Gemeente Hoorn

Raad akkoord met verbouwing Westfries Museum

De Hoornse gemeenteraad ging op dinsdag 15 december 2009 akkoord met het beschikbaar stellen van een gemeentelijke bijdrage voor de verbouwing van het Westfries Museum. Het museum wil volgend jaar verbouwen om de kwaliteit van de huisvesting en de bezoekersfaciliteiten te verbeteren.
Het Westfries Museum wil de entree opnieuw inrichten, zodat deze overzichtelijker, gastvrijer en voor het personeel prettiger werkbaar wordt. Ook wil het museum een museumcafé maken. Dit is er nu nog niet. Een museumcafé maakt het aantrekkelijker om het Westfries Museum te bezoeken, met name voor groepen. Bovendien is het plan om de bestaande expositieruimte van het museum beter geschikt te maken voor het organiseren van kwalitatief hoogwaardige exposities.

De verbouwingskosten moeten worden betaald door de gemeente en de provincie. Het museum draagt uit eigen reserve bij aan de inrichting van de diverse ruimten. De raad heeft akkoord gegeven voor de gemeentelijke bijdrage. De provincie moet nog beslissen over het toekennen van een provinciale subsidie. De gemeentelijke bijdrage is hiervoor een voorwaarde.

De verbouwingen en renovaties vloeien voort uit de nieuwe strategische koers van het museum. Het Westfries Museum wil de komende jaren uitgroeien tot hét cultuurhistorisch museum voor de regio. Het moet een plek worden waar de geschiedenis van heel West-Friesland wordt verteld en getoond. Het museum wil boeiende verbindingen leggen tussen de West-Friese geschiedenis en actuele maatschappelijke ontwikkelingen. Door aan te sluiten bij de huidige belevingswereld moet de museumcollectie hernieuwde betekenis krijgen. Laatste wijziging van deze pagina: 17 december 2009