Stichting Biologica
Biologisch veiliger dan veilig
In de pers circuleert een artikel waarin staat dat de biologische
sector onvoldoende de voedselveiligheidsaspecten communiceert. Da's
onzin. Transparantie is nu juist een van onze unieke
verkoopargumenten...
Voordat een biologisch product in de pan of op het bord komt is het
veelal vaker gecontroleerd dan een niet-biologisch product. Maar waar
ging het eigenlijk echt over?
Het kranteartikel verwijst naar een wetenschappelijk artikel dat een
lange aanloop kent tussen opstellen en publiceren. De volgende
tijdlijn is mogelijk interessant: Op 11 februari 2009 heeft een van de
betreffende WUR onderzoekers onder meer de Biologica website
onderzocht op consumentencommunicatie betreffende
voedselveiligheidsaspecten. `Toevallig` werd juist precies ook op die
dag in februari een brede workshop gehouden over Voedselkwaliteit,
veiligheid en gezondheid van biologische producten. Onder de
aanwezigen bevonden zich vertegenwoordigers van het RIKILT/WUR, VWA en
LBI. Oeps, hebben we misschien een van de publicerende wetenschappers
niet met voldoende egards uitgenodigd?
Het wetenschappelijke artikel werd op 22 April ingeleverd, 20 augustus
geaccepteerd en 14 december jl gepubliceerd. In de tussentijd leidde
de workshop tot een publicatie al in Juni door LBI en RIKILT/WUR over
juist die zaken die deze onderzoekers -terecht- belangrijk vonden en
welke door Biologica vroeg in de zomer voor het publiek toegankelijk
gemaakt werd.
Zie ook http://www.louisbolk.org/downloads/2123.pdf en misschien goed
wanneer WUR afdelingen iets vaker bij elkaar op de koffie gaan... Het
biologisch systeem is een van de best gecontroleerde systemen die er
is, vooral wanneer het de producten betreft die uiteindelijk bij de
consument terecht komen.
»