KRO

Nieuw programma KRO's Rode Kamer: een confrontatie met jezelf

Uitzenddatum: 02/01/2010

KRO's Rode Kamer is een nieuw tv-programma waarin mensen die worstelen met psychische vraagstukken de confrontatie met hun probleem aangaan. Zij nemen gedurende één uur plaats in de Rode Kamer, waar overrompelende beelden en geluiden en de stem van een psycholoog verhelderend inzicht geven in hun eigen geest. Onder begeleiding van een team therapeuten en presentator Karin de Groot, zetten zij de eerste stap op weg naar een gelukkiger leven. De eerste uitzending is op zaterdag 2 januari 2010, heel toepasselijk in de eerste week van het nieuwe jaar; een tijd van ferme plannen, goede voornemens en hoop op verandering.

In iedere aflevering van KRO's Rode Kamer komen twee deelnemers aan de beurt, in afzonderlijke sessies. Als voorbereiding hebben ze enkele gesprekken gehad met één van de psychologen van het team. Aan de hand van die gesprekken is een op maat gemaakte sessie van een uur voorbereid. Op het moment dat ze de Rode Kamer in stappen zijn ze alleen. De stem van de psycholoog leidt de deelnemer door de sessie die bestaat uit zowel rustgevende als confronterende beelden, persoonlijke foto's, homevideo's en animaties. Deze soms overrompelende beelden en geluiden ondergaat de deelnemer als een emotionele achtbaan waarin hij/ zij geconfronteerd wordt met zichzelf, de omgeving, gedachten en de kern van het probleem.

KRO's Rode Kamer gaat over de eerste stap, over de confrontatie met het probleem, de confrontatie met jezelf en het inzicht dat daaruit voortvloeit. Het programma is geen wondermiddel maar een startsessie, waarin overigens in sommige gevallen al opmerkelijke vooruitgang wordt geboekt. De bij het programma betrokken therapeuten maken gebruik van de ACT-methode en verwijzen na afloop door voor verdere hulp. Ook op de website van het programma wordt hulp geboden: wekelijks beantwoorden psychologen vragen van kijkers. Maar kijkers kunnen op de site zelf ook de Rode Kamer ervaren, met de `Rode Kamer Experience'.

De Rode Kamer is van oorsprong een Spaans format (La Caja Roja), door de KRO aangepast op een wijze die het bij uitstek doet passen binnen de Goed Leven-thematiek die de KRO heeft omarmd en in zijn programma's uitdraagt. Binnen Goed Leven gaan zorgen voor jezelf en voor anderen hand in hand. Deelnemers aan KRO's Rode Kamer worden gesteund in hun zelfontplooiing en zijn, door hun sessie via de televisie met honderdduizenden kijkers te delen, hopelijk anderen tot steun en inspiratie.

Klinisch psycholoog Ando Rokx coördineert de samenwerking tussen de psychologen en de televisiemakers. Hij is enthousiast over het vernieuwende programma: "Ik doe mee omdat het de kans biedt om iets te laten zien van de intense ervaringen en gesprekken die zich normaal in de verborgenheid van de spreekkamer afspelen en het taboe op de emotionele worsteling die het leven soms kan zijn te doorbreken."

De ACT-methode
De therapeuten betrokken bij het programma (Ando Rokx, Marco Kleen, Monique Barnouw, Floor Baart, Debbie Been en Corrie Zwarts) gaan uit van de ACT-methode. Acceptance and Commitment Therapy is een relatief nieuwe vorm van gedragstherapie die aan het eind van de 20ste eeuw is ontwikkeld door de Amerikaanse psycholoog Steven C. Hayes.In de ACT-methode leren mensen met problemen zich te richten op zaken die ze op directe wijze kunnen beïnvloeden, zoals hun eigen gedrag, in plaats van controle proberen te krijgen over hun emoties en gedachten. Het gaat erom de donkere kanten van het leven te leren accepteren, en om niet te vechten tegen onvermijdelijke zaken. In een veilige omgeving stapsgewijs met je angst geconfronteerd te worden. De langzame opbouw vermindert het angstgevoel. De emotionele lading stap voor stap afgebouwd.

Eerste aflevering, zaterdag 2 januari
In de eerste aflevering neemt o.a. Sylvia plaats in de Rode Kamer. De angst voor onweer beheerst haar leven al achttien jaar: dag en nacht volgt zij het weerbericht, 's zomers komt zij nauwelijks meer buiten en ze gaat nooit verder dan vijf kilometer van huis, doodsbang dat een onweersbui haar overvalt. Bij het eerste gerommel sluit Sylvia zich op in het toilet met een handdoek over haar hoofd en zelfs een onweersbui op televisie kan ze niet aan. De oproep voor KRO's Rode Kamer doet haar besluiten deze allesoverheersende fobie eindelijk aan te pakken. Hoewel wat huiverig, neemt zij dan ook plaats in de Rode Kamer, waar zij binnen het tijdsbestek van één uur zichzelf en de therapeuten verbaast.

KRO's Rode Kamer: een programma dat niet alleen met de kandidaat maar ook met de kijker iets doet.

KRO's Rode Kamer, vanaf zaterdag 2 januari negen weken lang om 20.15 uur op Nederland 2