Utrecht, 23 december 2009
2009: positieve ontwikkelingen voor Centraal Museum
20.000 meer bezoekers dan vorig jaar
Het Centraal Museum kijkt terug op een jaar vol ontwikkelingen; zo werden het vernieuwde depot en het zelfstandige ticket office van het Rietveld Schröderhuis geopend, waren er bijzondere aanwinsten met onder anderen de ontdekking van een onbekende Rietveld-stoel, en kreeg het museum steun van de BankGiro Loterij voor een stripproject en van de Mondriaan Stichting voor het nieuwe collectiebeleid. Bovendien werd de nieuwe directie aangesteld. Het jaar wordt goed afgesloten met circa 145.000 bezoekers.
145.000 bezoekers
Het Centraal Museum trok in 2009 circa 145.000 bezoekers, dat zijn er 20.000 meer dan in 2008. Publiekstrekkers dit jaar waren de tentoonstellingen 'Beyond the Dutch' - nog tot 10 jan. 2010 te zien -, 'Scorels Roem' en 'The House of Viktor & Rolf'. Tijdens de zomer lag het bezoekersaantal hoger dan normaal doordat er veel publiek af kwam op het activiteitenprogramma 'De Zomer van Dick Bruna'. Dit evenement zal de komende vijf jaar elke zomer plaatsvinden. ()
Sneeuwpret bezoekers in tuin Centraal Museum, Foto: Edgar van Riessen
Aanstelling nieuwe directie
Op 1 april 2009 startten Edwin Jacobs en Marco Grob tegelijkertijd als respectievelijk algemeen directeur en adjunct-directeur van het Centraal Museum. Jacobs, hiervoor directeur van het Stedelijk Museum de Lakenhal in Leiden over het afgelopen jaar: "Op de valreep van 2009 nog een bijdrage van ¤ 150.000 van de Mondriaan Stichting voor het collectiebeleidsplan 2010 - 2011, vanwege het doordachte beleid dat het museum het fonds voorlegt. Dit bevestigt dat we op koers raken. En dat met een inspirerend museumteam dat blaakt van vertrouwen in elkaar en in het museum als powerstation voor Utrecht stad en Utrecht omgeving". Grob, voorheen zakelijk leider en plaatvervangend directeur bij het Museum voor Moderne Kunst Arnhem, zegt over zijn aanstelling: "Ik kijk terug op 2009 als een jaar waarin ik in een enthousiaste welwillende organisatie terecht gekomen ben, waar de medewerkers zin hadden in de nieuwe fase. Na het herstelwerk in de interim-periode is het nu aan Edwin en mij om het Centraal Museum in al haar facetten weer op de kaart te zetten."
Opening ticket office Rietveld Schröderhuis
Op 4 maart 2009 opende in aanwezigheid van minister Plasterk het ticket office van het Rietveld Schröderhuis op de Erasmuslaan 4. De tijd dat men enkel vanaf het op verder weg gelegen Centraal Museum het Rietveld Schröderhuis kon bezoeken is voorbij. Het ticket office ligt op steenworpafstand van het Rietveld-huis waardoor het veel makkelijker toegankelijk is geworden. Voor bezoekers die wel vanaf het Centraal Museum willen vertrekken zijn er speciale Rietveld-fietsen beschikbaar.
Bijdrage BankGiro Loterij voor historisch beeldroman Het Centraal Museum is sinds 2007 beneficiënt van de BankGiro Loterij en ontvangt vijf jaar lang een jaarlijkse bijdrage van ¤ 200.000. Dit jaar ontving het Centraal Museum echter ook ¤ 380.000 uit de extra trekking van de BankGiro Loterij voor het publiceren van een historisch stripboek over de Nederlandse schilderkunst in de zestiende eeuw.
Opening vernieuwd depot
Begin 2009 werd het vernieuwde depot van het Centraal Museum geopend. Het depot is niet alleen vergroot met 1500m2 maar ook gemoderniseerd en beter geëquipeerd. Het biedt nu ruimte voor groei van collecties in de komende tien jaar. Een groei die zowel door schenkingen, bruiklenen als een actief verzamelbeleid tot stand komt.
Bijzondere nieuwe aanwinsten
Het Centraal Museum heeft verschillende nieuwe aanwinsten gedaan. Bijzonder was de ontdekking van een onbekende Rietveld-stoel; de Hopmi-stoel. Een schets van dit unieke ontwerp was bekend, maar lang werd gedacht dat het nooit uitgevoerd was. Totdat er een plastic zak met losse onderdelen naar het museum werd gebracht. Na onderzoek bleek het om het uitgevoerde ontwerp van de Hopmi-stoel te gaan. Ook kreeg het Centraal Museum het afgelopen jaar de unieke kans om een belangrijke tekening van de Utrechtse kunstenaar Abraham Bloemaert (1566-1651) aan te kopen. Deze tot dan toe onbekende tekening diende als voorstudie voor een topstuk van het Centraal Museum, 'De aanbidding van de drie koningen' uit 1624. Slechts zelden kunnen tekeningen van Abraham Bloemaert gekoppeld worden aan zijn schilderijen.
Centraal Museum | Nicolaaskerkhof 10 Utrecht | 030-2362362 | www.centraalmuseum.nl | Open di t/m zo 11.00-17.00