Ingezonden persbericht
PERSBERICHT
16 december 2009
Een 13e maand voor sociale minima
Eindejaarsuitkeringen en bonussen leken slechts voorbehouden aan mensen met ten minste een modaal inkomen en een vaste aanstelling. Nu dient zich echter een instrument aan waarmee ook de sociale minima het genoegen van een dertiende maand kunnen proeven. Recent onderzoek toont aan dat optimale benutting van voorzieningen minimumhuishoudens gemiddeld namelijk ¤ 730 per jaar extra oplevert.
De burger is zelf verantwoordelijk voor het aanvragen van de diverse voorzieningen. Veel regelingen blijken echter onbenut te blijven. Soms omdat ze onbekend zijn of mensen er niet voor in aanmerking denken te komen. Maar veel vaker is er sprake van een te hoge drempel, schaamte of financieel analfabetisme bij de primaire doelgroep. Zeker sociale minima kunnen hierdoor een substantiële aanvulling op hun bestaande inkomen mislopen.
Zogenoemde formulierenbrigades helpen mensen bij het invullen van de aanvraagformulieren voor regelingen en tegemoetkomingen. Zo'n brigade is een eenvoudig en vooral laagdrempelig instrument dat ondergebruik van voorzieningen tegengaat. Huisbezoeken in de wijk door brigadiers moeten bovendien voor een optimaal bereik zorgen.
Verspreid over ons land zijn inmiddels ruim twintig formulierenbrigades actief. Werkwijze en methodiek zijn misschien verschillend, maar overal zijn de doelstellingen gelijk:
- Stimuleren: opsporen, terugdringen en inzichtelijk maken van niet-gebruik van cliënten.
- Signaleren: voorkomen dat sociale minima afglijden in armoede en schulden.
- Re-integreren: langdurig uitkeringsgerechtigden krijgen bij de formulierenbrigade de mogelijkheid werkervaring op te doen, om uiteindelijk door te stromen naar regulier werk.
Bijkomend voordeel van de inzet van werklozen als brigadier is dat zij zelf uit de doelgroep komen en daardoor als geen ander in staat zijn de mensen te vinden, te benaderen en te helpen.
Door de uiteindelijke uitstroom is het voor de brigades bovendien mogelijk om budgetneutraal te functioneren.
Dat er ondergebruik bestaat was al bekend uit diverse onderzoeken. Nooit eerder is onderzocht wat het ondergebruik nou betekent op het niveau van de individuele huishoudens. Recent onderzoek van Radar, bureau voor sociale vraagstukken, wijst uit dat de formulierenbrigade in een duidelijke behoefte voorziet. Deze nieuwe aanpak blijkt de minimumhuishoudens in sommige gemeenten zelfs tot wel ¤ 1.200 per jaar op te kunnen leveren. De uittkomsten van dit onderzoek zijn terug te vinden in het rapport 'Formulierenbrigades in Nederland', waarin redenen, samenstelling en omvang van ondergebruik in kaart zijn gebracht en een overzicht is terug te vinden van de doelstellingen van de diverse formulierenbrigades.
Het onderzoek toont tevens aan dat de formulierenbrigade enerzijds een doeltreffend, laagdrempelig en succesvol middel is bij het voorkomen van ondergebruik en anderzijds een prima omgeving om mensen uit de doelgroep een werkervaringsplaats te bieden.
De onderzoekers concluderen dat zolang het recht op een bepaalde subsidie of tegemoetkoming afhangt van het inkomen, vermogen en initiatief van de burger zelf, de formulierenbrigade een waardevol en eigenlijk onmisbaar instrument is om niet-gebruik tegen te gaan.