Gemeente Overbetuwe


Politie waarschuwt voor inbrekers

---

Stelt u zich voor, u komt thuis na een gezellige avond bij familie of vrienden en uw hele huis is overhoop gehaald. Alle kastjes staan open en die prachtige flatscreen televisie die u pas een maand had, is van de muur gehaald. Een inbreker heeft zijn slag geslagen...

Wanneer er in uw huis is ingebroken, is dit een ingrijpende gebeurtenis. Niet alleen is het een naar idee dat een vreemde in uw huis heeft rondgelopen en waardevolle spullen heeft meegenomen, ook is er vaak een ravage ontstaan of zelfs schade.

Voorkomen is beter dan genezen

Cijfers van voorgaande jaren laten zien dat het aantal inbraken rondom de feestdagen stijgen. Mensen zijn dan vaak van huis om gezellig op bezoek te gaan bij familie en vrienden. Inbrekers weten dit en maken hier dankbaar gebruik van. U kunt zelf de nodige maatregelen treffen om deze gebeurtenis zoveel mogelijk te voorkomen. Volgens de wijkagenten in Elst, Marthy Jansen en Bonnie Thomassen, is een veelvoorkomende manier van inbreken het zogenaamde âgaatjes borenâ. Marthy: âAls de bewoner de deuren en ramen van de binnenkant op slot heeft gedraaid en de sleutel in het slot heeft laten zitten, boren de inbrekers een gaatje onder het slot. Zij slagen er vervolgens in om de sleutel om te draaien en de deur of het raam te openen. Het is daarom erg belangrijk dat u de sleutel niet aan de binnenkant van het slot laat zitten.â

Hieronder vindt u een nog een aantal tips waarmee u zichzelf zo goed mogelijk kunt beschermen tegen inbrekers:

* Sluit ramen en deuren goed af, vergeet vooral niet een wc-raampje of ramen en deuren van een garage af te sluiten.
* Laat geen sleutels aan de binnenzijde van sloten zitten.
* Controleer hang- en sluitwerk op defecten.
* Binnendeuren niet afsluiten, kasten ook niet. Extra schade wordt daarmee voorkomen.

* Geen geld, waardevolle papieren en/of sieraden thuis achterlaten. In de kluis bij de bank is het veilig.

* Laat niet zien dat u weg bent. Plak dus geen briefjes op de deur en laat geen touwtjes uit de brievenbus hangen.
* Zet ladders, vuilcontainers en andere dingen waarop geklommen kan worden weg.

* Zorg dat uw huis een bewoonde indruk maakt. Laat uw huis er uitzien alsof u nog aanwezig bent.

* Overdag gordijnen en rolluiken openen.

* Zet waardevolle goederen niet uitnodigend neer zodat ze van buitenaf goed zichtbaar zijn.

* Laat met behulp van schakelklokken de verlichting aan- en uitgaan. Bewaar reservelampen in de meterkast. Denk hierbij aan een lampje op de 1e verdieping.

* Bewaar niet alles op één plaats.

* Schaf voor kostbaarheden en waardevolle documenten een inbraakwerend kastje aan.

* Laat uw eigendomspapieren zoals kentekenbewijs kopie deel III, paspoort en rijbewijs enz. niet rondslingeren.

We kunnen het niet alleen

De politie werkt er hard aan om de stijging van het aantal woninginbraken tegen te gaan. Daarbij is zij sterk afhankelijk van informatie van burgers. Hoe meer informatie de politie heeft, des te groter de kans is dat een inbreker opgepakt wordt. Dus wanneer u bijvoorbeeld een verdacht persoon in uw buurt ziet lopen, of een auto meerdere malen doelloos rond ziet rijden, schroom dan niet om de politie te bellen. Daarbij is het belangrijk dat u goed op uiterlijke kenmerken let. Welke kleding heeft de verdachte persoon bijvoorbeeld aan, of wat is de kleur of het kenteken van de auto?

Meer informatie?

Op de site van de politie (www.politie.nl) kunt u nog veel meer tips vinden over hoe u zich tegen inbrekers kunt wapenen. Wilt u meer informatie over het politiekeurmerk, kijk dan eens op www. Politiekeurmerk.nl/consument.