Nieuws uit de gemeenteraad
De gemeenteraad vergaderde op maandag 14 december 2009. U leest een verslag.
Op maandag 14 december 2009 vergaderde de gemeenteraad van Capelle aan den IJssel in de raadzaal van het gemeentehuis. Deze vergadering werd bijgewoond door veel mensen die geïnteresseerd waren in het gratis openbaar vervoer voor 65+.
Gasten van De Raad
Burgemeester Van Doorne heetten de vier gasten van de raad hartelijk welkom. Deze inwoners werden voor de raadsvergadering ontvangen door de burgerraadsleden. Daarna volgden zij de raadsvergadering met begeleiding van de burgerraadsleden.
Spreekrecht
Inwoners maakten gebruik van het recht om de raad toe te spreken. De heren Gerrits en Van Leeuwen spraken over de afwikkeling van het faillissement van de Capelse Muziekschool. De heren Messemaker (voorzitter Bewonerscommissie Spinoza) en Van der Wal en mevrouw Berlijn (namens Anders Ouder Worden) spraken over het voortzetten van het gratis openbaar vervoer voor 65+.
Najaarsnota
De najaarsnota is een instrument van de raad. De gemeenteraad kan hiermee het financiële beleid controleren. De najaarsnota wordt in het laatste kwartaal van het jaar opgesteld en geeft een actueel beeld van de gemeentelijke financiën van onze gemeente voor de jaren 2009 - 2013. De raad heeft eerder dit jaar de voorjaarsnota 2009 en de begroting 2010 vastgesteld. De effecten van de maatregelen uit de voorjaarsnota en de begroting en maatschappelijke ontwikkelingen zijn verwerkt in de najaarsnota en sommige budgetten zijn bijgesteld. Het college bood de najaarsnota aan de gemeenteraad aan. De raad behandelde de najaarsnota en stelde hem - na het aannemen van enkele wijzigingen - unaniem vast. De wijzigingen zijn verwoord in amendementen en moties. U leest de belangrijkste wijzigingen.
Gratis Openbaar Vervoer
Op 1 mei van dit jaar startte een proef van 11 maanden om mensen van 65 jaar en ouder gratis Openbaar Vervoer in Capelle aan te bieden. Deze regeling geldt voor alle 65+ en is niet afhankelijk van het inkomen. Belangrijk doel van deze proef was om ouderen uit de eenzaamheid te halen. Deze proef is volgens het college nu al een succes te noemen. Ongeveer 6.000 mensen (ruim 60%) maken gebruik van dit aanbod van de gemeente. Het college stelde in de begroting voor om met deze proef in 2010 door te gaan. De kosten van verlenging van de proef bedragen ¤ 400.000. Maar de gemeenteraad besloot tijdens de behandeling van de begroting op 9 en 10 november om de proef, die afloopt op 31 maart 2010, niet te verlengen.
De gemeenteraad besloot op 14 december om de proef met het gratis openbaar vervoer voor 65+ alsnog te verlengen tot eind 2010. Het amendement met deze strekking van de fracties PvdA, Leefbaar Capelle, Capels Belang, Liberaal Capelle en CAPELLE.Nu! werd aangenomen met 23 stemmen voor (indienende fracties, ChristenUnie, GroenLinks) en 9 stemmen tegen (VVD, CDA en SGP). Het college kreeg de opdracht mee om in 2010 te onderzoeken of in de toekomst een eigen bijdrage van 65+ mogelijk is en uiterlijk in september 2010 de raad hierover te informeren.
Nieuwbouwlocaties
De gemeenteraad wil zich graag eerder dan op dit moment uit spreken over het al dan niet in voorbereiding nemen van bouwprojecten. Een meerderheid van de raad (27 stemmen voor (indieners en ChristenUnie en GroenLinks) en 5 stemmen tegen( Leefbaar Capelle)) heeft een motie van de SGP, PvdA, Capels Belang, Liberaal Capelle, ChristenUnie en CDA aangenomen, waarin het college wordt verzocht vroegtijdig raadsvoorstellen voor nieuwbouwprojecten aan de raad voor te leggen.
Energiebeheer
Het college wil onderzoeken hoe de gemeente op energiekosten kan besparen. Daarom stelt het college in de najaarsnota voor om structureel een energiedeskundige in te zetten om energievraagstukken te stroomlijnen en verdere besparingen te onderzoeken. Het aannemen van een energiedeskundige kost ¤ 50.000 per jaar, waarbij de deskundige zichzelf moet terugverdienen door energiebesparingen. Liberaal Capelle diende een amendement in om geen aparte energiedeskundige in te huren, maar te onderzoeken of er andere mogelijkheden zijn, zoals het extern inhuren van advies op tijdelijke basis. Dit amendement werd aangenomen met 17 stemmen voor (CAPELLE.Nu!, 6 leden van de PvdA, Liberaal Capelle, CDA, ChristenUnie en SGP) en 15 stemmen tegen (GroenLinks, 2 PvdA, Capels Belang, Leefbaar Capelle, VVD).
