Koude Uitsluiting verschijnt op 4 februari 2010


Debuutroman van Marcel van Brouwershaven

DEN HAAG, 20100104 -- Op 4 februari 2010, een maand later dan eerder is aangekondigd, verschijnt Koude Uitsluiting. Inspiratie voor zijn debuutroman haalde Marcel van Brouwershaven uit twee boeken: Strohonden van John Gray en Woede en Tijd van Peter Sloterdijk. Centraal in de roman staat de vraag wat nu echt fout is. Het handelen van de hoofdpersoon of de familiegeschiedenis? Wie zal het zeggen?

'Jan-Kees voerde in de wandelgangen de druk op om de omzet op niveau te houden. Hij stak zijn hoofd om deuren, riep dat het slechter ging, maar dat het beter moest, opperde zelf een aantal proefballonnetjes en besloot met een oproep om de schouders eronder te zetten. We konden het, volgens hem.
Zijn suggestie om efficiënter te gaan werken (minder tijd per advies) en maximaal te zoeken naar zekerheden voor de financier (rekening houden met inkomensstijgingen en carrièreperspectieven in de nabije toekomst) was bij Bartjan in het verkeerde keelgat geschoten. Toegeven op de advieskwaliteit, dat was naar zijn mening het domste wat ze konden doen. Als ze cliënten aan zich wilden binden, dan moesten ze juist goed onderbouwde adviezen blijven geven, waaruit bleek dat de adviseur de tijd voor hen genomen had. Geen haastwerk, dan zouden zeker de junior-adviseurs onnodige fouten gaan maken. En wat had een cliënt aan een hypotheekadvies dat zijn inkomen te rooskleurig schatte en hij bij de minste tegenvaller zijn rente en aflossing niet meer zou kunnen betalen? Bij wie zouden zij dan verhaal halen? Wat te denken van de media, die zouden er gelijk bovenop duiken! `Hypotheekmannetje(TM) Den Haag adviseert onverantwoord hoge hypotheken?' En wilde zijn baas ook niet dat de vestiging goed uit het tweede onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten zou komen?'


Koude uitsluiting is het verhaal van Bartjan Jelgersma, een succesvolle senior-hypotheekadviseur van Hypotheekmannetje(TM), Den Haag. Zijn leven loopt op rolletjes: promotie in het vooruitzicht, prettige auto, eigen huis, hoogopgeleide vrouw met betekenisvol werk en leuke dochter op de kinderopvang. En dan vindt Bartjan een sleutel in het huis van zijn overleden oudtante Antoinette. Met deze vondst komt het tot dan toe voor hem zorgvuldig verborgen gehouden `foute' deel van de familiegeschiedenis naar boven.

Marcel van Brouwershaven (1963) is opgeleid als registeraccountant en bestuurskundige. Na 24 jaar controleren en adviseren en 2 jaar besturen besloot hij eind 2007, na de tweedaagse cursus Literair Debuteren van literair agent Paul Sebes, zijn loopbaan voor de derde keer in een andere richting te wenden.

Uitgeverij Andreia
Den Haag