Gemeente Doetinchem

Persbericht, 6 januari 2010

Resultaat daklozenbeleid: meer daklozen van de straat en minder overlast

24 daklozen in Doetinchem zijn sinds de start van het nieuwe daklozenbeleid in 2008 van de straat. Zij wonen nu in het Sociaal Pension of zijn doorgestroomd naar een zelfstandige woonplek. Ook zijn 45 daklozen een individueel traject gaan volgen, gericht op de uitstroom uit dakloosheid en zijn 20 daklozen in een speciaal traject op weg naar werk. De resultaten van het nieuwe daklozenbeleid zijn volgens wethouder Otwin van Dijk veelbelovend.

Volgens de wethouder ziet de toekomst er positief uit. We zijn de laatste jaren vooral bezig geweest met de randvoorwaarden, om ervoor te zorgen dat mensen niet dakloos raken en om goede voorzieningen te creeren die onze daklozen weer onderdak bieden. Dan verwacht je nog niet direct een enorme uitstroom, toch laten de cijfers nu al mooie resultaten zien.

Regionaal kompas
Het daklozenbeleid bestaat sinds 2008 onder de noemer Achterhoeks Regionaal kompas bestrijding dakloosheid. Het beleid is gericht op het voorkomen van dakloosheid en op het bevorderen van de uitstroom uit dakloosheid. Het streven is om het aantal daklozen eind 2013 met 75 procent verminderd te hebben (ten opzicht van 2007). Ook het aantal dreigende daklozen moet dalen: met 87 procent (van 2007 tot 2013). Daarnaast streeft de Achterhoek naar een sluitende aanpak, zodat daklozen direct effectief worden geholpen en niet tussen wal en schip vallen. Bij de start van het nieuwe beleid telde de Achterhoek zon 250 daklozen en 265 dreigende daklozen. Van de groep daklozen leefden zon zestig mensen in de binnenstad van Doetinchem.

Resultaten
De uitstroom van 24 daklozen naar een passende woonvoorziening werd mede mogelijk door de komst van het Sociaal Pension in juni 2008 en door uitbreiding van de tijdelijke opvang van de Stichting Jongerenopvang (SJOD). Op dit moment heeft het SJOD twee locaties: aan de Fabriekstraat (sinds 2008) en aan de Vossenstraat (januari 2010) in Doetinchem.
De vermindering van het aantal meldingen van overlast door daklozen komt onder andere door het nieuwe dagcentrum De Werkplaats, dat eind 2008 in gebruik werd genomen. Ook is in 2009 gestart met speciale programmas, gericht op dagactiviteiten en dagstructuur.

Nieuwe telling
In 2010 wordt opnieuw het aantal daklozen in Doetinchem en in de andere Achterhoekse gemeenten geteld. Dan wordt duidelijk hoe ver de gemeenten op weg zijn om de gestelde doelen te behalen. Wel is volgens wethouder Van Dijk een nuancering op zn plaats: Wij hebben zeker meer uitstroom gehad, maar we moeten ook de instroom bekijken. Ook daarop zijn onze inspanningen gericht, maar bij de telling moeten we wel rekening houden met autonome ontwikkelingen die niets te maken hebben met onze inspanningen maar puur met de economische crisis. Ik verwacht zeker goede aantallen, maar ik ben ook niet blind voor de effecten van de crisis.

Uitbreiding in 2010
Ook in 2010 krijgen de inspanningen vervolg. Zo krijgt Doetinchem een hostel voor daklozen en heeft het ministerie van VWS toestemming gegeven om het aantal plaatsen in het Sociaal Pension met 4 uit te breiden (van 8 naar 12). Ook komt er een zogenaamde Domus-voorziening; woonruimte voor mensen met veel problemen die niet in andere woon- of opvangvoorzieningen terecht kunnen. Ook gaan de lokale zorgnetwerken in 2010 van start en wordt zoveel mogelijk ingezet op integrale schuldhulpverlening. Hierdoor komt de sluitende aanpak in de hulpverlening een stap dichterbij, oftewel: bij de oplossing wordt de totale problematiek van mensen bekeken en in samenhang opgepakt en niet slechts dat ene probleem van dakloosheid of schulden. Het voordeel is bovendien dat problemen bij de bron worden aangepakt.

Onconventionele woonvormen
Daarnaast gaat Doetinchem aan de slag met onconventionele woonvormen. Wethouder Van Dijk: We willen bekijken hoe we mensen die niet in een gewone woonomgeving kunnen wonen, toch een maatwerkoplossing kunnen bieden. Dit initiatief is nog pril, maar in 2010 moet het wel handen en voeten gaan krijgen.
Tot slot wordt in 2010 de huidige dagbesteding in kaart gebracht. We gaan bekijken wat er is en of er wellicht betere coordinatie nodig en mogelijk is. Op dit moment is de dagbesteding erg versnipperd. Als het efficienter kan, zullen we dat niet nalaten.