Gladheidsbestrijding van wegen bij vorst

IJzel of gladheid. In wintermaanden kan het onverwachts optreden. Wie doet wat?
Rijkswaterstaat strooit de autosnelwegen. De provincie zorgt voor wegen met een 'N'-aanduiding, inclusief de naast gelegen fietspaden. De gemeente verzorgt de gemeentelijke wegen. Zie de lijst met strooiroutes.

Waar wel en waar niet?
De gemeente strooit eerst de doorgaande wegen en de fietspaden. Daarna volgen de ontsluitingswegen. Binnen de bebouwde kom zijn de strooiroutes zo gekozen dat u binnen een afstand van 350 meter van uw woning op een gestrooide weg komt. Buiten de bebouwde kom is het 500 meter. Voetpaden, trottoirs, parkeerplaatsen en pleinen worden niet gestrooid. Bij gladheid gedurende enkele dagen worden deze voor een belangrijk deel wel gestrooid. Zie de lijst met speciale locaties.

Hoe wordt gestrooid?
Er wordt zoveel mogelijk vooraf, preventief gestrooid met nat zout. Dit geeft een betere hechting op het wegdek, hierdoor is de kans op verwaaiing minder. Het preventief strooien vindt meestal plaats tijdens de avond uren voorafgaand aan de verwachte gladheid.

De gemeente stelt geen strooizout beschikbaar
Voor gladheidbestrijding rond uw woning of bedrijf bent u zelf verantwoordelijk. Naast het tijdig ruimen van sneeuw zijn zand en strooizout goede hulpmiddelen. Strooizout is te koop bij bijna alle doe-het-zelf zaken en veevoederhandelaren. Eén kilo strooizout is ruim voldoende voor een wandelpad van 30 meter lengte. Een zorgvuldige verdeling van het strooizout heeft meer effect dan het gebruik van een grote hoeveelheid. Hiervoor zijn zelfs speciale strooiers in de handel. Slechts in zeer uitzonderlijke omstandigheden heeft de gemeente wel eens strooizout beschikbaar gesteld. Onder normale omstandigheden moet u zelf maatregelen treffen om de gladheid rond uw woning of bedrijf te kunnen bestrijden.

Uw voortuin en het zout
Door verwaaiing kan een deel van dit zout in uw voortuin terecht komen. Er zijn planten, o.a. de buxus, die daar erg gevoelig voor zijn. Waar nodig moet u zelf beschermende maatregelen treffen.

Geen palen aan begin van de fietspaden tijdens de winter De meeste palen worden opzij gezet. Dit voorkomt tijdverlies tijdens het strooien. Vanzelfsprekend blijft elk fietspad verboden voor motorvoertuigen.

Tips
Probeer zelf bij gladheid het trottoir voor uw eigen woning (of bedrijfspand) begaanbaar te houden.