Friesland beperkt wachttijd schuldhulpverlening tot slechts vier weken
Gemeentelijke verklaring struikelblok voor schuldsanering in rest van Nederland
LEEUWARDEN, 20100102 -- Terwijl in heel Nederland de verwerking van het aantal schuldsaneringen met 50 procent is gedaald, is vorig jaar dit aantal in Friesland met 60 procent gestegen. Het verschil zit in de wachtlijsten die in Friesland niet bestaan en elders uitgelopen zijn tot meer dan een half jaar. De rechtbank in Leeuwarden schakelt bewindvoerders in bij een deel van de schuldsaneringen. Bij andere rechtbanken is dat niet goed mogelijk omdat alleen in Friesland de begrenzing van het juridisch arrondissement samenvalt met die van de provincie. In de rest van Nederland zal ingrijpen van staatssecretaris Klijnsma ervoor moeten zorgen dat de wachtlijsten worden aangepakt.
Het struikelblok is een gemeentelijke verklaring die moet worden afgegeven voordat een schuldenaar bij de rechtbank terecht kan. Gemeenten geven deze maar mondjesmaat af, waardoor er geen doorstroom is. Net voor het uitbreken van de crisis heeft de overheid met deze verplichting de schuldsanering via de rechtbanken beperkt. Juist deze vorm van schuldsanering was de afgelopen jaren erg populair en zorgde bij gemeenten voor voldoende doorstroom.
In Friesland worden in plaats van de gemeentelijke schuldhulpverlening, door de rechtbank benoemde bewindvoerders ingeschakeld om schuldenaren te helpen met het opmaken van een verzoekschrift en de gemeentelijke verklaring. Deze verklaring wordt door bewindvoerders als volstrek overbodig ervaren.
Door deze inschakeling van bewindvoerders is in Friesland het aantal saneringen via de rechtbank met 60 procent gestegen, zonder dat dit heeft geleid tot wachtlijsten. Binnen een maand na de eerste intake wordt een regeling opgestart. Door goede afspraken te maken met haar bewindvoerders, wordt de werkdruk bij de rechtbank beperkt.
Wanneer de staatssecretaris ook voor de rest van Nederland de deur naar de rechtbank voor problematische schuldzaken weer opent, kunnen gemeenten de wachtlijsten meer dan halveren. Volgens één van de Friese bewindvoerders, zou op deze manier met gemak 15.000 tot 20.000 zaken per jaar door bewindvoeders verwerkt kunnen worden op het totaal van 60.000 zaken dat nu via de gemeentelijke hulpverlening loopt.