Ingezonden persbericht


januari 2010
di. 05 jan.: lunchconcert: TRIO TRAJECTUM ( sopraan, klarinet en piano) aanvang: 12.30 uur; toegang: E 3,00 (inclusief koffie/thee) Trio Trajectum is opgericht in 2008 en wordt gevormd door sopraan Kitty de Geus, klarinettist Steven Geraads en pianist Henriëtte Wirth. De drie jonge musici leerden elkaar kennen op het Utrechts Conservatorium. Hun repertoire omvat werken van de Weense Klassieken, maar ook moderne werken schuwen zij niet. Dit seizoen staan onder andere Mozart, Schubert en Spohr op het programma.

Sopraan Kitty de Geus (1982) begon op 10-jarige leeftijd met pianolessen. Toen zij 17 jaar oud was, ontdekte zij haar plezier in zingen en begon ze met zanglessen. In 2009 studeerde zij in zang af aan de Masteropleiding op het Utrechts Conservatorium. Kitty heeft in de afgelopen jaren aan verschillende operaprojecten meegedaan zoals Dido and Aeneas van Purcell, Falstaff van Verdi en LŽOrfeo van Monteverdi. Ook zong zij o.m. de rol van Grietje in Hänsel und Gretel van Humperdinck en de rol van Zweite Dame in Die Zauberflöte. Kitty volgde masterclasses bij o.a. Rudolf Jansen, Peter Kooij en Ann Murray. Verder verdiept zij zich in de oude muziek met haar ensemble 'ReHarVoCe'.

Steven Geraads (1982) begon op 9-jarige leeftijd met klarinetlessen. In 2009 behaalde hij zijn Bachelor-diploma op het Utrechts Conservatorium, waar hij nu zijn Masteropleiding voortzet bij Hein Wiedijk. Tijdens zijn studie maakte hij o.a. deel uit van het Nederlands Studenten Orkest, het Nederlands Studenten Kamerorkest en het Sweelinck Orkest. Steven volgde masterclasses bij o.m. Karl Leister, Eddie Daniels, Herman Braune, Miguel Espejo en Vicente Alberola. In december 2009 maakt hij zijn debuut als solist in het klarinetconcert van Mozart met het Sweelinck Orkest. Verder is hij actief in de kamermuziek, deel uitmakend van twee trio's en een kwintet.

Henriëtte Wirth (1983) won in maart 2002 het Bloemendaals Pianoconcours. Dit bracht haar ertoe om, naast haar studie Muziekwetenschap aan de Universiteit Utrecht, toelatingsexamen te doen aan het Conservatorium te Utrecht. Hier behaalde zij in juni 2006 haar Bachelor-diploma. Het jaar daarop behaalde zij haar universitaire doctoraaldiploma Muziekwetenschap. In juni 2009 studeerde Henriëtte af aan de Masteropleiding bij Paolo Giacometti en Klára Würtz. Als bijvak studeerde zij klavecimbel bij Siebe Henstra en Mary Sayre. Momenteel is Henriëtte zowel als solist, als kamermusicus en als liedbegeleider actief. Hiernaast geeft zij privé-les en is zij als pianodocent verbonden aan het cultuurcentrum van de Universiteit Utrecht.

vrij. 08 jan. jazz: Bob Rigter kwartet featuring Philip Harper aanvang: 21.00 uur; toegang: E 10,00 / met korting E 8,50 No charts, straight from the heart. Mooie standards en een aantal Jazz Messenger stukken. De samenwerking van het kwartet en Philip Harper ontstond in maart 2009 en het klikte zo goed dat werd besloten vaker te gaan samenwerken. Ook weer een concert van iemand, Bob Rigter, die in de jaren dat er jazz wordt geprogrammeerd regelmatig op het Tobbepodium te vinden was. Ook kent iedereen natuurlijk zoon Simon die op vrijdag 22 januari te zien en te horen is. Kortom vanavond bekende jazzcomposities die hun oorsprong hebben in de jaren '50. Niet zo verwonderlijk als je bedenkt dat Harper ooit deel uitmaakte van de Jazzmessengers. Bob Rigter tenorsax, Philip Harper trompet, Hans van Rhee piano, Vincent Kuiper contrabas en Rob Engels drums.

