Gemeente Urk

Herziening huurovereenkomst visveiling

De gemeente Urk en Visveiling Urk hebben in gezamenlijk overleg de lopende huurovereenkomst voor het pand Westwal 2 herzien en verlengd tot eind 2038. Daarbij zijn gelijk ook afspraken gemaakt over de voorwaarden voor aankoop/verkoop van het pand en de daarbij behorende gronden.

Met deze aanpassingen in de huurovereenkomst wordt voor Visveiling Urk een betere basis gelegd onder de exploitatie van het visafslaggebouw op Urk en de concurrentiepositie versterkt. Voor de gemeente Urk verloopt een en ander budgettair neutraal binnen de gemeentelijke begroting.

Medio april 2008 hebben bestuur en directie van Visveiling Urk bij de gemeente Urk de noodklok geluid over de ontwikkelingen in de platvissector. Als gevolg hiervan kwam ook de exploitatie van de Visveiling op Urk onder druk te staan. De vraag was in hoeverre middels aanpassing van de huurovereenkomst een betere uitgangspositie voor de Visveiling Urk gecreëerd kon worden. Vervolgens zijn diverse gesprekken gevoerd tussen het gemeentebestuur en bestuur/directie van Visveiling Urk en is gezocht naar oplossingen.

Â

Uiteindelijk heeft dit geresulteerd in een aanpassing en verlenging van de huurovereenkomst waarbij de jaarlijkse huur met terugwerkende kracht tot 1-1-2009 met ongeveer 25% afneemt. Als gevolg hiervan ontstaat een betere uitgangssituatie voor de exploitatie van Visveiling Urk, en voordeel voor de Urker aanvoersector, zonder dat dit de gemeente Urk geld kost. Het gemeentebestuur en bestuur/directie van de Visveiling hebben uitgesproken graag een actieve visveiling op Urk te willen behouden. Tevens zijn afspraken gemaakt over de voorwaarden voor een eventuele aankoop van het gebouw en de daarbij behorende gronden door Visveiling Urk.

Burgemeester Jaap Kroon reageert enthousiast op het bereikte akkoord. Hij is blij dat de gemeente Urk binnen de huidige begrotingsdiscipline heeft kunnen bijdragen aan een lastenverlichting voor de aanvoerders van Visveiling Urk. Wethouder Johannes Koffeman van Economische Zaken benadrukt vooral het behoud van de visveiling en het werkgelegenheidsaspect in dezen. Hij denkt dat de Visveiling Urk met de herziene afspraken nu nog beter haar leidende rol kan vervullen in de landelijke keten van visvermarkting en dat waarborgen zijn gecreëerd voor het behoud van een actieve visveiling op Urk. De voorzitter van de Beheerscooperatie Insula UA, Dick Schutte, spreekt zijn waardering uit aan het gemeentebestuur welke ook in moeilijke tijden meedenkt in de ontstane problemen en gehoor geeft aan de gedane oproep tot lastenverlichting.