Algemene Onderwijsbond

datum: 7 januari 2010

De invoering van marktwerking in het inburgeringsonderwijs kost kwaliteit en banen. Dit blijkt uit het onderzoek âEffecten van marktwerking op arbeid: inburgeringscursussenâ van onderzoeksbureau Regioplan in opdracht van de Algemene Onderwijsbond (AOb), dat de bond vandaag openbaar maakt. âNieuwe aanbieders concurreren door minder uren les te geven, grotere klassen en goedkoper personeel. Het onderwijs lijdt daar onder, cursisten en leraren worden de dupe.â zegt AOb-bestuurder Gerrit Stemerding. âWil je het publieke onderwijs goed houden, moet de markt buiten de deur blijven.â

Honderden ontslagen in Rotterdam
Het rapport illustreert de dagelijkse realiteit. Gisteren werd duidelijk dat op het Rotterdamse regionale opleidingscentrum (roc) Zadkine alleen al de komende drie jaar ruim 250 banen (meer dan 175 fte) op de tocht staan. Het roc krijgt door de gemeente maar een handvol cursussen toegewezen. Ook het Albeda College uit dezelfde stad dreigt in de problemen te komen. Het merendeel van de cursussen gaat naar goedkopere aanbieders.

Kwaliteit moet voorop staan
Bij de aanbesteding van cursussen weegt de prijs van een cursus te zwaar. Volgens het onderzoek van Regioplan krijgen cursisten sinds de invoering van marktwerking minder uren les in grotere groepen. Verder is het aantal inburgeraars afgenomen, door administratieve problemen. De AOb vindt dat de kwaliteit van een opleiding centraal moet staan.

Banen verdwijnen, arbeidsvoorwaarden onder druk Uit het Regioplan-rapport blijkt dat de positie van het personeel helemaal niet wordt meegewogen. Nieuwe aanbieders hoeven zich niet te houden aan de cao bve en de bevoegdheidseisen voor docenten. De AOb pleit voor dezelfde voorwaarden voor nieuwe aanbieders. Ook wil de bond dat nieuwe aanbieders personeel overnemen van de rocâs tegen hun huidige arbeidsvoorwaarden. Stemerding:âDocenten staan voor een onmogelijke keus: de ww in, of werken voor een tientje per uur.â

Verdere marktwerking in onderwijs stoppen
Het mislukte experiment met de inburgeringcursussen bewijst dat markt en publiek onderwijs niet samengaan. Daarom moet de overheid ook niet beginnen aan nieuwe experimenten. Om de problemen met het inburgeringsonderwijs op te lossen pleit de bond voor meer garanties voor kwaliteit en goede arbeidsvoorwaarden van het personeel. In Rotterdam is alle aandacht nu gericht op het beperken van de schade voor het personeel.

Het rapport kunt u hieronder downloaden.

Zie het origineel