Radboud Universiteit Nijmegen


Technologiesubsidies voor taaltrainings- en voor communicatieproject

Datum bericht: 5 januari 2010

De technologiestichting STW heeft twee Valorisation Grants toegekend aan een taaltrainings- en een communicatieproject voor gehandicapten van de Radboud Universiteit Nijmegen. De subsidies hebben tot doel wetenschappelijke kennis te vertalen naar nieuwe hightech bedrijvigheid.

Uitspraakcoach
Eén Valorisation Grant gaat naar het project My Pronunciation Coach - Exploring the potential of speech technology in language learning van het Centre for Language and Speech Technology (CLST) van de Radboud Universiteit, het taaltrainingsinstituut Radboud inâto Languages en het bedrijf Mynt technology. In dit project draait het om de ontwikkeling van een computerprogramma dat Nederlanders die Engels willen leren, helpt bij het trainen van hun uitspraak. De computer geeft feedback over intonatie, klemtoon en andere uitspraakfouten. Maar ook grammaticale fouten worden gecorrigeerd. Heel handig, aldus hoofdaanvrager Helmer Strik, want klassikaal zijn uitspraakfinesses niet goed te trainen en met zoân programma kan iedere leerling zelf net zo lang oefenen als nodig is, waar en wanneer hij of zij dat wil.

Sneller communiceren via brain-computer interface De andere Valorisation Grant is toegekend aan het project Phrase-based brain-driven communicator for paralyzed users van het Donders Institute for Brain, Cognition and Behavior en het spin-off bedrijf RE-phrase. In dat project draait het om mensen met een handicap die met hun hersenactiviteit via een brain-computer interface een computer kunnen besturen en op die manier kunnen communiceren. Voor sommige patiënten is dat de enige manier waarop het nog kan. De huidige mogelijkheden van die methode zijn beperkt; lastig is vooral dat âpratenâ via zoân interface erg langzaam verloopt (enkele letters per minuut). In dit project is het de bedoeling om te communiceren via kant-en-klare zinnen die alleen nog maar geselecteerd hoeven te worden met mentale aandacht. Het programma bevat zulke zinnen, en nieuwe uitingen worden automatisch toegevoegd. Bijzonder is, aldus hoofdaanvrager Peter Desain, hoogleraar Kunstmatige intelligentie, dat de zinnen in de vorm van een gewone conversatie worden aangeboden voor zo natuurlijk mogelijke dialogen. Dat is ook erg handig voor familie en verzorgers. De ontwikkeling van het systeem kan plaatsvinden in de R&D-afdeling van RE-phrase die het bedrijf in het Donders Innovatielab wil onderbrengen.

Haalbaarheidsstudies
De Valorisation Grants van de technologiestichting STW zijn subsidies die tot doel hebben om wetenschappelijke kennis te vertalen naar nieuwe hightech bedrijvigheid. De subsidie kent twee fases: in fase 1 gaat het om haalbaarheid en uitwerken van de technische en zakelijke plannen; aan het eind van fase 2, de valorisatiefase, moet het project zo ver ontwikkeld zijn dat private financiers de verdere commerciële ontwikkeling voor hun rekening willen nemen. Bovenstaande toekenningen zijn beide fase 1-toekenningen, waaraan per project een subsidie van 25.000 euro verbonden is.