za. 09 jan.: cabaret: Daniël Arends met 'Geen excuses' aanvang: 20.30 uur; toegang: E 15,00 / met korting E 13,50 Daniël Arends. Charmant. Gevaarlijk. Eerlijk. Onpeilbaar. Verwarrend. Onzeker. Lastpak. Extreem grappig. Lief. Neemt je in zijn tweede theaterprogramma mee naar een wereld waar zijn wetten gelden. Balancerend op de grens van sympathie, hard maar eerlijk. Zegt waarheden die je eigenlijk niet wilt horen. Maakt grappen waar je eigenlijk niet om durft te lachen. Komt ermee weg door overvloed aan charme. Godsgruwelijk getalenteerd, maar toch geen gewone jongen gebleven. Daniël Arends is vanaf 2003 te zien in Toomler en met de Comedytrain Theatertour in de Nederlandse theaters. In 2006 was Daniël Arends de overtuigende winnaar van de jury- en publieksprijs van Cameretten. Na zijn zeer succesvolle eerste programma 'Joko 79', brengt Daniël Arends nu 'Geen excuses'

zo. 10 jan.: klassiek op de zondagmiddag: Titia van Heyst, zang en Stefan Petrovic, piano aanvang: 14.00 uur; toegang: E 17,50 (eenheidsprijs) Titia van Heyst (1980) sloot in mei 2007 haar masterstudie cum laude af aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en wordt nu ge-coacht door Jard van Nes. Van 1999 tot 2007 studeerde Titia aan het Koninklijk Conservatori-um bij Sasja Hunnego. Zij volgde masterclasses bij Dame Melvina Major, Meinard Kraak, Elly Ameling en Jard van Nes. Titia is een veel gevraagd oratoriumsoliste, zo zong zij van Bachs Johannes Passion, Haydns Nelson Messe tot Ein Deutsches Requiem van Brahms en Carmina Burana van Orff in de grote en kleinere concertzalen in Neder-land.Tijdens haar studie heeft zij zich gespeciali-seerd in de liedkunst. Mede door haar liefde voor Franse poëzie en de kunst uit de fin de siècle en begin 20ste eeuw is zij afgestudeerd op de Groupe des Six. Titia vormt een duo met pianist Stefan Petrovic met wie zij regelmatig liedrecitals geeft in binnen- en buitenland.

do. 14 jan.: theaterlied: Guido Belcanto met 'Ik zou mijn hart willen weggeven' aanvang: 20.30 uur; toegang: E 15,00 / met korting E 13,50 Men noemt Guido Belcanto wel eens respectvol de Koning van het Vlaamse Levenslied maar zelfs deze 'oververdiende' eretitel doet hem eer tekort. Een groot deel van zijn oeuvre wortelt weliswaar in de traditie van het levenslied maar in zijn muziek horen we evengoed echo's uit het Franse chanson, kleinkunst, oude rock & roll, folk en blues. Begin jaren '90 was Guido even wereldberoemd in Nederland als in zijn thuisland België. Met Henny Vrienten maakte hij een prachtig album met de briljante titel 'Plastic Rozen Verwelken Niet'. Het bezorgde Guido een cultstatus bij vele muziekliefhebbers in Nederland. Nu is hij eindelijk weer terug in Nederland: uniek en met niemand te vergelijken. 'The missing link tussen de Zangeres Zonder Naam en Mink DeVille' of 'De Vlaamse Bob Dylan'.

