtenadvocaten steunen Greenpeace hierin. "Dit druist in tegen mensenrechtenverdragen en is zeer onrechtvaardig, als je bedenkt dat onze actievoerders hun verantwoordelijkheid hebben genomen om deze planeet te helpen beschermen. Ze komen op voor de belangen van miljoenen mensen, van dieren, planten en de natuur zelf, terwijl de regeringsleiders in Kopenhagen geen fatsoenlijk klimaatakkoord hebben gesloten."

Greenpeace blijft zich inzetten voor een sterk en bindend klimaatakkoord. De geĂŻndustrialiseerde landen hebben nu tot 31 januari de tijd om hun doelstellingen voor het terugbrengen van hun emissies aan de Verenigde Naties door te geven. De EU zou haar leiderschapspositie terug kunnen pakken door direct eenzijdig de reductiedoelen te verhogen van 20 naar 30 procent in 2020. Dat is een absolute noodzakelijkheid om te voorkomen dat de temperatuurstijging uit de hand loopt. Greenpeace vraagt minister Cramer in Europa te pleiten voor een onmiddellijke verhoging van de doelstelling naar 30 procent. Ook moet zo snel mogelijk worden vastgesteld hoeveel geld Europa beschikbaar stelt voor armere landen. Dat fonds is nodig voor het beschermen van bossen, het ontwikkelen van schone energie en maatregelen die de niet meer te vermijden gevolgen van klimaatverandering opvangen. "Het is nu aan de politici om concrete stappen te nemen die leiden tot forse emissiereducties wereldwijd, zodat we onder de grens van 2 graden temperatuurstijging blijven en daarmee de grootste rampen voorkomen", concludeert Van Tongeren.