Ingezonden persbericht


Toelichting op besluiten van het college van burgemeester en wethouders


1 Aanwijzing Domplein als archeologisch monument Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Plasterk wil de waardering van de overblijfselen van het verleden van het Domplein omzetten in een wettelijke bescherming. Het college adviseert hem het Domplein en een deel van de directe omgeving aan te wijzen als beschermd archeologisch rijksmonument. Het college onderschrijft hiermee het cultuurhistorisch belang van de aanwezige archeologische resten. Deze resten en de nog aanwezige gebouwen als de Domkerk en toren vertellen veel over de lange historie van het Domplein en omgeving.

Het archeologisch onderzoek in de afgelopen jaren heeft geleid tot veel kennis over de geschiedenis van dit gebied. Deze geschiedenis gaat terug tot de Romeinse tijd, dat bewijzen de restanten van het Romeinse castellum onder het plein. Daarna heeft het Domplein zich ontwikkeld tot een belangrijk religieus centrum. Willibrord stichtte de eerste kerk op het Domplein. In de eeuwen die volgden bouwden de Utrechtse bisschoppen er een kerkelijk centrum bestaande uit een aantal kerken en kapellen, waaronder de Romaanse en de Gotische Dom en de eind 19e eeuw gesloopte kerk van Oudmunster. De verschillende perioden zijn nog altijd terug te vinden onder de grond tot een niveau van zo'n 4,5 meter onder het huidige maaiveld.

Meer informatie: Natalja Talitsch, 030 ­ 286 10 15


2 Voortgang masterplannen onderwijshuisvesting De voortgang van de masterplannen voor voortgezet onderwijs, primair en (voortgezet) speciaal onderwijs en van onderwijshuisvesting in Leidsche Rijn wordt voortaan in één overzicht gegeven. Tot nu toe waren dit drie aparte rapportages. Voor het voortgezet onderwijs zijn het afgelopen jaar twee multifunctionele accommodaties in gebruik genomen: de Cultuurcampus en Nieuw Welgelegen. Nieuw Welgelegen wordt in deze maand officieel geopend. Van de oorspronkelijke opgave in dit masterplan resteert nu nog de bouw van UniC en de Kranenburgschool. Voor het Gerrit Rietveld College was in het plan aanvankelijk renovatie opgenomen, maar dat is veranderd in nieuwbouw. Aan het masterplan voor het voortgezet onderwijs is door de aanbevelingen van de Taskforce Utrechts VMBO een nieuwe opgave toegevoegd. De gemeente heeft de adviezen overgenomen, waaronder de renovatie van het gebouw van het Vader Rijn College. Dit wordt de huisvesting van het gefuseerde Vader Rijn College en Centraal College. De nieuwbouw aan de Ina Boudier Bakkerlaan, die aanvankelijk voor het Centraal College bestemd was, wordt nu afgebouwd voor het Stedelijk Gymnasium.

Voor het primair en (voortgezet) speciaal onderwijs zijn de eerste opleveringen een feit. Zoals de Prinses Margrietschool in Noordwest en De Spits, De Baanbreker, Werkkring de Klim en De Eifel in Lunetten. De voorbereiding voor de nieuwbouw van clusterscholen is voor verschillende wijken in volle gang, bijvoorbeeld voor Overvecht, Transwijk, Noordoost en Kanaleneiland. Het tempo van de uitvoering van dit masterplan is lager dan gedacht. Dat heeft onder meer te maken met krappe beschikbare budgetten (gebaseerd op normkosten van het Rijk). Het is de bedoeling dat aanbestedingen de komende tijd versneld uitgevoerd worden, om te profiteren van de huidige situatie in de markt.

Meer informatie: Sylvia Borgman, 030 ­ 286 10 55


3 Uitvoeringsnotitie Jeugd en Vrije Tijd
De uitvoeringsnotitie Jongeren en Vrije Tijd is het vervolg op de nota Jongeren en Vrije Tijd van oktober 2009. Doel is dat Utrechtse jongeren bezig kunnen zijn met kunst, sport, cultuur en vermaak en dat zij hun talenten kennen en gebruiken.

Eén van de belangrijkste wensen van de jongeren zelf, een Utrechtse jongerenwebsite, wordt snel gerealiseerd. De website geeft onder meer een overzicht van het Utrechtse vrijetijdsaanbod voor jongeren. Zij zijn intensief betrokken bij de inrichting. De website wordt ontwikkeld in samenwerking met bijvoorbeeld de Centra voor Jeugd en Gezin en het jongerenloket. Jongeren zijn intensief betrokken bij de inrichting van deze website, die op 18 februari wordt gelanceerd. Hiernaast wordt gekeken naar de wenselijkheid en haalbaarheid van een centraal informatiepunt voor jongeren in de binnenstad. Jongeren gaven aan hier ook behoefte aan te hebben.

Verder wordt in de speelruimteplannen, die per wijk in de maak zijn, ook aandacht besteed aan jongerenontmoetingsplekken. Op de langere termijn wordt onderzocht of het mogelijk is om tot een jongerenvrijetijdspas te komen. Hierin moeten andere passen, zoals U-pas en SportU, geïntegreerd zijn. Dit zou jongeren nog meer stimuleren om deel te nemen aan het aanbod in Utrecht. De gemeente blijft volgen wat de wensen en behoeften van jongeren zijn, onder meer via de nieuwe jongerenwebsite.