Gemeente Lelystad

Herontwikkeling Lelycentre tot wijkcentrum

Woensdag 23 december 2009

Het Lelycentre in Lelystad

Het oudste winkelcentrum van Lelystad, het Lelycentre, moet worden herontwikkeld. De bestaande staat van winkels en kantoren in dit gebied baart het gemeentebestuur zorgen.

Achteruitgang voorkomen

Het college wil achteruitgang van het winkelcentrum voorkomen door afwaardering van de kantoor- en winkelfunctie en meer accent te leggen op de woon- en zorgfunctie. Met marktpartijen/eigenaren wordt een visie ontwikkeld. Het college stelt de gemeenteraad een beleidskader voor die daarbij als leidraad moet dienen.

Financiering

Vooralsnog is er geen zicht op financiële bijdragen vanuit de overheid en moet de herontwikkeling door marktpartijen worden opgebracht ondermeer door inkrimping van bestaande functies en toevoeging van woningen en zorginstellingen.

Potentie

Het Lelycentre heeft naar het oordeel van het college voldoende potentie om een aantrekkelijk woon- en verblijfsgebied te blijven, zij het anders dan nu. Die potentie ligt met name in de combinatie van (vooral bestaande) kantoren, een nieuw winkelcentrum voor de dagelijkse boodschappen, de aanwezigheid van zorgcentrum De Uiterton, de nabijheid van het Stadspark en de centrale ligging tussen Atol- en Zuiderzeewijk. Dit biedt goede uitgangspunten voor het ontwikkelen van een gemengd gebied met woon-/zorgfuncties, dat een goede aanvulling is op de ontwikkelingen elders in de stad.

Kaders

De kaders die het college de gemeenteraad voorlegt bij de verdere planvorming voor het Lelycentre en omgeving zijn:
1. Verbetering van de levendigheid en de veiligheidsbeleving;
2. Verbetering van de bereikbaarheid en de aansluiting op de omliggende woonwijken;

3. Aanpassing van de Polderdreef tot wijkontsluitingsweg en aanleg van een nieuwe fietsroute aan de zuidzijde van het Lelycentre dat aansluit op het bestaande fietspadennet;

4. Voldoende parkeergelegenheid (het tijdelijk parkeren op de Polderdreef komt te vervallen);

5. Behoud van het stadspark aan de oostzijde en het aantrekkelijker maken ervan voor gebruik door verschillende doelgroepen;
6. Toevoegen van woningbouw en woon/zorgcombinaties; het nieuw te realiseren woningbouwprogramma zal worden opgenomen in het meerjarenprogramma voor de totale stad.

7. Het winkelcentrum wordt gemoderniseerd en krijgt het karakter van een wijkwinkelcentrum voor de dagelijkse levensbehoeften (detailhandel, horeca, apotheek, kappers en overige publieksgerichte dienstverlening). Het winkelvloeroppervlak kan van ca. 12.000 m2 nu worden teruggebracht naar 6.000 à 9.000 m2;
8. Het ontwikkelen van het gebied is voor rekening en risico van marktpartijen; de gemeente brengt de openbare ruimte in en de zorg voor het onderhoud daarvan.

Binnen deze kaders krijgen eigenaren/ontwikkelaars van de gemeente de ruimte om hun projecten te ontwikkelen. Afhankelijk van een positieve uitkomst van een lopende studieperiode zal met marktpartijen een intentieovereenkomst worden gesloten om het herontwikkelingsproces verder invulling te geven.

---