NEN


Onderzoek naar kleding tegen nanodeeltjes

dinsdag 22 december 2009, 12:26

Het is hoog tijd dat er onderzoek komt naar adequate beschermende kleding voor werknemers die omgaan met nanodeeltjes. Of bestaande kleding die tegenhoudt is immers nog maar de vraag, zo schrijven Canadese onderzoekers in International Journal of Nanotechnology.

Het zou zo maar kunnen dat de bestaande beschermende kleding niet voldoende zekerheid biedt voor het tegenhouden van nanodeeltjes. "Dat moet worden onderzocht", zegt Stephanie Jansen van NEN. Wanneer er uit onderzoek komt dat de huidige persoonlijke beschermingsmiddelen onvoldoende bescherming bieden, zullen er nieuwe normen en kleding worden ontwikkeld.
Een ander voorbeeld van het inspringen op ontwikkelingen in de kledingmarkt is het initiatief van de Europese normcommissie voor Smart Textiles. Jansen refereert aan CEN/TC 248 en het Technical Report dat deze commissie ontwikkeld, waarin onder meer informatie wordt gegeven over de definities van smart textiles, in welke categorieën deze smart textiles zijn in te delen, wat de huidige stand van zaken is in de ontwikkeling en waar ze voor gebruikt kunnen worden. Daarnaast geeft deze leidraad ook een indicatie van de gebieden waar normontwikkeling interessant zou zijn. "Op dit moment richt deze commissie zich op smart textiles in het algemeen, maar smart textiles verwerkt in beschermende kleding zou mogelijk een toekomstig onderwerp voor normalisatie kunnen zijn."

Zelfdenkende kleding
Wellicht wordt kleding in de toekomst wel zo 'smart' dat het nanodeeltjes kan herkennen en het met behulp van kennis tegen kan houden, een soort van zelfdenkende kleding, zo oppert Jansen. Nu is kleding beschermend doordat het materiaal waaruit het is gemaakt een bepaalde veiligheid biedt. Deze veiligheid is altijd hetzelfde, de kleding past zich over het algemeen niet aan aan wisselende omstandigheden. Misschien vormt de kennis van bijvoorbeeld de elektronica in kleding in de toekomst de veiligheidsfactor. zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NEN Chemiemail (Publicatie)