Gemeente Boekel


Nieuwjaarstoespraak 2010 burgemeester Bos

Geachte dames en heren, welkom op deze eerste dag van het nieuwe jaar in het gemeentehuis.

Namens de Raad, het College van B&W en mede namens pastoor Rene Aarden wens ik u, uw dierbaren en alle inwoners van de gemeente Boekel een gelukkig 2010.
Deze nieuwjaarstoespraak heb ik de titel meegegeven: om ervoor te zorgen dat het leven goed blijft.

Hoe ziet Boekel er in 2025 uit?
De Raad heeft onlangs een toekomstvisie gemeente Boekel 2025 ontvangen. Boekel moet ook op de langere termijn interessant blijven voor haar inwoners. In de toekomstvisie 2025 wordt aangegeven wat nu en straks de kernkwaliteiten, identiteitsdragers en algemene typering van de gemeente Boekel zijn. In de toekomstvisie wordt aangegeven hoe wonen, werken en leven in de gemeente Boekel in 2025 ingevuld zullen worden en wordt aangegeven hoe de weg naar Boekel 2025 eruit zal zien. De uitwerking gebeurt dus aan de hand van 3 onderwerpen: wonen, werken, leven. Het realiseren van de toekomstvisie kan het gemeentebestuur niet alleen. Het is van belang bij de realisering samen te werken. Samen te werken met andere gemeenten en vooral samen te werken met (groepen van) inwoners, ondernemers en instellingen. Ik kom daar dadelijk op terug.

Hoe is het gesteld met de bestuurskracht van de gemeente Boekel? In een gesprek onlangs met de Commissaris van de Koningin, Wim van de Donk, merkte deze op dat elke gemeente moet uitgaan van eigen kracht, inzichten en middelen voor zijn zelfstandig bestaan. Daarbij beseft elke gemeente, en niet alleen de gemeente Boekel, dat samenwerken met andere partners en andere gemeenten nuttig en noodzakelijk is om slim met geld om te gaan (doel: meer kwaliteit, minder kosten). Samenwerken vraagt ook investeren in elkaars werkwijzen en gewoontes, investeren in halen en brengen, in geven en nemen. De gemeente Boekel werkt op verschillende terreinen samen: volksgezondheid in de GGD Hart van Brabant, politie, brandweer, geneeskundige hulp in de veiligheidsregio Brabant-Noord, milieu en handhaven binnen het RMB, Sociale Zaken met de gemeente Gemert-Bakel, WMO met Landerd, Sint Oedenrode, Uden en Veghel, ICT met de gemeente Bernheze, op het terrein van belastingen met Waterschap Aa en Maas, Oss, Uden, Veghel en zelfs Deurne. Ook in 2010 blijft samenwerken op de agenda staan. Op 13 januari 2010 zullen de vertegenwoordigers / collegeleden van de 21 gemeenten uit Noordoost Brabant verder werken aan de regionale samenwerking van deze 21 gemeenten. Voor de gemeente Boekel is daarbij ook het thema openbaar vervoer van belang.

Hoe staat de gemeente er financieel voor?
De boodschap dat de gemeente Boekel de komende jaren met minder geld zal moeten rondkomen, vroeg en vraagt creativiteit en slimheid om de inwoners van de gemeente Boekel goed te bedienen. De opdracht luidt simpel: houd het huishoudboekje op orde! Dat betekent dat inkomsten en uitgaven in balans moeten zijn en blijven. In het bestaand huishoudboekje zijn posten waar de uitgaven wel toenemen en de inkomsten nadrukkelijk achterblijven. Dit zullen we onder ogen moeten zien. In het jaar 2010 zullen hierover serieuze gesprekken gevoerd gaan worden. Het siert de ambtelijke organisatie al aan de slag te zijn gegaan en inderdaad slimme en creatieve antwoorden gevonden te hebben om een kleinere, vaardige regieorganisatie te (gaan) worden. Raad, inwoners en college kunnen en dienen daar een voorbeeld aan te nemen.

Welke rol speelt de burgemeester?
Mijn belangrijke taak in de gemeente Boekel is de goede band tussen de mensen (de sociale cohesie in de gemeenschappen) te koesteren, te behouden en waar mogelijk te verbeteren. Dat kan ik niet alleen, daarbij heb ik de hulp nodig van het College, van de Raad, van de organisatie en van de inwoners. Ik vraag jullie hulp en ondersteuning. Ik reken op dezelfde betrokkenheid zoals ik die vanaf het eerste moment gevoeld en ervaren heb. Dank daarvoor. Verenigingen, instellingen, organisaties met de belangrijke en onmisbare vrijwilligers zijn daarbij onontbeerlijk. Zij zijn het bindmiddel van de gemeenschap. Bij een goede samenwerking tussen inwoners, Raad, College en organisatie is het mijn vaste overtuiging op de schaal van de gemeente Boekel mooie resultaten voor je inwoners te kunnen behalen.
Een valkuil kan zijn dat algemeen belang verward wordt met het voldoen aan wensen van mensen door een optelling van veel individuele belangen. Individualisering speelt in onze maatschappij een steeds grotere rol. Het bestuur van de gemeente -Raad en College- staat voor en bewaakt het algemeen belang.

