18 december 2009
Nr. 09/138
Extra geld voor pilots `Werken naar vermogen`
Er wordt extra geld vrijgemaakt om mensen met een arbeidsbeperking zoveel mogelijk bij gewone werkgevers te laten werken. Door de grote belangstelling van sociale werkvoorzieningbedrijven en Werkpleinen om meer mensen naar vermogen te laten werken, wordt de al uitgetrokken 2,5 miljoen euro aangevuld met 1,2 miljoen euro om extra projectvoorstellen te kunnen financieren. Dit maakt staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vandaag bekend.
Met dit geld gaan 41 projecten van sw-bedrijven en Werkpleinen van start. Zij gaan aan de slag met vernieuwende aanpakken en methoden om meer mensen met een arbeidsbeperking naar vermogen te laten werken. Klijnsma is blij dat er zoveel projectvoorstellen zijn ingediend. "Het is erg fijn te zien dat het initiatief om meer mensen bij een gewone werkgever te laten werken zo goed aanslaat", zegt Klijnsma.
Om meer mensen met een arbeidsbeperking aan het werk te helpen, heeft Klijnsma dit jaar het startsein gegeven voor een viertal pilots. Met het extra geld wordt ingezet op de verdere ontwikkeling van mensen in de sociale werkvoorziening. De focus van de sw-bedrijven moet, meer dan voorheen, liggen op de ontwikkeling van de arbeidsvaardigheden van mensen en de doorstroom naar een gewone baan. Met het extra geld moet ook de dienstverlening op de Werkpleinen aan en voor mensen met een arbeidsbeperking verder worden verbeterd. Op de Werkpleinen krijgen werkzoekenden op grond van een goede diagnose hulp bij het vinden van gepast werk.
De pilot die erop is gericht om meer werkplekken te creëren bij werkgevers loopt al. Steeds meer bedrijven openen hun deuren om mensen met een arbeidsbeperking aan de slag te helpen. Voor de twee pilots gericht op sw-bedrijven en Werkpleinen is nu het extra geld vrijgemaakt. De pilot waar de inzet van het instrument loondispensatie (de werkgever betaalt alleen voor geleverde diensten en het salaris wordt aangevuld uit een uitkering) centraal staat, ligt nu ter behandeling voor in de Tweede Kamer.
Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid