Shoppen levert tijd en geld op bij internationale overboekingen
21/12/2009 09:35
Stichting Intent
Den Haag, 21 december 2009. Wie rond de feestdagen in december geld wil sturen naar familie of vrienden buiten de Europese Unie, kan veel geld besparen door goed rond te kijken en te vergelijken. De kosten die financiële instellingen berekenen voor een overboeking, lopen soms tientallen procenten uiteen. Ook de snelheid en de mogelijkheden verschillen sterk. Uit een steekproef van vergelijkingssite www.geldnaarhuis.nl blijkt bovendien dat niet alle financiële instellingen hun beloften kunnen waarmaken.
"Op www.geldnaarhuis.nl plaatsen we gegevens van de voorwaarden, transactiekosten, wisselkoersen en overkomstduur die financiële instellingen in Nederland hanteren voor geldovermakingen naar 34 landen binnen en buiten Europa", vertelt projectleider Caroline de Greeff van IntEnt, de organisatie achter www.geldnaarhuis.nl. "We vinden het belangrijk dat die gegevens betrouwbaar en actueel zijn. Daarom hebben we een steekproef uitgevoerd waarbij we via tien banken en transactiekantoren steeds EUR 100,- overmaakten naar landen buiten de EU. Niet alleen om de cijfers te controleren, maar ook omdat we de processen wilden vergelijken. Dat leverde bruikbare informatie op. Zo bleek dat geld overmaken naar ontwikkelingslanden via de balies van banken meestal niet mogelijk is en met internetbankieren soms weken duurt, maar soms wel goedkoop kan uitpakken. Als je bijvoorbeeld je familie met de kerstdagen iets extra's wilt toesturen, moet je daar wel rekening mee houden. Gespecialiseerde transactiekantoren zoals MoneyGram en Western Union zijn toegankelijker voor deze service en handelen sneller. Het geld is meestal binnen tien minuten op de plaats van bestemming. Maar deze kantoren berekenen soms ook hogere kosten en een andere wisselkoers. Vergelijken heeft altijd zin: de ene aanbieder heeft een efficiënt netwerk in Turkije, de andere in Suriname. Bovendien komen er steeds meer nieuwe spelers op de markt. De kosten verschillen daardoor per land en per aanbieder. Het maakt vaak ook uit of je ervoor kiest om de transactiekosten zelf te betalen of te delen met de ontvanger."
Belangrijke stimulans voor lokale economieën
Remittances zijn een belangrijke stimulans voor lokale economieën. Wereldwijd stuurden migranten in 2008 ongeveer $411 miljard naar hun land van herkomst, ruim vier keer zo veel als het totaalbedrag dat rijke landen in ontwikkelingshulp steken. Dit jaar verwacht de Wereldbank een daling van de geldstromen van 6,1%, met weer een lichte stijging in de komende jaren. De Greeff: "In het licht van de recessie is het des te belangrijker dat zo veel mogelijk geld aankomt bij degenen voor wie het bedoeld is. Op www.geldnaarhuis.nl kunnen mensen alvast een verantwoorde keuze maken op basis van prijs en mogelijkheden. De gegevens van de steekproef stellen ons in staat om verder met financiële instellingen in gesprek te gaan over hun tarieven, transactiesnelheden en de wijze waarop zij hun gegevens verstrekken. Bovendien komen de resultaten op de site te staan en worden ze gebruikt om de algemene informatie op www.geldnaarhuis.nl aan te vullen." Mede dankzij de transparantie waaraan www.geldnaarhuis.nl bijdraagt, zijn al veel tarieven in onderlinge concurrentie verlaagd. De Greeff hoopt dat de nieuwe Europese wetgeving op het gebied van internationale overboekingen, de Directive on Payment Services (1 november 2009), de prijzen verder zal drukken. "En ondertussen werken we aan nieuwe manieren om de informatie op de site aan te scherpen en uit te breiden, bijvoorbeeld door gegevens van meer aanbieders toe te voegen. Ook nieuwe ontwikkelingen, zoals betalingsmogelijkheden via creditcards en mobiele telefoon volgen we met belangstelling."
http://www.intentbds.nl