Gemeente Tiel
Evaluatie proef herriedagenbeleid
In 2009 heeft de gemeente Tiel geëxperimenteerd met het
herriedagenbeleid. Het college heeft de mogelijkheid om 12 dagen per
jaar aan te wijzen, waarop van de normaal geldende geluidsnormen voor
horecabedrijven kan worden afgeweken. Het experiment hield in dat
iedere horecaondernemer zelf twaalf herriedagen kon inplannen (dit was
vier keer en er waren acht collectieve dagen). Het college zal nu
moeten beslissen of dit experiment, met ingang van 2010 omgezet kan
worden in definitief beleid. Overigens is het ook mogelijk dat
uiteindelijk voor een afwijkende variant wordt gekozen.
Ook sportverenigingen en andere (niet-commerciële) recreatieve of
maatschappelijke instellingen hebben in 2009 met het aantal
herriedagen geëxperimenteerd, maar voor deze categorie geldt een
andere verdeling. Deze instellingen kunnen vijf keer per jaar op
dezelfde wijze als de horeca een herriedag melden. Daarnaast kunnen
zij per jaar nog vijf herriedagen plannen, maar dan moet de activiteit
wel om uiterlijk 21.00 uur afgelopen zijn.
Geef uw mening
Voordat het college een besluit gaat nemen, willen we graag weten hoe
de belanghebbenden dit experiment hebben ervaren. In de besluitvorming
wordt meegewogen of de toename van het totale aantal herriedagen ook
heeft geleid tot een toename van overlast. Mensen, die hun mening
willen geven over het experiment, kunnen dit doen tot en met 17
januari 2010. Dit kan schriftelijk aan het college van burgemeester en
wethouders, t.a.v. afdeling bestuur en communicatie, Postbus 6325,
4000 HH Tiel of per mail aan wdriessen@tiel.nl. Voor meer informatie
kunt u contact opnemen met Wiljan Driessen, horecacoördinator,
telefoon: (0344) 63 72 52
Herriedag
In de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) staat dat iedere
horecaondernemer gebruik kan maken van een herriedag. Dit kan alleen
als de ondernemer tenminste 14 dagen voorafgaand aan de activiteit
meldt dat de activiteit gaat plaatsvinden. Er hoeft dan geen
vergunning verleend te worden. Een herriedag geldt ook uitsluitend in
het horecabedrijf. Voor alle activiteiten die buiten plaatsvinden,
moet een evenementenvergunning aangevraagd worden.