Ingezonden persbericht


Persbericht

Ruim 1100 Antilliaanse zwerfhonden gesteriliseerd

Stichting Dierenhulp pakt dierenleed op Nederlandse Antillen succesvol aan

Berghem, 23 december 2009 - Met een grootschalige en effectieve sterilisatiecampagne pakt stichting Dierenhulp Venezuela het zwerfhondenprobleem op de Nederlandse Antillen aan. Met behulp van vrijwilligers en lokale dierenartsen zijn inmiddels sinds juli 2008 maar liefst 1100 zwerfhonden gesteriliseerd. Waarmee binnen 1 jaar maar liefst 9000 zwerfdieren werden voorkomen. Deze sterilisatiecampagne is de enige effectieve en diervriendelijke oplossing voor het grootschalige zwerfhondenprobleem op de eilanden.

Zwerfdieren populaties worden als ongewenst beschouwd. Om het probleem 'op te lossen'. wordt met name in zuidelijke landen al snel naar zeer dieronvriendelijke oplossingen gegrepen. Vergiftigen en afschieten zijn daarbij de meest gebruikte 'oplossingen' met veel dierenleed tot gevolg. Een diervriendelijke en lange termijn oplossing is het ter plekke steriliseren van een populatie zwerfhonden in combinatie met voorlichting over de omgang met dieren. Deze aanpak heeft internationaal bewezen te werken en is momenteel onderdeel van een grote campagne op de Nederlandse Antillen.

Niet elimineren maar steriliseren

Op de eilanden Bonaire en Curaçao is de Nederlandse Stichting Dierenhulp, die sinds 1996 deze aanpak al hanteert in Venezuela,hiermee succesvol begonnen. Dagelijks werken nu 6 dierenartsen mee om middels sterilisaties de zwerfdieren populatie terug te dringen. De effecten zijn groot: een rekenvoorbeeld leert dat met de sterilisatie van bijvoorbeeld 1000 dieren, binnen 12 maanden een geboortegolf van ruim 8000 dieren voorkomen wordt. Een teefje werpt gemiddeld 8 pups per worp. In de afgelopen zes maanden zijn alleen al op Curaçao ruim 700 sterilisaties uitgevoerd. Belangrijk daarbij is ook dat alle gegevens in kaart worden gebracht en via een eigen database ook lokale overheden inzage hebben in de groep dieren die geholpen zijn en wie de eigenaar is. Dit kan een belangrijk hulpmiddel zijn bij eventuele problemen..

Dierenleed en toerisme

Vaak zijn de problemen op het gebied van dierenleed het grootst in de zuidelijke, veelal toeristische gebieden, zoals de Nederlandse Antillen. Toeristen schrikken vaak erg van de erbarmelijke omstandigheden waarin bijvoorbeeld de zwerfhonden op Curaçao leven. Door grootschalig te steriliseren wordt via deze diervriendelijke aanpak een wezenlijke bijdrage geleverd aan het probleem van op straat levende dieren. Van deze aanpak profiteren niet alleen de dieren, ook is het positief voor het toerisme. Alle meewerkende dierenartsen ondersteunen het plan van aanpak, zij onderkennen de problemen en stellen hun praktijk en tijd ter beschikking om bij te dragen aan deze diervriendelijke lange termijn oplossing.

De financiering van dit project komt volledig uit giften en donaties van dierenvrienden. De Stichting Dierenhulp ontvangt géén subsidie gelden of inkomsten van loterijen en bedruipt zich zelfstandig. Stichting Dierenhulp bezit géén kantoren en belegd ook niet in aandelen maar besteedt de gelden aan de doelstellingen. De totale organisatie bestaat uit een team van 46 vrijwilligers die wereldwijd actief zijn.

Wilt u meer weten en meehelpen dieren een eerlijk en dierwaardig bestaan te geven dan bent u van harte welkom om donateur te worden. Voor slechts 15 euro per jaar zorgt u er voor dat dit vrijwilligerswerk door kan blijven gaan.

Stichting Dierenhulp is in bezit van de ANBI status van de Nederlandse belastingdienst, waardoor giften fiscaal aftrekbaar zijn.



Ingezonden persbericht