za. 16 jan.: cabaret / theaterlied: Jeroen van Merwijk met 'Dat moet meneer Van Merwijk nodig zeggen' aanvang: 20.30 uur; toegang: E 15,00 / met korting E 13,50 In alle bescheidenheid kan Jeroen van Merwijk (1955) zich de misschien wel allerbeste en meest veelzijdige cabaretier uit de vaderlandse geschiedenis noemen. Van Merwijk zelf doet dat echter allerminst. Hij laat loftuitingen graag aan anderen over. En lof wordt hem nu al jarenlang van alle kanten toegezwaaid. Naast zijn humor en ironie roemen de kenners Van Merwijk om de helderheid en schijnbare eenvoud waarmee hij de problemen schetst van een samenleving in verval. Ook in zijn nieuwe programma gaat hij vol vuur en met open vizier de strijd met de tijdgeest aan. Want als iemand iets nodig moet zeggen, dan is dat toch zeker Jeroen van Merwijk? Zeker in Theater de Tobbe, waar hij zich al jaren een graag geziene gast weet. Hij combineert prikkeldraad met pure poëzie.

zo. 17 jan.: jeugdvoorstelling: 'Zeebenen' door Theater Snater (theater met poppen 4+) aanvang: 14.00 uur; toegang: E 5,00 (kinderen) / E 7,00 (volwassenen) Een kapitein is met zijn schip op de klippen geslagen en aangespoeld op een piepklein eilandje. Om te voorkomen dat er nog meer schepen vergaan bouwt hij, met de brokstukken van zijn schip, een vuurtoren. Verder doet hij waar hij zin in heeft; vissen, jutten en een beetje gitaarspelen. Zijn vredige leventje wordt in één klap verstoord als er een koffer aanspoelt met een wel heel bijzondere inhoud: . een baby ?! Met vallen en opstaan probeert hij het kind te geven wat het nodig heeft op het eilandje: een paar zeebenen. "Zeebenen" is een voorstelling met poppen en muziek voor kinderen vanaf 4 jaar, gemaakt en gespeeld door: Chris Oelmeijer en Inge Besaris. Een voorstelling waar kinderen zich in kunnen herkennen, waar ze zich door mee laten slepen, waar ze om kunnen lachen

di. 19 jan.: lunchconcert: Maxime Gulikers (viool) en Ghil Bae (piano) aanvang: 12.30 uur; toegang: E 3,00 (inclusief koffie/thee) Maxime Gulikers (1994) begon op bijna 7-jarige leeftijd met vioolspelen. Sinds enkele jaren heeft hij les van Mireille van de Wart op de jong talent afdeling van het Koninklijk Conservatorium (KC) in Den Haag. Hij behaalde diverse prijzen, o.a. in 2008 en 2009 op het Prinses Christina Concours. Ook nam hij onlangs o.m. deel aan een internationale masterclass in Duitsland. Ghil Bae (1994), die regelmatig samen met Maxime optreedt, werd op 6-jarige leeftijd toegelaten tot de jong talent klas van het KC. Zij werkte o.a. mee aan het Prinsengrachtconcert en trad verschillende malen op met orkest. Zij won diverse prijzen, o.m. een eerste prijs bij het Steinway Concours. Ghil volgde verschillende masterclasses, o.a. bij Ruth Nye en Jean Yves Thibaudet, en is een buurmeisje van De Tobbe.

di. 19 jan.: Cinema plus+: 'Madame Bovary' van Claude Chabrol, inleiding Harry Peters aanvang: 20.30 uur; toegang: E 10,00 / met korting E 8,50 De roman "Madame Bovary" van de Franse schrijver Gustave Flaubert wordt wel gezien als ijkpunt in de Franse literatuur. In de verfilming van deze beroemde roman, met o.a. Isabelle Hupert, toont regisseur Chabrol op schitterende wijze de satire op het saaie leven in het provinciale Frankrijk en het gevecht tegen domheid (belichaamd door de apotheker Hormais, degene die uiteindelijk wint). Een tot in de puntjes uitgewerkte reconstructie van een tijdperk en de rituelen van het dagelijks leven, waarin Emma, dochter van een rijke boer trouwt met plattelandsdokter Charles Bovary. In deze uithoek van Frankrijk verliest zij al snel haar idealistische, romantische denkbeelden en haar hoop op geluk. Filmjournalist Harry Peters zal de film bij u inleiden.

