Gemeente Roermond

Gemeente past strooibeleid aan door tekort aan zout

De Gemeente Roermond heeft besloten haar strooibeleid aan te passen omdat er een tekort aan strooizout is ontstaan. De leveranciers, waarmee de gemeente afspraken heeft gemaakt, kunnen door het winterweer en de grote vraag naar zout op dit moment niet aan hun contractafspraken voldoen. De schaarste aan zout laat zich namelijk in heel Nederland, maar ook in de omliggende landen, voelen. De gemeente probeert via allerlei kanalen aan zout te komen maar ziet zich nu genoodzaakt spaarzaam met de nog aanwezige voorraad om te gaan. De hoofdwegen en de busroutes door de wijken krijgen (daar waar mogelijk) prioriteit bij het strooien. Op fietspaden waar dit noodzakelijk is wordt overgegaan tot strooien met zand. De fietspaden en de promenades in de binnenstad worden geborsteld.

Omdat de voorspellingen niet gunstig zijn (de vorst houdt aan en er wordt in de komende week nieuwe sneeuw voorspeld) doet de gemeente een beroep op haar inwoners om samen de handen uit de mouwen te steken. Inwoners kunnen bijvoorbeeld helpen door zoveel mogelijk de stoep voor hun woning schoon te maken en wellicht ook bij de buren indien deze daartoe niet in staat zijn. De gemeente legt de prioriteit vooral bij het begaanbaar en sneeuwvrij houden van hoofd- en doorgaande wegen en fietspaden. Daar waar mogelijk wordt maatwerk geleverd. Indien zich op deze wegen gladde en dus gevaarlijke situaties voordoen kan men dit melden bij de servicelijn: 0475-359252 / servicelijn@roermond.nl.

De kwaliteit van het ijs in Roermond is op dit moment van slechte kwaliteit door de sneeuw die op veel plaatsen ligt. De ijsdikten variëren van 3 tot 8 cm. Vooral in de schaatsvijver van het Mevlanapark zijn nog diverse wakken. Bij het Gebroek is de ijsdikte nog dunner, tussen de 2 en 6 cm. Ook hier zijn nog diverse wakken in het ijs. Vandaar dat de gemeente borden heeft geplaatst die wijzen op gevaarlijk ijs.
Het wordt mensen dan ook ontraden het ijs op te gaan.

Eerste publicatiedatum: 06-01-2010 Bijgewerkt: 06-01-2010