Rijksvoorlichtingsdienst
Jaaroverzicht topinkomens publieke en semipublieke sector naar Tweede Kamer
In 2008 waren er 1916 mensen werkzaam in de publieke en semipublieke sector die meer verdienden dan het gemiddelde belastbaar jaarloon van een minister in 2008 (181.000 euro). Gemiddeld verdienden deze functionarissen 202.364 euro. In 2007 ging het om 2002 mensen met een gemiddeld salaris van 202.644 euro. In 2008 kregen 235 mensen een ontslagvergoeding waardoor zij boven het jaarloon van een minister uitkwamen (181 in 2007). In totaal gaat het om 2.151 functionarissen, werkzaam bij 550 verschillende organisaties. Dat blijkt uit het overzicht dat minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties op basis van de Wet openbaarmaking uit publieke middelen gefinancierde topinkomens (Wopt) aan de Tweede Kamer heeft gezonden.
Sinds 2007 is de jaarlijkse analyse van inkomensgegevens van bestuurders van zorginstellingen van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport bij de Wopt-rapportage gevoegd. Beide rapportages zijn samen aan de Tweede Kamer aangeboden, mede namens de bewindspersonen van VWS. In hun analyse van de gegevens over het beloningsniveau binnen de zorginstellingen rapporteren de bewindspersonen van VWS over de inkomensgegevens uit 2008 van 1.009 bestuurders.
Het gemiddelde belastbaar jaarloon van een minister, dat op grond van de Wopt jaarlijks wordt vastgesteld, is nadrukkelijk niet hetzelfde als de salarisnorm voor de publieke en semipublieke sector, die zal worden opgenomen in Wet normering uit publieke middelen gefinancierde beloningen topfunctionarissen (WNT). De Wopt-norm is het gemiddelde belastbare jaarloon van de ministers in het rapportagejaar, inclusief enkele bijtellingen, waaronder de pensioenafdracht. De WNT-norm, die hier dus geen rol speelt, is vastgesteld op 130% van het bruto jaarsalaris van een minister.
Noot voor redacties (