Gemeente Wervershoof


* Ook deze winter strooien we volgens plan


* Nieuws

+ Laatste nieuws

Ook deze winter strooien we volgens plan

15-12-2009
Ieder jaar stelt de gemeente een gladheidbestrijdingsplan vast om schade door gladheid in het verkeer zoveel mogelijk te voorkomen.

Strooiplan Wervershoof - Eerst de gele, daana de rode en de blauwe routes

Wanneer wordt er gestrooid?
In samenwerking met het Hoogheemraadschap worden de weerverwachtingen tussen half november en half maart gevolgd. Bij verwachte gladheid wordt door een waarnemer de toestand van de wegen ter plaatse gecontroleerd.

En waar?
De belangrijkste asfaltwegen worden als eerste gestrooid. De secundaire wegen, woonstraten en woonerven alleen wanneer de gladheid aanhoudt of als er verwacht wordt dat eventuele neerslag blijft liggen. De doorgaande routes, met de bijbehorende fietspaden van Zwaagdijk en Onderdijk worden meegenomen in de strooiroutes van het Hoogheemraadschap. De gladheidbestrijding van het Greenery- en WFO/ABC terrein wordt door de beheerder van het terrein uitgevoerd. De wegen buiten de bebouwde kom worden door het waterschap of de provincie gestrooid. Download hier de strooiroute (als pdf)

Strooiroute Onderdijk. De hoofdroutes zijn geel en de secundiare routes blauw aangegeven

Onderdijk

Strooien niet tussen 23.00 en 4.00 's nachts
In principe wordt er in de gemeente niet gestrooid tussen 23.00 en 04.00 omdat er dan te weinig verkeer is om het zout "in te rijden". Dat gebeurt alleen bij extreme gladheid, bijvoorbeeld door ijzel of sneeuw.

Trottoirs niet gestrooid
Om misverstanden te voorkomen: de trottoirs worden niet gestrooid of geveegd. Nog afgezien van het feit dat daarvoor geen tijd is, zouden de strooiwagens ook de stoepen kapot rijden. We gaan er dus van uit dat de bewoners zelf hun stoepen sneeuw en ijsvrij houden om daarmee te voorkomen dat u (of iemand anders) onderuit gaat op uw eigen stoep.

Wel verstrekt de gemeente op verzoek van de
Seniorenraad strooizout voor de openbare voetpaden bij de ouderencomplexen in de gemeente. Daarnaast aan bewoners die de openbare weg willen strooien, op plaatsen waar de strooiwagen moeilijk kan komen, zoals het Harmanszplantsoen.

Waarom niet alle straten?
Het is voor de gemeente niet mogelijk om alle straten, wegen en stoepen sneeuw- en ijsvrij te houden. Ook die informatie is in het plan te vinden. Daarom doet de gemeente bij winters weer ook een beroep op de eigen verantwoordelijkheid van Wervershovers.

Waar dient u zelf voor te zorgen?
Rij voorzichtig: weggebruiker dienen tijdens winterse omstandigheden het rijden aan de omstandigheden aan te passen Het kan immers voorkomen dat er (nog) niet overal gestrooid is, of dat sprake is van onverwachte gladheid.

Weerinformatie
Bent u niet zeker van uw zaak, informeer dan voor alle zekerheid en bel 0900-8003 (niet gratis) of kijk op de website van www.meteoplaza.nl dan wel www.weeronlinebv.nl

Wanneer is de gemeente aansprakelijk voor schade? Automobilisten die schade oplopen door ijzel of sneeuw is moeten in elk geval het gladheidbestrijdingsplan van Wervershoof kennen. Als ze de gemeente aansprakelijk willen stellen voor ontstane schade zullen ze immers moeten kunnen aantonen dat ze zelf de nodige voorzichtigheid in acht hebben genomen. Automobilisten moeten op de hoogte zijn van de weerberichten, de verkeerswaarschuwingen en het gemeentelijk strooibeleid bij gladheid.

Meer weten?
Informatie over gladheidbestrijding bij de heer P. Swart, telefoon 587145

Adres: Raadhuisplein 1, 1693 EA en Postbus 41, 1693 ZG Wervershoof info@wervershoof.nl (0228) 587171