PERSBERICHT
Hilversum, 16-12-2009
AVRO REALISEERT DROOM VAN AMANDA SPOEL
Van 21 tot en met 24 december worden in EenVandaag portretten uitgezonden van bijzondere mensen die in het verleden onderwerp waren in reportages van AVRO-verslaggever Amanda Spoel. Amanda heeft deze mensen opnieuw opgezocht niet alleen omdat ze nog op haar netvlies staan maar ook omdat ze hen nog iets wil vragen.
"Als verslaggever ben je altijd op zoek naar een mooi verhaal. Daarvoor ren je in en uit het leven van bijzondere mensen, registreer je wat je nodig hebt en verdwijnt dan weer. Die mensen vertellen je hun hele hebben en houden, waarna we vrijwel nooit meer vragen hoe het nu met ze gaat, in mijn droom zoek ik ze daarom graag nog eens op'. Aldus Amanda.
Onder de titel 'De Droom' kreeg Amanda de kans om haar grote wens te verwezenlijken. De AVRO wil graag bijdragen aan het inspireren van mensen en heeft ook haar eigen medewerkers gevraagd naar hun persoonlijke droom. Amanda's droom viel op en werd gerealiseerd. Als ondernemer van haar eigen leven zoekt zij een aantal mensen op die zij in het verleden heeft ontmoet. Het gaat om mensen die in een kwetsbare positie verkeren, hun nek uitsteken of mensen die hun eigen leven in dienst stellen van anderen.
Aflevering 1 (21 december): Andrey uit Rusland
In 1997 bezocht Amanda Andrey, een 19-jarige dienstplichtig militair uit Moermansk. Tijdens zijn ontgroening is hij ernstig mishandeld door hoger geplaatste militairen. Hij raakt invalide en is zonder toekomstverwachting. Als Amanda hem bezoekt voor een reportage gloort er hoop bij hem. Maar ook zij kan niets voor hem betekenen. Onlangs reisde Amanda, 12 jaar na dato, opnieuw af naar Rusland, en ontmoette zij Andrey opnieuw. Als Amanda weer terug is schrijft Andrey haar een bijzondere mail.
Aflevering 2 (22 december): M'barek uit Tunesië
In 1999 maakte Amanda een reportage over de Tunesiër M'barek. Vanwege zijn lidmaatschap van een politiek-religieuze beweging in Tunesië wordt hij tot veertien jaar gevangenis veroordeeld. In 1992 vlucht hij naar Nederland. Een aantal jaren later volgen zijn vrouw en kinderen, waardoor het gezin herenigd wordt. Maar terug naar zijn geboortegrond in het democratisch ogende Tunesië kan M'barek nooit meer en zal hij dus zijn ruim 80-jarige ouders nooit meer in levende lijve zien. Heeft de reportage M'barek destijds geholpen, of heeft
hij juist tot moeilijkheden geleid?
Aflevering 3 (23 december): Mehrangiz uit Iran
Ten tijde van de herverkiezing van de Iranese president Khatami in 2001 bezoekt Amanda advocate en vrouwenactiviste Mehrangiz Kar. Haar kritiek op de autoriteiten maakt dat ze nauwlettend in de gaten wordt gehouden. Na bezoek aan een conferentie in Berlijn wordt ze bij terugkomst in Iran gearresteerd. Maar omdat ze een medische behandeling in het buitenland nodig heeft wordt ze op borgtocht vrijgelaten. Ze zal niet meer terugkeren naar haar geboorteland.
Kort geleden bezocht Amanda Mehrangiz in Washington, waar ze nog steeds strijdt voor hervormingen in Iran, het land waarnaar ze toch ooit hoopt terug te keren. Mehrangiz vertelt Amanda háár droom.
Aflevering 4 (24 december): Mekdes en Askale uit Ethiopië
Mekdes is een Ethiopische hartpatiënt van drie jaar, dat door Terre des Hommes in 1994 naar Nederland wordt gehaald om te worden geopereerd. Zonder deze operatie overlijdt ze. Amanda bezoekt Mekdes en haar moeder Askale in hun eenvoudige woning in Addis Abeba. Kort daarna vertrekt Mekdes voor een half jaar naar Nederland, waar zij wordt opgevangen in een gastgezin. Als haar moeder haar, op verzoek van Amanda, weer komt ophalen, moet Mekdes afscheid nemen van het gastgezin. Het tafereel op Schiphol is hartverscheurend. Eind november 2009 ging Amanda terug naar Ethiopië, op zoek naar moeder en dochter. Omdat ze wil weten hoe het met ze is.
De Droom, van maandag 21 tot en met 24 december 2009, vanaf 18.15 uur in EenVandaag bij de AVRO op Nederland 1
---
Algemene omroepvereniging AVRO