Gemeente Dantumadeel


Dantumadiel voert collectieve horecaontzegging in

Om het nieuwe jaar goed te beginnen werd door burgemeester Arie Aalberts tijdens de nieuwjaarsreceptie een officieel begin gemaakt met de Collectieve Horeca Ontzegging. Horecaondernemer Wessel de Roos mobiliseerde zijn collega`s in Dantumadiel en zette zich flink in voor dit project. Als dank voor zijn inzet ontving hij uit handen burgemeester Aalberts de eerste sticker omgeven met een gouden lijst.

Hard gewerkt
In 2009 werd er hard gewerkt om de `Collectieve Horeca Ontzegging' (CHO) vorm te geven. Deze maatregel is ontstaan uit een intensieve samenwerking tussen de horecaondernemers uit Dantumadiel, politie Noordoost Friesland, Openbaar Ministerie, Koninklijke Horeca Nederland, afdeling Noordoost Friesland (KHN) en gemeente Dantumadiel. In mei 2008 tekenden deze partijen een samenwerkingsovereenkomst om het uitgaan in de gemeente Dantumadiel veiliger te maken en de problematiek rond jeugd en alcohol aan te pakken. Het doel van de CHO is om de veiligheid te verbeteren, het uitgaansgeweld en de overlast te verminderen en te ontmoedigen.

Onderscheid in verboden
Er is onderscheid gemaakt in twee soorten verboden, het lokale en het collectieve verbod. Een bezoeker die een lokaal verbod krijgt, mag niet meer in het pand van de horecaondernemer komen. Bij een collectief horecaverbod mag de bezoeker in geen enkel aangesloten horecabedrijf komen. Een verbod wordt bijvoorbeeld uitgedeeld wanneer een bezoeker in het bezit is van softdrugs, vernielingen aanricht, een klant lastigvalt of mishandelt en de huisregels negeert. In Dantumadiel doen een tiental horecaondernemers mee aan het CHO. CHO

Wessel de Roos krijgt uit handen van burgemeester Aalberts de eerste sticker voor het CHO. (Foto: Germ Westra).