Ingezonden persbericht
Perscommuniqué
De EU-Assemblee van regionale en lokale afgevaardigden
CoR/09/120.nl
Brussel, 21 december 2009
Wereldleiders dragen groot deel van de verantwoordelijkheid om "Kopenhagen" tot succes te maken over aan de lokale en regionale overheden
Nu de COP 15-top geen wettelijk bindende overeenkomst heeft opgeleverd op internationaal niveau, is het aan de lokale en regionale overheden om Kopenhagen tot een echt succes te maken. "Met de erkenning van de wetenschappelijke feiten inzake de toename van de globale temperatuur en de politieke afspraken die door wereldleiders in Kopenhagen zijn gemaakt over vermindering van de CO2-uitstoot en financiële compensatie voor ontwikkelingslanden om klimaatverandering tegen te gaan zijn we nog maar halverwege. Wil het Kopenhagenakkoord zoden aan de dijk zetten, dan is er vastberaden, geëngageerde en concrete actie van de lokale en regionale overheden nodig. Zonder de inzet van de lokale en regionale overheden is deze overeenkomst een wassen neus", aldus Luc Van den Brande, voorzitter van het Comité van de Regio's van de EU, aan het eind van de VN-klimaatconferentie.
"In Kopenhagen hebben wereldleiders de wetenschappelijke inzichten onderschreven dat de globale temperatuurstijging onder de 2°Celsius moet blijven en hebben nogmaals benadrukt dat de vermindering van de CO2-uitstoot op een transparante manier moet gebeuren. Nu verwachten zij dat duizenden lokale en regionale bestuurders dit voorbeeld volgen in hun regio's en steden en de burgers ertoe aansporen om concrete actie te ondernemen en maatregelen te aanvaarden, zodat deze woorden in daden worden omgezet en er écht iets verandert. Zij hebben niet alleen politieke verantwoordelijkheid, omdat zij hun burgers moeten uitleggen waar het precies om gaat, maar ook financiële verantwoordelijkheid omdat zij hiervoor voldoende middelen moeten zien te vinden", aldus Van de Brande.
"Voor veel regio's die worstelen met de gevolgen van de economische crisis zal dit niet eenvoudig zijn, maar het Comité van de Regio's verzoekt alle decentrale bestuurders om toch te investeren in de strijd tegen klimaatverandering - een beperkt offer wanneer je bedenkt dat de toekomst van onze planeet op het spel staat", zo benadrukt de voorzitter.
Tijdens een speciale bijeenkomst die in de marge van de klimaatconferentie door het Comité van de Regio's was georganiseerd, gaf Van den Brande aan dat het CvdR op dit vlak nauw wil samenwerken met de decentrale overheden van andere landen. Begin 2010 zal de EU, in het kader van het EU-Convenant van burgemeesters waarbij het CvdR nauw betrokken is, een overeenkomst ondertekenen met de conferentie van Amerikaanse burgemeesters om goede praktijkvoorbeelden uit te wisselen en 'groene' stedenbanden tussen steden aan beide zijden van de Atlantische Oceaan tot stand te brengen. "Na het halfslachtige succes van Kopenhagen dienen lokale en regionale overheden zelf internationaal actief te worden op dit terrein. Wij zijn voornemens om ook andere collega's, waar ook ter wereld, in rijke landen of ontwikkelingslanden, bij dit plan te betrekken. Wij zijn van mening dat wij met vereende kracht de CO2-uitstoot in belangrijke mate kunnen terugdringen en onze verantwoordelijkheid kunnen dragen in de strijd tegen klimaatverandering, ongeacht het resultaat van de 15e klimaatconferentie", zei Van den Brande.
