Stichting Wakker Dier

C1000 stopt met verkoop paling
(24 december 2009)

C1000 heeft vandaag besloten om uiterlijk het tweede kwartaal van 2010 geen paling meer te verkopen. Afgelopen maandag ontving C1000 een brief van Wakker Dier met dit verzoek. Wakker Dier voert campagne tegen de verkoop van paling omdat paling een bedreigde en mishandelde vissoort is. Op dit moment geldt er een vangstverbod op paling, omdat deze met uitsterven is bedreigd. Gekweekte paling leeft in betonnen bakken waar meer vis dan water in zit. Voor de 'delicatesse' gerookte paling wordt de vis nog steeds levend in een zoutbad gegooid. In het zoutbad brandt de slijmlaag van de paling weg: een doodstrijd die minuten tot wel een twintig minuten kan duren. Eerder haalden Albert Heijn, Lidl, Jumbo, Dirk en Jan Linders al de paling uit het schap. Wakker Dier voerde actie tegen het Nederlands Kampioenschappen met paling, en liet in een film met Ancilla Tilia zien hoe vissen levend worden geslacht en verwerkt (www.ancillastript.nl).

Dierenleed

Palingen komen op een afschuwelijke manier aan hun eind. Ze worden levend in een zoutbad gegooid om ze van hun slijmlaag te ontdoen. Deze doodstrijd kan wel twintig minuten duren. Soms worden ze van te voren verdoofd in ijs, maar ook deze methode is enorm dieronvriendelijk is. De dieren worden geïmmobiliseerd maar zijn nog lang bij bewustzijn.

Vissen zijn `vogelvrij' - er bestaan geen welzijnsregels. Andere dieren moeten volgens de wet snel en pijnloos worden gedood maar voor vissen wordt dit niet nageleefd. Al meer dan tien jaar voert Wakker Dier actie tegen het levend verwerken van paling en andere vissen. In 2002 besloot een Kamermeerderheid voor een verbod op het levend zouten van paling, maar er gebeurde niets. In 2008 beloofde het Productschap Vis om vanaf 2009 alle kweekvis te verdoven voor de slacht, maar ook dit is tot nader order uitgesteld. In Duitsland is het onverdoofd zouten van paling al jarenlang verboden. In Nederland bestaan geen welzijnsregels voor kweekvis.

Bedreigde diersoort

In 2007 werd paling op de IUCN (International Union for the Conservation of Nature) rode lijst voor bedreigde diersoorten gezet. De glasaal, de larve van de paling, belandde op de CITES-lijst (CITES: Convention on International Trade in Endangered Species of wild fauna and flora). Dit betekent dat de handel in paling en aal aan banden wordt gelegd. In maart waarschuwde een wetenschapper van onderzoeksinstituut Imares de Nederlandse politiek: wanneer de vangst van aal en paling in heel Europa verboden wordt, duurt het nog 60 tot 200 jaar voordat de palingstand in Europa is hersteld.