Gemeente Winterswijk
Structurele aanpak communicatie en ruimtelijke plannen
24 december 2009
Op 22 december heeft het college van burgemeester en wethouders ingestemd met de nota 'Communicatie en ruimtelijke plannen'. De nota geeft communicatierichtlijnen rondom de realisatie van ruimtelijke plannen. De richtlijnen maken de communicatie interactiever en inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties in Winterswijk worden zo vroeg mogelijk over de plannen ingelicht. De nota wordt op 13 januari 2010 behandeld in de commissie Burger en Ruimte.
De nota 'Communicatie en ruimtelijke plannen' is met name een praktisch document. Het biedt een communicatie-stappenplan dat rekening houdt met de dynamiek van ruimtelijke planvorming en met het maatwerk dat bij elk plan noodzakelijk is.
De werkwijze past bij het coalitieprogramma 'Een luisterend oor'. Hierin staat dat nieuwe plannen zoveel mogelijk aan het begin van het traject besproken moeten worden met belanghebbenden bij ruimtelijke plannen.
Meer vroegtijdig participeren, minder formele inspraak
Het college vindt het belangrijk om inspraakmogelijkheden breder op te zetten dan de puur reactieve insteek die wettelijk noodzakelijk is. De nota zet in op het vroegtijdig betrekken van bewoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties bij het ontwerpen van beleid, visies en concrete projecten. Hiermee kan vertraging door onnodige extra juridische procedures in veel gevallen voorkomen worden. Inspraak via de juridische weg zal daarnaast wel altijd mogelijk zijn.
Al op de goede weg
De gemeente heeft al flinke stappen gezet in het vroegtijdig communiceren met en het betrekken van belanghebbenden bij ruimtelijke planvorming. Zo heeft de gemeente charrettes georganiseerd (interactieve workshops waarin deelnemers zelf aan de slag gaan met het ontwerp van ruimtelijke plannen) voor onder meer het Spek-Ende, het Siloterrein, de Markt en de Meddosestraat.