Novib

Een jaar na de aanval op Gaza is wederopbouw nog steeds onmogelijk

Sinds januari zijn slechts 41 vrachtwagens met bouwmaterialen toegelaten
Huizen, scholen, ziekenhuizen en watervoorziening kunnen niet worden hersteld

De internationale gemeenschap is haar belofte aan de burgers van Gaza niet nagekomen. Zij is er niet in geslaagd de Israëlische blokkade van de Gazastrook, die ervoor zorgt dat de infrastructuur in het gebied niet kan worden hersteld, te beëindigen. Dit blijkt uit het rapport Failing Gaza: No rebuilding, no recovery, no more excuses dat vandaag (22 december) wordt uitgebracht door zestien internationale organisaties, waaronder het Nederlandse United Civilians for Peace (een samenwerkingsinitiatief van Oxfam Novib, Cordaid, ICCO en IKV Pax Christi).

Sinds het beëindigen van het offensief in Gaza in januari 2008 hebben de Israëlische autoriteiten slechts 41 vrachtwagens met bouwmaterialen het gebied in gelaten. Alleen al voor het herbouwen en repareren van de duizenden huizen die werden beschadigd of vernietigd zijn duizenden vrachtwagens met bouwmateriaal nodig. Slechts een zeer klein gedeelte van de grote schade die de aanval heeft toegebracht aan huizen, civiele infrastructuur, landbouw en bedrijven kon worden gerepareerd. De Verenigde Naties, hulporganisaties en de Gazaanse bevolking mogen slechts in enkele gevallen materialen zoals glas en cement invoeren.

Er zijn grote problemen met de watertoevoer in het gebied omdat de stroom regelmatig uit valt, waterleidingen en watertanks niet kunnen worden gerepareerd en reserve-onderdelen door Israël niet als essentiële humanitaire hulpgoederen worden beschouwd en daarom niet worden doorgelaten. Ook het rioolnet kan niet worden gerepareerd, waardoor er problemen ontstaan met vervuild water. 12 Procent van de sterfgevallen onder kinderen wordt veroorzaakt door diarree.

Sinds Hamas in juni 2007 aan de macht kwam in de Gazastrook gaat het gebied gebukt onder een vernietigende blokkade. Tachtig procent van de bevolking is afhankelijk van (voedsel-)hulp. Bedrijven moeten sluiten en worden gedwongen medewerkers te ontslaan. Voor boeren wordt het steeds moeilijker, aangezien ze nauwelijks producten kunnen exporteren en 17 procent van de landbouwgrond is vernietigd door de aanval op Gaza.

Hoewel Israël de plicht heeft om haar burgers te beschermen, mogen de maatregelen die het land hiertoe neemt niet in strijd zijn met het internationale humanitaire recht en de mensenrechten. Door de blokkade van Gaza schendt Israël het verbod op collectieve strafmaatregelen. De organisaties die het rapport Failing Gaza: No rebuilding, no recovery, no more excuses hebben uitgebracht roepen Israël op om de blokkade te stoppen. Maar ze stellen ook dat de burgers van Gaza in de steek zijn gelaten door de internationale gemeenschap, die veel meer kan en moet doen om deze illegale en wrede blokkade te beëindigen. Zij roepen de Europese Unie op om onmiddellijk actie te ondernemen, zodat het einde van het Spaanse voorzitterschap van de EU niet samenvalt met het driejarig voortduren van de blokkade. Daarnaast roepen de organisaties de Europese ministers van Buitenlandse Zaken en Catherine Ashton, de nieuwe Hoge Commissaris voor Buitenlandse Zaken op om Gaza te bezoeken en met eigen ogen te zien welke gevolgen de blokkade heeft voor de bevolking.

Het rapport Failing Gaza: No rebuilding, no recovery, no more excuses kunt u hier downloaden. (Pdf 2.04 Mb)

Noot voor redactie,