Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

6 januari 2010

Aandeel duurzame vis met MSC keurmerk fors gestegen

Het aandeel duurzame vis dat gecertificeerd is volgens de internationaal erkende MSC standaard voor duurzame visserij (1) is in 2009 sterk toegenomen. Wereldwijd nam het aantal gecertificeerde visserijen toe van 47 naar 59. Dit betekent dat meer dan 7% van de wereldvangst voor directe menselijke consumptie uit duurzame visserij afkomstig is. Het aantal visserijen dat de onafhankelijke beoordelingsprocedure doorloopt, nam toe van 107 naar 126. Het aantal producten met het MSC-ecolabel steeg wereldwijd van ruim 2,000 in 41 landen naar ruim 3,500 in 63 landen.

Nederland springt er in de toename van het aanbod van gecertificeerd duurzame vis uit. In totaal zijn er 400 producten voorzien van het MSC-keurmerk op de markt. Nederland neemt daarmee de tweede positie in op de wereldranglijst van aantal MSC gecertificeerde producten. In 2009 werden maar liefst drie Nederlandse visserijen voor hun duurzame visserij beloond met het MSC certificaat: makreel (2), Noordzeeschol (3) en Noordzeetong gevangen met staand want (4). Nederlandse vissers op Atlanto-Scandian haring (5), Noordzeeschol (6) en mosselen (7) startten hun certificeringstraject. De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit kende in 2009 subsidie toe aan 10 visserijen ter ondersteuning van hun MSC beoordelingstraject. Deze projecten moeten voor 1 juni 2010 gestart zijn. Gezien de belangstelling voor de subsidieregeling maakte de Tweede Kamer eind 2009 nog eens een half miljoen euro vrij voor visserijcertificering.

Nathalie Steins, Manager Nederland bij de MSC zegt: " Ondanks de uitdagingen van het economische klimaat, met de wereldwijde kredietcrisis, was 2009 al weer een jaar van stevige vooruitgang. De vraag naar geloofwaardige, gecertificeerde duurzame visproducten blijft toenemen en leidt tot positieve veranderingen in de wijze waarop de oceanen worden bevist. In Nederland is er nu een behoorlijk aanbod aan MSC gecertificeerde vis. De consumentenherkenning van het MSC-ecolabel was in 2009 14%. Het komende jaar gaan wij er hard mee aan de slag om dat aandeel te vergroten. Want hoe meer mensen duurzame vis met het MSC-ecolabel kopen, hoe harder de vissers worden gestimuleerd om hun visserij zo te verbeteren dat zij kunnen voldoen aan onze internationaal erkende standaard voor duurzame visserij."

EINDE




Ingezonden persbericht