D66

dinsdag 22 december 2009

Crisis- en herstelwet roept nog veel vragen op

D66-fractievoorzitter in de Eerste Kamer Gerard Schouw heeft het kabinet 76 vragen gesteld over de Crisis- en herstelwet. De wet, die als spoedwet is ingediend om bouwprojecten te versnellen, roept vooral vragen op wat betreft de effectiviteit en de bescherming van belangen van derden.

Democratische rechten

Het lijkt er nu op dat door onduidelijke regelgeving procedures eerder langer dan korter zullen duren. Ook worden zowel het milieu, de gemeenten als belanghebbende burgers in hun rechten geschaad. Schouw waarschuwt dat deze wet wordt gepresenteerd als een tijdelijke inperking van democratische rechten en daarover is de D66-senator zeer sceptisch. "Het is mogelijk om zomaar weer andere projecten onder de wet te laten vallen waarmee nog meer burgers zich in hun inspraakrechten beknot zien."

Geen antwoord op crisis

Het is daarbij onduidelijk of de Crisis- en herstelwet überhaupt 'crisistemperend' zal werken. D66 wijst op de argumenten van de Raad van State en verschillende economen. Zij hebben aangetoond dat deze wet vrijwel niets extras doet voor de economie. Schouw: "Er wordt geen euro extra geïnvesteerd in de economie en alleen bestaande projecten zullen onder de spoedregeling vallen"."

Zorgvuldigheid

Bovendien zal de wet volgens Schouw waarschijnlijk pas op zijn vroegst in maart in werking treden. Het kabinet wilde de wet op 1 januari van kracht laten gaan. Gezien de grote gevolgen van deze wet heeft de Eerste Kamer de aanmaning van de regering opzij gelegd en ervoor gekozen de zorgvuldigheid voorop te zetten.