Op 3 maart 2010 zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Maak allen gebruik van je stemrecht. Ga stemmen op woensdag 3 maart. Het programma 2006 â 2010 krijgt zijn afronding. Raad en College zullen deze periode evalueren en de bevindingen doorgeven aan de nieuwe raad en het nieuwe College. Vanwege haar gezondheid heeft wethouder Hennie van Boxtel kenbaar moeten maken geen vervolg te kunnen geven aan haar bestuurscarrière. Voor de politieke partijen en wethouder Peter Ketelaars zijn de komende maanden een boeiende tijd van voorbereiding en campagne voeren.

Bevolkingsoverzicht:

1 januari 2009: 9692 inwoners
geboorten: 100
vestiging : 286
overlijden: 55
vertrek: 253
voorlopig cijfer 1 januari 2010: 9770 inwoners dus 78 inwoners gegroeid.

Hoe kunnen we in de gemeente Boekel samenwerken? Welke noodzaak is er om samen te werken? Het haalbaar en betaalbaar houden van de gemeenschapsvoorzieningen zoals gemeenschapshuizen, sportaccommodaties, maatschappelijke, culturele, educatieve voorzieningen, zorginstellingen noodzaken om samen te werken. Het clusteren en centraliseren van sociale, maatschappelijke en culturele voorzieningen brengt mensen bijeen, drukt de gemeenschapslasten, verlicht de tijdsdruk van de vrijwilligers en zorgt voor continuïteit. De gemeente Boekel mag trots zijn op de grote betrokkenheid van mensen bij verenigingen. Uit de jongste GGD-gegevens blijkt dat het aantal jongeren uit onze gemeente dat lid is van een sportvereniging ver boven andere gemeenten uitstijgt. Hoe kan Boekel dit behouden / versterken? Prof. Dr. Gerard Rooijakkers (cultuurhistoricus) schreef in het Brabants Dagblad een gedachte voor de CvdK Wim van de Donk die ik jullie wil voorleggen. Maak een Coöperatie Boekel, een nieuwe vorm van samenwerken van (groepen van) inwoners, ondernemers, instellingen en gemeente. Dit wordt een publiekprivate samenwerking genoemd. Het betreft een coöperatie waarin onderwijsinstellingen, bedrijfsleven, gemeente, culturele organisaties en particuliere inwoners lid/eigenaar kunnen worden. Naar rato van de inbreng kan zeggenschap uitgeoefend worden (en wordt het coöperatief dividend uitgekeerd). De Coöperatie Boekel behelst dus geen liefdadigheid; het heeft wel het idealistische doel om op duurzame wijze bij te dragen aan de kwaliteit van het leven, de leefbaarheid van de gemeente Boekel, waarin het ook op de lange termijn goed toeven is. De Coöperatie Boekel is gebaseerd op continuïteit, vertrouwen en samenwerking. Het doet een beroep op een fier zelfbewustzijn dat vertrouwt op eigen kracht.

Het wel en wee

Beste mensen,
Graag wil ik ook aandacht besteden aan het wel en wee van jullie. Hoe gaat het met jullie, met jullie thuissituatie en met jullie gezondheid? Ik besef dat een goede gezondheid geen vanzelfsprekendheid voor iedereen is. Voor sommige bedrijven is 2009 een moeizaam jaar geweest. Ook voor mensen zonder werk ziet het leven er anders uit. Hebben we voldoende aandacht voor het wel en wee van de ander? Een luisterend oor, een vriendelijk gebaar, een beetje geduld doen wonderen. Ik citeer koningin Beatrix uit haar kersttoespraak: âOnze wereld heeft mensen nodig met passie en betrokkenheid, die een plaats geven aan wie zijn buitengesloten, die klaar staan voor hun medemensen en die blijven geloven in het goedeâ.

Tot slot herhaal ik: Namens de Raad, het College van B&W en mede namens pastoor Rene Aarden wens ik u, uw dierbaren en alle inwoners van de gemeente Boekel een gezond 2010 en een gelukkig nieuwjaar.