Waterschap Dommel

Waterschap gaat over tot uitvoeren

Het algemeen bestuur van Waterschap de Dommel heeft op woensdag 16 december zijn goedkeuring gegeven op het waterbeheerplan 2010- 2015. Hiermee legt het waterschap accent op het voorkomen van wateroverlast en het herstellen van het waternatuur. In totaal is met het plan ruim 220 miljoen euro gemoeid.

Plannen

De afgelopen jaren hebben Rijk, Provincie en de waterschappen allemaal plannen gemaakt. Het is een ingewikkeld traject geweest om deze plannen op elkaar af te stemmen. Begin dit jaar heeft men kunnen inspreken op de diverse plannen. Voor het plan van Waterschap de Dommel zijn er circa 40 reacties geweest. Deze reacties zijn verwerkt en op 15 december heeft het algemeen bestuur zijn goedkeuring gegeven. Op 22 december ligt het bij de Provinciale Staten ter instemming.

Krachtig Water

De titel van het waterbeheerplan is "Krachtig Water". Hiermee geeft het waterschap aan dat het water veel energie in zich heeft. Met water kan veel bereikt worden. Tevens zal er ook krachtig aan gewerkt moeten worden om de gewenste resultaten te bereiken. Watergraaf Peter Glas: "We hebben gekozen voor een haalbaar, betaalbaar en realistisch plan. We hebben al veel gedaan, maar de komende tijd zullen we nog meer gaan uitvoeren."

De prioriteiten liggen bij het voorkomen van de wateroverlast in het stroomgebied van de Dommel, waarbij we ons vooral richten op de gebieden die bescherming bieden voor het bebouwd gebied. Ook heeft het herstellen en de bescherming van leefgebieden voor zeldzame planten- en diersoorten in Natura 2000-gebieden de grootste aandacht.

Samenwerken en innoveren

Om de doelen te behalen zal veel worden samengewerkt met andere organisaties. De laatste jaren wordt dit al steeds meer gedaan. Een mooi voorbeeld is de Dommel door Eindhoven. Hier wordt gewerkt aan 17 kilometer beek dwars door Eindhoven. Samen met gemeente, provincie en burgers is hier gewerkt aan de plannen.

Technische en sociale innovatie is nodig om de gewenste doelen te behalen die ook nog eens klimaatbestendig zijn. Komend jaar zullen op de rioolwaterzuivering in Tilburg proeven worden genomen om energie op te wekken.

220 miljoen

De ambities zullen in de periode tot 2015 circa 220 miljoen euro kosten. Dit betekent jaarlijks 30 tot 60 miljoen euro. In 2010 wordt ongeveer 38 miljoen euro aan investeringen aan het zuiveren van rioolwater en ruim 18 miljoen euro aan het watersysteem (onder andere herstellen beken, aanleggen waterbergingsgebieden, baggeren vervuilde waterbodem) besteed.