do. 21 jan.: schrijver op het podium: Rosita Steenbeek aanvang: 20.30 uur; toegang: E 10,00 / met korting E 8,50 Rosita Steenbeek, geboren in Utrecht in 1959, vestigde zich in 1985 in Italië. Zij ging op zoek naar filmrollen en vertaalde werk van o.a. Moravia. Ook schreef ze artikelen voor tijdschriften. Als romanschrijver debuteerde ze met "De laatste vrouw" (1994), een boek dat in vele talen vertaald werd en waarmee Steenbeek internationale bekendheid verwierf. Haar persoonlijk contact met Fellini, na een interview met hem, heeft haar een kleine filmrol opgeleverd in de film "Ginger e Fred". De autobiografische roman "Intensive care" (2004) gaat over het sterfbed van de vader van Rosita Steenbeek en over de gevolgen van een auto-ongeluk dat Rosita en haar moeder niet lang daarna overkwam. In 2009 verschijnt "Ander licht", een historische roman.

vrij. 22 jan. jazz: Simon Rigter / Ben van Gelder kwintet 'Two generations on saxophone' aanvang: 21.00 uur; toegang: E 15,00 / met korting E 13,50 De in 1988 geboren altist Ben van Gelder was op zijn 16e jaar al eens gastsolist in de Tobbe en mocht hij een aantal nummers meespelen. Toen al bleek hij over bijzondere kwaliteiten en veel talent te beschikken. Hij studeerde met ondermeer Simon Rigter, Benjamin Herman en Wil Jasper en had les van Ferdinand Povel, Dick Oatts en Albert Beltman. Na zijn studie vertrok hij naar New York met een beurs op zak. Hij ontmoette en kreeg les van een aantal groten der aarde zoals George Coleman, Lee Konitz en Jimmy Halperin. In het kader van 25 jaar jazz meende de organisatie er goed aan te doen twee generaties saxofonisten naast elkaar te laten excelleren. De tweede is Simon Rigter die al vele malen op het Tobbepodium stond. Ritmesectie wordt later bekendgemaakt.

za. 23 jan.: cabaret: Sophie van Hoytema met 'Verderop' aanvang: 20.30 uur; toegang: E 13,00 / met korting E 11,50 Sophie van Hoytema heeft een ontzettend goede jeugd gehad. Zo'n jeugd van altijd gezellig met z'n allen aan tafel en idyllische vakanties in Toscane. Zo'n goede jeugd, dat schept verplichtingen, vindt ze en ze wil dan ook iets teruggeven aan de maatschappij, juist in deze moeilijke tijden. Ze trekt het hele land door om, gesteund door harde cijfers, maar zoveel mogelijk mensen verderop te helpen. Dat een goede jeugd daarvoor wellicht niet de juiste basis biedt, wordt gaandeweg het programma pijnlijk duidelijk. In het programma 'Verderop' zingt Sophie pakkende en ontroerende liedjes en verrast ze met haar originele gedachtekronkels. Sophie van Hoytema studeerde in 2003 af aan de Amsterdamse Kleinkunstacademie en stond in 2008 in de finale van het Amsterdams Kleinkunstfestival.

zo. 24 jan.: jeugdvoorstelling: 'Roos en het rengras' door Opera Trallala (opera 3+) aanvang: 14.00 uur; toegang: E 5,00 (kinderen) / E 7,00 (volwassenen) Roos en haar knuffelhaas Tom spelen altijd samen. Maar nu is Tom ziek. Hij rent niet meer, hij lacht niet en hij springt niet meer.

