Gemeente IJsselstein


Q-koorts in regio Midden-Nederland

Datum: maandag 21 december 2009
Q-koorts in de provincie Utrecht

Sinds mei 2009 zijn er meldingen van de Q-koorts bij de GGD Midden-Nderland en de GG&GD Utrecht. Landelijk is er sinds 1 januari 2009, 2300 keer melding gemaakt van de Q-koorts infectie, waarvan 120 in de provincie Utrecht, zie kaart.
Meer informatie

Wat zijn de symptomen van Q-koorts? Antwoorden op deze en meer vragen vindt u in de veelgestelde vragen op de site van het RIVM. U kunt ook bellen met Postbus 51: nummer 0800 8051.
Informatie over de maatregelen in de dierensector kunt u vinden op www.minlnv.nl. Voor meer informatie over Q-koorts en de meest actuele situatie in het werkgebied van de GGD Midden-Nederland kijk op www.ggdmn.nl. Heeft u daarna nog vragen? Neem dan telefonisch contact op met het team infectieziektebestrijding van de GGD Midden-Nederland via tel. 030-6086086 (tijdens kantooruren).

Welke maatregelen gelden voor bedrijven?
Naast een aantal algemene maatregelen, zoals de hygiënevoorschriften en ingestelde verplichte vaccinaties, moeten de bedrijven waar Q-koorts is vastgesteld zich strikt houden aan maatregelen die het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit hen oplegt. Heeft u vragen over deze ingestelde maatregelen? Dan kunt u terecht bij het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit op www.minlnv.nl, dossier Q-koorts of via tel. 0800 - 22 333.
Welke maatregelen neemt de overheid?
De uitbraak is aanleiding geweest om de meldingsplicht aan te scherpen en nieuwe onderzoeksmethoden in te zetten bij melkgeiten- en melkschapenbedrijven. Sinds 1 oktober 2009 moeten alle melkgeiten- en melkschapenbedrijven iedere 2 maanden hun tankmelk laten onderzoeken op Q-koorts. Tevens hebben ministers Verburg van LNV en Klink van VWS hebben bekend gemaakt dat er extra maatregelen genomen gaan worden om Q-koorts te bestrijden. Een van de maatregelen is om alle drachtige geiten op met q-koorts besmette bedrijven te `ruimen'. Wat kunt u doen?
U kunt de ontwikkelingen in de gaten houden. Het risico op besmetting is het grootst in de lammerperiode, van februari tot en met mei. Elke twee maanden wordt er opnieuw tankmelkonderzoek gedaan. De kaart wordt hierop aangepast. Woont u in een gebied waar Q-koorts voorkomt of bent u daar geweest? Wees dan extra alert op klachten die passen bij Q-koorts, zoals koorts met hoofdpijn of hoesten. Ga tijdig naar de huisarts. Vooral als u een hartpatiënt bent, afweerstoornis heeft of zwanger bent.
Hoe groot is het besmettingsrisico?
Op dit moment loopt u vrijwel geen risico. De afgelopen 3 jaar werden er in de winter weinig mensen ziek door Q-koorts. Binnen een cirkel loopt u vooral in de lammerperiode, van februari tot en met mei, een verhoogd risico op besmetting met Q-koorts. Hoe groot dat risico is, is onbekend. Voor besmette bedrijven gelden strenge maatregelen. Daarnaast zijn in 2009 ook in de provincie Utrecht melkgeiten en melkschapen tegen Q-koorts gevaccineerd. We verwachten dat de risico's hierdoor lager zijn dan het afgelopen jaar.
Is Q-koorts te behandelen?
Is bij u Q-koorts vastgesteld? Dan krijgt u meestal een antibioticumkuur. U kunt lang vermoeidheidsverschijnselen overhouden die niet te behandelen zijn, maar die uiteindelijk wel genezen. Dit is iets anders dan de chronische vorm van Q-koorts. Deze vorm van Q-koorts komt meestal voor bij hartpatiënten, mensen met een afweerstoornis of zwangere vrouwen.
Wat is Q-koorts en wat zijn de klachten?
Q-koorts is een infectieziekte die van dieren overgaat op mensen. Mensen krijgen de ziekte meestal via het inademen van de lucht waar de bacterie in zit. Dus niet altijd via direct contact met dieren. De meeste bacteriën komen in de lucht terecht tijdens de lammerperiode, van februari tot en met mei. U kunt gemiddeld 2 tot 3 weken (oplopend tot 6 weken) na besmetting klachten krijgen. De meeste mensen worden ziek van maart tot en met juli. Mensen met klachten hebben vaak milde griepklachten. Bij een ernstiger verloop begint de ziekte meestal acuut met heftige hoofdpijn, hoge koorts en een longontsteking met droge hoest en pijn op de borst. Soms veroorzaakt de bacterie een leverontsteking. Heeft u klachten? Ga dan naar de huisarts. Kaart besmette bedrijven
Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit bracht voor u de gebieden met besmette bedrijven door middel van cirkels in kaart. Deze kaart maakt voor iedereen inzichtelijk in welke gebieden in Nederland Q-koorts is aangetroffen op melkgeiten- en melkschapenbedrijven en waar mensen een grotere kans lopen op een besmetting met Q-koorts.