Inspectie Werk en Inkomen

Beperkte aandacht voor participatie kwetsbare groepen

Gemeenten en UWV doen veel om mensen die nog maar kort een uitkering ontvangen aan een nieuwe baan te helpen. Dit gaat bij de bijstand nog wel eens ten koste van mensen die al langere tijd een uitkering ontvangen en moeilijk zijn te bemiddelen. Gemeenten gebruikten niet al het geld dat ze beschikbaar hebben om mensen te helpen bij het vinden van werk. Negen op de tien gemeenten hebben de afgelopen jaren geld overgehouden op deze budgetten. UWV heeft wel het beschikbare budget volledig ingezet. Dit blijkt uit onderzoek van de Inspectie Werk en Inkomen.

Uit het onderzoek blijkt dat UWV en een groeiend aantal gemeenten in 2008 de kwetsbare cliënten beter in het vizier kregen bij het bieden van hulp bij participatie. Dit resulteerde in 2008 echter nog niet in een toename van het aantal re-integratietrajecten voor de zwakste groepen. Door de economische crisis ligt het accent nu weer bij de nieuwe instroom van werklozen en bijstandscliënten. De inspanningen om hen zo snel mogelijk aan een nieuwe baan helpen, gaan in de praktijk ten koste van hulp aan mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt.

Voor veel mensen is door de aard van hun problemen de arbeidsmarkt nog een brug te ver. Maatschappelijke participatie, bijvoorbeeld in de vorm van vrijwilligerswerk, kan voor hen een goede stap naar een betaalde baan zijn. In ieder geval draagt het bij aan het bestrijden van sociale uitsluiting. Uit onderzoek van IWI blijkt dat mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt baat kunnen hebben bij ondersteuning door de sociale dienst. Ze ervaren verbeteringen in hun motivatie, zelfbeeld en zelfvertrouwen en hebben meer inzicht in hun mogelijkheden.

IWI onderzocht wat UWV en gemeenten doen om zoveel mogelijk mensen aan werk te helpen, dan wel hun afstand tot de arbeidsmarkt te verkleinen. De nadruk in het onderzoek ligt bij mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt die al langere tijd een uitkering hebben. Het gaat om mensen die langer dan drie jaar in de bijstand zitten, langer dan twee jaar een WW-uitkering hebben, of langer dan drie jaar een arbeidsongeschiktheidsuitkering hebben. Het onderzoek vond plaats in de periode zomer 2008 - zomer 2009.

persbericht IWI, 28 december 2009

Aan de informatie op deze site kunnen geen rechten worden ontleend.