Diergaarde Blijdorp


---

Reusachtige koningskrabben in Blijdorp:
krabben weer thuis met kerst
21-12-2009
In het Oceanium van Diergaarde Blijdorp zijn vanaf vandaag enkele reusachtige koningskrabben te zien. Met een gewicht van wel 10 kilo behoort de koningskrab tot de zwaarste geleedpotigen. Oorspronkelijk leefde hij alleen rondom de Beringzee, maar tussen 1961 en 1969 is hij door Russen ook uitgezet in de Barentszee. Ze hoopten daarmee een nieuw consumptiedier te hebben in hun kustwater. En dat is gelukt, want ze gedijen goed...

Waarschijnlijk is de sterke groei van de populatie te wijten aan de hoge eierproductie (circa 300.000 eieren per wijfje) in combinatie met het ontbreken van vijanden die de jonge krabben eten.

De koningskrabben breiden zelfs zo enorm uit, dat alleen al de populatie in de Barentszzee op twaalf miljoen wordt geschat. Ook zijn er dieren in het Noorse deel van de Noordzee gesignaleerd, dus erg dichtbij. De reuzenkrabben vormen een bedreiging voor het ecosysteem. Ze eten namelijk veel en dit gaat weer ten koste van andere soorten zoals tong en schol en zeesterren.

In het Oceanium van de Rotterdamse dierentuin zijn de reuzenkrabben in ieder geval daar ondergebracht waar ze echt thuishoren, namelijk in het Californische kelpgebied. Zo zijn ze dan ook nog eens gered van een mogelijke hoofdrol in een kerstdiner!