Maar ergens ver weg, op een eiland in de zee, groeit het rengras! Als je het eet, kun je weer rennen en springen. Daarom gaat Roos op reis, op zoek naar rengras voor Tom. Maar de zee is groot en de wind blaast hard. Gelukkig krijgt Roos hulp van nieuwe vrienden: Zon, Maan en Walvis. Zal Roos het rengras vinden? En zal Tom weer kunnen rennen en springen?

Deze sprankelende opera, op muziek van Mozart, neemt peuters en kleuters (3+) mee in een kleine boot op de grote zee. Opera Tralala, laat jonge kinderen op een speelse manier kennismaken met opera. Voorstelling in het kader van de nationale voorleesdagen

vrij. 29 jan.: wereldmuziek: Tom McConville en Steve Tilston (Iers / Schots) aanvang: 20.30 uur; toegang: E 13,00 / met korting E 11,50 Tom McConville, een virtuoos violist en Steve Tilston, fenomenaal gitarist, vormen een top-duo, dat al meer dan vijftien jaar samen optreedt in concertzalen in binnen- en buitenland. Hun stemmen vullen elkaar geweldig aan. Ook instrumentaal vormen zij een opmerkelijke eenheid in hun vertolking van het Iers/Schots repertoire van prachtige traditionele en eigentijdse songs en dansmuziek. Tom McConville staat bekend als de 'Newcastle Fiddle Player'. In 2009 ontving hij de BBC Folk Award: "Musician of the Year". Steve Tilston is één van de beste Engelse singer/songwriters van het moment, die meerdere folk classics op zijn naam heeft staan. Hun indrukwekkend, levendig optreden, vol humor en sfeer staan garant voor een geweldige avond!

za. 30 jan.: cabaret: Geen Familie met 'Help ons'

aanvang: 20.30 uur; toegang: E 13,00 / met korting E 11,50

'Geestigheid, muzikaliteit en vakmanschap waar heel wat jonge collega's nog iets van kunnen opsteken.' Zo omschreef het Haarlems Dagblad het eerste cabaretprogramma met de opmerkelijke titel 'Ctrl+Alt+Delete' van Niels van der Laan en Jeroen Woe. Na dit ook in De Tobbe enthousiast ontvangen debuut komt Geen Familie opnieuw met een ijzersterke mix van mooie liedjes, goeie grappen en verrassende acts. 'Help Ons' is een spetterend programma over alle manieren van hulp bieden. Herkenbaar, ontroerend, maar bovenal hilarisch. Geen Familie profileert zich met een eigen stijl: een mix van cabaret, toneel en muziektheater en daarmee werden zij in 2005 de winnaars van het Amsterdams Kleinkunst Festival. Geen familie is ook bekend van 'Spijkers met Koppen'

zo. 31 jan.: jeugdvoorstelling: 'Fabulijn' door Fabulijn (opera 5+) aanvang: 14.00 uur; toegang: E 5,00 (kinderen) / E 7,00 (volwassenen) Fabulijn is een stichting, die kinderen op speelse wijze kennis wil laten maken met opera. Twee voorstellingen hebben zij gespeeld "Hartedief" en "Rigoletto", vrij naar de opera van Verdi. Met deze voorstellingen heeft Fabulijn groot succes gehad in De Tobbe. Daarom zijn we zeer verheugd dat de nieuwe voorstelling van Fabulijn ook in De Tobbe gespeeld gaat worden. De groep onder aanvoering van Ellen Bouwmeester (sopraan) en Annelies de Beer (vormgeefster), is druk bezig om de ideeën voor de voorstelling uit te werken. Dat is een heel creatief proces en het is nog een verassing om te zien en horen hoe de nieuwe voorstelling zal worden. Voor iedereen, die van opera houdt, of daar op een speelse manier kennis van wil nemen, is het bezoeken van deze voorstelling een aanrader.


---- --