Elizabeth Kautz, vicevoorzitster van de conferentie van Amerikaanse burgemeesters voegde daar nog aan toe: "Hoewel onze regering in 2005 niet in actie is gekomen, zijn de burgermeesters niet bij de pakken gaan neerzitten; ze hebben het Kyotoprotocol zelf wel ondertekend en hebben het congres en de president onder de druk gezet om te erkennen hoe noodzakelijk klimaatmaatregelen zijn om de planeet te redden. Mw. Kautz stond ook stil bij het feit dat internationale klimaatakkoorden op hevig verzet stuiten in de VS-senaat en voegde eraan toe: "Onze organisatie zal alles in het werk stellen om druk uit te oefenen op de US-senatoren. Samen kunnen het Comité van de Regio's en de conferentie van Amerikaanse burgemeesters een verschil maken".
De voorzitter van het CvdR wees ook op het belang van de vastbeslotenheid van het Comité van de Regio's om samen te werken met decentrale overheden in ontwikkelingslanden om erop toe te zien dat de financiële toezeggingen die in Kopenhagen zijn gedaan, ook daadwerkelijk worden uitgevoerd. "De afspraken die in Kopenhagen zijn gemaakt over financiële steun om ontwikkelingslanden te helpen hun emissies te beperken zijn natuurlijk een enorme stap vooruit, maar met geld geven is het probleem niet opgelost. Ook ter plaatse moet worden samengewerkt, daar waar het geld uitgegeven wordt, om te controleren of dat geld ook goed besteed wordt. Als pleitbezorger van samenwerking tussen decentrale overheden is het CvdR het orgaan bij uitstek om deze uitwisseling van goede praktijkvoorbeelden tussen lokale en regionale overheden in de EU en ontwikkelingslanden, een proces dat in december al van start ging met de eerste "Assises" van decentrale samenwerking in Brussel, in goede banen te leiden. Het Comité is stellig van plan om dit goede werk voort te zetten en zal erop toezien dat de strijd tegen klimaatverandering centraal blijft staan in het ontwikkelingsbeleid van de EU en dat de doelstellingen van Kopenhagen worden verwezenlijkt in Europa en in onze partnerlanden."
Nota voor uitgevers:
Klik hier voor foto's van de bijeenkomst in Kopenhagen. De videoboodschap van het CvdR voor de VN-klimaatconferentie kan hier worden gevonden (YouTube-file, op verzoek ook verkrijgbaar in ander formaat).
De bijeenkomst van het CvdR in Kopenhagen werd gesteund door een breed scala van verenigingen van lokale en regionale overheden waarvan de leden actief betrokken zijn bij de strijd tegen klimaatverandering, o.a. het Congres van Lokale en Regionale Overheden van de Raad van Europa, de Vergadering van de Regio's van Europa, EUROCITIES, Energie-Cités en het NRG4SD-netwerk.
Het CvdR heeft een nieuw monitoring platform voor klimaatverandering opgericht, dat de uitwisseling van goede praktijkvoorbeelden tussen de partijen die het Convenant van burgemeesters hebben ondertekend en hun tegenhangers elders in de wereld zal vereenvoudigen. Via dit platform kunnen regio's en steden ervaringen uitwisselen over allerlei activiteiten op het gebied van klimaatverandering. De eerste fase van dit project begint in 2010 met de publicatie van een overzicht van goede praktijken op het vlak van duurzame energie.
Bezoek de website van het CvdR: www.cor.europa.eu
Het Comité van de Regio's
Het Comité van de Regio's (CvdR) is de EU-Assemblee van lokale en regionale afgevaardigden. De 344 CvdR-leden, afkomstig uit alle EU-lidstaten, hebben tot taak om de lokale en regionale overheden en de door hen vertegenwoordigde gemeenschappen bij het EU-besluitvormingsproces te betrekken en over EU-beleid te informeren. De Europese Commissie, het Europees Parlement en de Raad zijn verplicht om het Comité van de Regio's te raadplegen op beleidsterreinen die regio's en steden aangaan. Het CvdR kan bij het Europees Hof van Justitie beroep instellen als zijn rechten worden geschonden of als het van mening is dat een EU-wet indruist tegen het subsidiariteitsbeginsel of voorbijgaat aan de bevoegdheden van lokale of regionale overheden.