Promen
Promen is een sociale werkvoorziening en biedt mensen met een arbeidshandicap passend werk. Promen heeft vestigingen in Capelle aan den IJssel en Gouda. De gemeente Capelle heeft - samen met andere gemeenten in de regio - een dienstverleningsovereenkomst met Promen. Elk jaar stelt Promen een ondernemingsplan op. Voordat het bestuur van Promen het ondernemingsplan definitief vaststelt, kunnen de gemeenteraden van deelnemende gemeentes hierop hun zienswijze kenbaar maken.
Het bestuur van Promen onderzoekt of de werkvoorziening in de regio Gouda tot één locatie samengevoegd kan worden. Door centrale huisvesting kunnen de bedrijfsvoering en de dienstverlening verbeterd worden. Centrale huisvesting in de regio Gouda heeft niet alleen financiële consequenties, maar ook gevolgen voor de regionale arbeidsmarkt rond Capelle aan den IJssel. De gemeenteraad wil dat het bestuur van Promen de oriëntatie op de regionale arbeidsmarkt in de regio Rijnmond blijft waarborgen. Dit werd verwoord in een motie van de SGP. Deze motie werd aangenomen met 23 stemmen voor (PvdA, 1 lid van GroenLinks, Capels Belang, Liberaal Capelle, VVD, CDA, ChristenUnie en SGP) en 8 stemmen tegen (1 lid van GroenLinks, Leefbaar Capelle, CAPELLE).Nu!). Het college zal de visie van de Capelse gemeenteraad met het bestuur van Promen bespreken tijdens de onderhandelingen over de nieuwe dienstverleningsafspraken in het voorjaar van 2010.
Verordening Wet Inburgering 2010
De Wet Inburgering is op 1 januari 2007 in werking getreden en bepaalt wie al dan niet verplicht moeten inburgeren door middel van het halen van het inburgeringexamen. De wet is bedoeld voor alle mensen uit landen buiten de Europese Unie, die in Nederland wonen.
De wet geeft de gemeente een aantal taken. Op 1 januari 2009 is de Wet Inburgering gewijzigd. Dit heeft tot gevolg dat de gemeenteraad de uitvoering van de inburgering - de verordening - aanpast.
Een belangrijke wijziging in de Wet Inburgering is dat het college van burgemeester en wethouders meer bevoegdheden krijgen:
Iedere inburgeringsplichtige krijgt een inburgeringsvoorziening en een inburgeringsprogramma aangeboden;
Een inburgeringsplichtige die een MBO opleiding volgt of gaat volgen krijgt in plaats van een inburgeringsvoorziening een taalkennisvoorziening aangeboden.
De inburgeringsplichtigen zijn zelf verantwoordelijk voor de eigen inburgering en voor het behalen van het inburgeringsexamen.
Naast inburgeringsplichtigen zijn er ook inburgeringsbehoeftigen. Zij zijn afkomstig uit landen van de Europese Unie of hebben voor 2003 al een Nederlands paspoort ontvangen en hoeven niet verplicht in te burgeren. Het college stelde voor om een bonus - onder voorwaarden - te verstrekken aan vrijwillige inburgeraars om het inburgeren te stimuleren. Ook voor deze mensen is het belangrijk om de Nederlandse taal te spreken om hier te kunnen leven en meedoen.
De raad vroeg het college via een motie (fracties Liberaal Capelle, VVD, SGP en Leefbaar Capelle) om op korte termijn te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om bijstandsgerechtigden die nauwelijks Nederlands spreken, te korten op hun uitkering als zij geen inburgeringscursus willen volgen. Deze motie werd aangenomen met 21 stemmen voor (3 leden van de PvdA, Capels Belang, Liberaal Capelle, Leefbaar Capelle, VVD, CDA en SGP) en 9 stemmen tegen (CAPELLE.Nu!, GroenLinks, 4 leden van PvdA, 1 lid van ChristenUnie). Amendementen van Leefbaar Capelle om de bonus voor vrijwillige inburgeraars te schrappen en geen mogelijkheden voor een staatsexamen Nederlands te bieden werden verworpen.
De fracties Liberaal Capelle, VVD, SGP, Leefbaar Capelle en ChristenUnie dienden een motie in waarin het college werd gevraagd om te onderzoeken hoe Capelse vrijwilligers en instellingen kunnen worden ingezet bij de inburgering en voorstellen met de raad te bespreken. De gemeenteraad nam deze motie en de verordening Wet Inburgering 2010 unaniem aan.
Meer informatie over notulen en agenda's van de gemeenteraad kunt u vinden op het internet in het BestuursInformatieSysteem (BIS)
Gemeente Capelle a/d IJssel